Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021

Πανικός με το χαρτονόμισμα των δραχμών που αποσύρθηκε μετά την κυκλοφορία του

Δε φαντάζεστε ποια είναι η αξία του

23 Νοεμβρίου 2020 08:25
Πανικός με το χαρτονόμισμα των δραχμών που αποσύρθηκε μετά την κυκλοφορία του
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οι παλαιότεροι γνωρίζουν καλά τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα των δραχμών, αλλά ίσως είχαν ξεχάσει το παρακάτω χαρτονόμισμα. Ποιο είναι και γιατί αποσύρθηκε;

Στις 3 Νοεμβρίου του 1944, κυκλοφόρησε το μεγαλύτερο σε ονομαστική αξία ελληνικό χαρτονόμισμα. Πρόκειται για εκείνο των 100 δισεκατομμυρίων δραχμών, το οποίο φέρει την υπογραφή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Ξενοφώντα Ζολώτα. Ωστόσο, η ουσιαστική του αξία ήταν σχεδόν μηδαμινή, αν και πλέον οι δραχμές έχουν τεράστια αξία και μπορείτε να κερδίσετε εύκολα χρήματα, αν τις πουλήσετε.

Γενικά, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, υπό την πίεση της οικονομικής κατάρρευσης της Ελλάδας και του υπερπληθωρισμού, η δραχμή γνώρισε τη μεγαλύτερη απαξίωση στην ιστορία της. Τυπώθηκαν χαρτονομίσματα με ονομαστική αξία ακόμα και δισεκατομμυρίων δραχμών, που η ανταλλακτική τους αξία όμως ήταν μηδαμινή.

ελληνικά χαρτονομίσματα

Ποια η αξία του;

Το χαρτονόμισμα των 100 δισεκατομμυρίων δραχμών ακολούθησε τις εκδόσεις των 5, 25 και 200 εκατομμυρίων και 2 δισεκατομμυρίων. Σε σημερινές τιμές και με βάση τη χρυσή λίρα Αγγλίας, η πραγματική αξία του δεν θα πρέπει να ξεπερνούσε τα σημερινά 10 λεπτά του ευρώ. Τελικά, αποσύρθηκε λίγες ημέρες μετά την κυκλοφορία του.

Στην μετακατοχική περίοδο, έγιναν δύο νομισματικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να αποκτήσει η Ελλάδα ένα σταθερό νόμισμα. Η πρώτη έγινε τον Νοέμβριο του 1944, οπότε η υποτιμημένη δραχμή αντικαταστάθηκε με μια νέα, με ισοτιμία που ορίστηκε σε 50.000.000.000 παλιές δραχμές για κάθε 1 νέα. Η δεύτερη μεταρρύθμιση σημειώθηκε μία δεκαετία αργότερα, το 1954, όταν η δραχμή αντικαταστάθηκε ξανά με μία νεότερη με αναλογία 1000 δραχμές προς 1 νέα.

Με... προσοχή το κλικ: Αυτό θα ήταν σήμερα το ελληνικό χρέος με δραχμές

Το ελληνικό χρέος δεν είναι το πιο ευκαταφρόνητο στον κόσμο κι αυτό έχει διαπιστωθεί… με αρκετό πόνο την τελευταία δεκαετία, μέσα από τις καταστάσεις, που έχουμε περάσει, ειδικά αν το αναγάγουμε σε δραχμές.

Μέσα στα χρόνια, και δη από τότε που ξεκίνησε η οικονομική κρίση, που μας έστειλε το 2010 στο μνημόνιο, ξεκίνησε μια κουβέντα για το αν ήταν σωστή η απόφαση να αφήσουμε το εθνικό μας νόμισμα και αν θα έπρεπε να επιστέψουμε. Για πολλούς λόγους, ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν καταστροφικό κι ένας εξ αυτών είναι το εθνικό χρέος.

Αν υπολογίσουμε, δηλαδή, το εθνικό μας χρέος σε δραχμές, το νούμερο είναι ιλιγγιώδες. Συγκεκριμένα, με μια πρόχειρη αναζήτηση και σύμφωνα με τα στοιχεία του 2019, το χρέος φτάνει στα 372 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με την υπάρχουσα ισοτιμία με τις δραχμές, αυτό θα βρισκόταν στα 126.758.776.850.570,38 δραχμές, αν τώρα επιστρέφαμε σε εθνικό νόμισμα, χωρίς να συνυπολογίσουμε πιθανές υποτιμήσεις και νέους δανεισμούς, για να αντέξει η οικονομία.

δραχμές ελληνικό χρέος

Σκεφτείτε, δηλαδή, πού θα έφτανε τελικά το εθνικό χρέος, αν ήδη βρισκόμαστε σε αριθμό με… τρις εκατομμύρια.

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share