Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

To κραγιόν που χάλασε τον τάφο του Όσκαρ Ουάιλντ!

1 Δεκεμβρίου 2011
To κραγιόν που χάλασε τον τάφο του Όσκαρ Ουάιλντ!

Μετά από δεκαετίες καλοπροαίρετων... βανδαλισμών με κραγιόν, το μνήμα του Όσκαρ Ουάιλντ συντηρήθηκε και παρουσιάστηκε ξανά στο κοινό.

Ο Όσκαρ Ουάιλντ είχε γράψει κάποτε ότι «ένα φιλί μπορεί να καταστρέψει μια ανθρώπινη ζωή», αλλά φαίνεται ότι μπορεί να καταστρέψει και έναν τάφο! Όσο μακάβριο και εάν ακούγεται, το μνήμα του εστέτ συγγραφέα είχε υποστεί σοβαρές ζημιές από τις αφιερώσεις των θαυμαστών του. Την μεγάλη ζημιά μάλιστα δεν την έχουν κάνει μαρκαδόροι ή σπρέι, αλλά τα ... κραγιόν!

Ενώ μέχρι από είκοσι χρόνια κυριαρχούσαν οι αφιερώσεις με σπρέι, στις αρχές του 1990 κάποιος ή κάποια είχε την φαεινή ιδέα να αφήσει το αποτύπωμα ενός φιλιού με κραγιόν. Ο Μέρλιν Χόλαντ, εγγονός του Ιρλανδού συγγραφέα, εξήγησε στην Guardian ότι η λιπαρότητα του κραγιόν εισχωρεί βαθιά στην πέτρα, με αποτέλεσμα να προκαλείται μεγάλη φθορά όποτε γίνεται καθαρισμός.


Ο Χόλαντ είναι αγανακτισμένος από την κατάσταση, αφού ούτε οι δημόσιες εκκλήσεις του, ούτε το πρόστιμο 9.000 ευρώ αποθαρρύνει τους θαυμαστές. Οι ζημιές πλέον είναι σχεδόν ανεπανόρθωτες. Τόσο οι αρχές του Παρισιού, όσο και το γραφείο δημοσίων έργων στο Δουβλίνο συνεισφέρουν στην συντήρηση του μνημείου.

Ο Όσκαρ Ουάιλντ πέθανε χρεοκοπημένος το 1900, σε ηλικία μόλις 46 ετών. Οι φίλοι του μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν μια κηδεία «έκτης τάξης» στο Bagneux, έξω από το Παρίσι. Με την πάροδο των χρόνων όμως και την πώληση έργων του συγγραφέα, η χρεοκοπία ξεπεράστηκε και η «τελευταία κατοικία» του φιλοξενήθηκε στο Pere Lachaise.

Τα επόμενα χρόνια η Χέλεν Κάριου που γνώριζε τον συγγραφέα, ανωνύμως προσέφερε 2.000 λίρες για την ανέγερση ενός μνημείου στον τάφο του. Επρόκειτο για το άγαλμα ενός αγγέλου, το οποίο φιλοτέχνησε ο Τζέικομπ Επστάιν εμπνευσμένος από τα ασσυριακά έργα τέχνης στο Βρετανικό Μουσείο. Το γλυπτό αποκαλύφθηκε το 1914 και επιβίωσε μέχρι τη δεκαετία του '60. Από τότε όμως υπέστη σοβαρούς βανδαλισμούς ενώ ορισμένα τμήματά του εκλάπησαν. Τώρα το μνημείο του Ουάιλντ αποκαλύπτεται συντηρημένο, καθαρό και προστατευμένο πίσω από ένα γυάλινο περίβλημα που θα κρατάει μακριά τα... φιλιά των θαυμαστών.

Πηγή:clickatlife.gr

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share