Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Βόμβα: "Άρπαξαν" το Δώρο Χριστουγέννων μέσα από τους τραπεζικούς μας λογαριασμούς!

27 Δεκεμβρίου 2017 12:08
Βόμβα:

Με το δάκτυλο στη «σκανδάλη» ανέμεναν οι φορολογικές αρχές την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων όπως δείχνουν οι καταγγελίες που πληθαίνουν προς το «ΘΕΜΑ» από φορολογούμενους που είδαν να κατάσχεται το δώρο πριν προλάβουν να το εισπράξουν.

Πολύς κόσμος πέρασε δύσκολα Χριστούγεννα καθώς όπως φαίνεται η εφορία κινήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ακαριαία για την κατάσχεση οφειλομένων ενώ αρκετοί πολίτες δοκίμασαν οδυνηρή έκπληξη καθώς δεν γνώριζαν ότι οι ισχύουσες διατάξεις δεν προστατεύουν το δώρο Χριστουγέννων.

Όπως πληροφορείται το protothema.gr είναι πολλές οι περιπτώσεις εργαζομένων που κατέφυγαν διαμαρτυρόμενοι στις αρμόδιες ΔΟΥ για να διαπιστώσουν ότι το δώρο δεν προστατεύεται ακόμη και σε δηλωμένο, «ακατάσχετο λογαριασμό», εφόσον το ποσό που υπάρχει μέσα υπερβαίνει τα 1.250 ευρώ.
Εν τω μεταξύ ο χρόνος μετράει αντίστροφα καθώς μεθαύριο Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου εκπνέουν πολλές προθεσμίες:

1. Τέλη κυκλοφορίας. Εκπνέει η προθεσμία που έχουν οι 5,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2018. Για όσους δεν πληρώσουν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας προβλέπεται η επιβολή προστίμου ίσου με την αξία τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι ιδιοκτήτες οχημάτων, ανάλογα με τα κυβικά και το έτος πρώτης κυκλοφορίας του οχήματός τους, θα πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας που κυμαίνονται:

Από 22 έως 1.230 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν έως το 2000. Από 22 έως 1.260 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από 2001 έως 2005.
Από 22 έως 1.380 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από 2006 έως 2010.
Για τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν από την 1η Νοεμβρίου 2010 και μετά τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές ρύπων.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, δεν απεστάλησαν ειδοποιητήρια στους φορολογούμενους και οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα πρέπει να εισέλθουν στην ιστοσελίδα του TAXIS και στη συνέχεια στην ένδειξη που αφορά τα τέλη κυκλοφορίας. Αφού αναγράψουν τον ΑΦΜ τους και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος τους, θα μπορούν να βρουν το ειδικό έντυπο των τελών και να το εκτυπώσουν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, τα τέλη κυκλοφορίας το 2018 εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 19 εκατ. ευρώ και θα ανέλθουν σε 1,187 δισ. ευρώ, από 1,168 δισ. ευρώ το 2017.

2. Κατάθεση πινακίδων. Όσοι επιθυμούν να καταθέσουν πινακίδες πρέπει να υποβάλουν δήλωση ακινησίας και να καταθέσουν τις πινακίδες του οχήματος στην εφορία επίσης ως τις 29 Δεκεμβρίου. Να σημειωθεί ότι δεν συνιστά οριστική απόσυρση του αυτοκινήτου, αλλά απλή ακινησία. Η κατάθεση των πινακίδων σημαίνει ότι το ΙΧ αδρανοποιείται και οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας παραμένουν στη ΔΟΥ για διάστημα ενός χρόνου. Για αυτό το διάστημα το ΙΧ δεν μπορεί να κινηθεί και κατά συνέπεια δεν πληρώνονται τέλη κυκλοφορίας για αυτό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: "Τον σκότωσα γιατί..." - Σοκάρει ο 34χρονος που σκότωσε τον ίδιο του τον πατέρα ανήμερα τα Χριστούγεννα!

Όσοι θέλουν να αποσύρουν από την κυκλοφορία το αυτοκίνητό τους θα πρέπει να έχουν μαζί τους άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου, πινακίδες, φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος, όπου να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του ΙΧ, απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους, αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση αν δεν είναι ο ίδιος ο ιδιοκτήτης, αλλά και υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο, ώστε οι δρόμοι να μην κατακλυστούν από ακινητοποιημένα αυτοκίνητα. Τις προηγούμενες χρονιές, σε μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών οχημάτων που κατέθεταν τις πινακίδες τους ζητήθηκε από τις ΔΟΥ η προσκόμιση δήλωσης Ε9, ώστε να αποδείξουν ότι όντως διαθέτουν κάποιον κλειστό χώρο όπου θα φυλάσσεται σε ακινησία το αυτοκίνητό τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον N. 2992/2002, αρκεί μόνο η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης του N. 1599/86, στην οποία να αναγράφεται υποχρεωτικά η διεύθυνση του χώρου φύλαξης και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη του χώρου, ενώ αυτός ο χώρος μπορεί να είναι ακόμη και ένα περιφραγμένο οικόπεδο. Όμως, για τις περιπτώσεις που κάποιος δεν διαθέτει κλειστό χώρο για τη στάθμευση του ακινητοποιημένου αυτοκινήτου, μπορεί να ενοικιάσει μια θέση και να υποβάλει στην εφορία το μισθωτήριο, ή με μια υπεύθυνη δήλωση να αποδείξει, ότι του παραχωρήθηκε χώρος από κάποιον τρίτο (το τρίτο άτομο που θα παραχωρήσει τη θέση θα πρέπει να προσκομίσει φωτοτυπία του Ε9 του).

3. ΕΝΦΙΑ. Τελευταία προθεσμία την Παρασκευή και για την προτελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ. Η εκπρόθεσμη καταβολή του φόρου επιφέρει προσαύξηση 0,73% μηνιαίως.

4. Δόσεις οφειλών. Όλες οι δόσεις για τις ρυθμίσεις οφειλών πρέπει να καταβληθούν την Παρασκευή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όλα όσα έψαξαν οι Έλληνες στην Google το 2017! Και ναι, στην πρώτη θέση είναι αυτό που φαντάζεστε!


5. Νομικά πρόσωπα. Οι επιχειρήσεις καλούνται να καταβάλλουν την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος.

6. ΦΠΑ Νοεμβρίου. Οι επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικό σύστημα θα πρέπει ως την Παρασκευή να καταβάλουν τον ΦΠΑ του προηγούμενου μήνα.

7. Γονικές παροχές ή δωρεές. Οι πολίτες που κινδυνεύουν να πληρώσουν επιπλέον φόρο λόγω τεκμηρίων διαβίωσης με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2018 μπορούν να τον αποφύγουν αν χρησιμοποιήσουν για τη κάλυψη των τεκμηρίων δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών που θα πρέπει να γίνουν ως την Παρασκευή. Η γονική παροχή γίνεται δεκτή με δήλωση του δωρητή στη δική του εφορία ή με συμβολαιογραφικό έγγραφο και ο φόρος είναι 10% επί του ποσού που παρέχεται.

8. Αναδρομικές αποδοχές. Τροποποιητικές δηλώσεις θα παραλαμβάνονται χωρίς κυρώσεις ως την Παρασκευή. Οι δηλώσεις αναδρομικών για το οικονομικό έτος 2015 κατατίθενται ηλεκτρονικά και για τα προηγούμενα οικονομικά έτη στις αρμόδιες ΔΟΥ.

9. Κληρονομιές. Μέχρι μεθαύριο Παρασκευή οι κληρονόμοι θα πρέπει να καταθέσουν χειρόγραφα στην εφορία τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογουμένου που απεβίωσε το 2016. Πριν από την υποβολή της δήλωσης απαιτείται ενημέρωση του τμήματος διοικητικής και μηχανογραφικής υποστήριξης της ΔΟΥ του αποβιώσαντος.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share