Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2022

Προσοχή απάτη: Αν παρατηρήσετε αυτό το σημάδι σε ΑΤΜ μην σηκώσετε χρήματα

Δώστε βάση!

7 Νοεμβρίου 2020 14:02
Προσοχή απάτη: Αν παρατηρήσετε αυτό το σημάδι σε ΑΤΜ μην σηκώσετε χρήματα
Από Νάντια Ξυθάλη Τσουκνάκη

Έχετε παρατηρήσει ΑΤΜ με σχισμές και γρατζουνιές; Υπάρχει λόγος που δεν πρέπει να "σηκώσετε" χρήματα από αυτό!

Τα “σκίμερς” είναι συσκευές που διαβάζουν τις πληροφορίες που περιέχονται στη μαγνητική ταινία της κάρτας σας, και μπορούν να κρύβονται πίσω από "βλάβες" του ΑΤΜ.

Η ανίχνευση ενός “σκίμερ” είναι δύσκολη, καθώς είναι σχεδόν ίδιο με ένα συνηθισμένο ATM σε σχήμα, χρώμα και υλικό. Αλλά υπάρχουν σημάδια που μπορείτε να προσέξετε, όπως σχισμές, ρωγμές, γρατζουνιές και άλλα σημάδια μηχανικής βλάβης στο ΑΤΜ. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα πράγματα στα οποία πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερη προσοχή, δείτε εδώ τα 4 λάθη που μπορεί να πληρώσετε ακριβά.

ΑΤΜ με ρωγμές

Απίστευτο για ΑΤΜ: Γιατί το PIN των καρτών είναι 4ψήφιο; Τι κρύβεται από πίσω;

Δεδομένου ότι ένα ΑΤΜ κάνει συναλλαγές χρημάτων δε θα έπρεπε οι κατασκευαστές τους να ζητούν ένα πιο μεγάλο PIN, εξαψήφιο ή οκταψήφιο, όπως γίνεται παραδείγματος χάριν και με το email μας;

Θεωρητικά, η απάντηση είναι πως ναι, αλλά πίσω από αυτό υπάρχει μια… ιστορία.

Το ATM «εφευρέθηκε» από το Σκωτσέζο, John Adrian Shepherd-Barron, τον άνθρωπο που πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη των μηχανημάτων.

Κατά τις δοκιμές, ο Barron είχε προτείνει και ένα 6ψήφιο κωδικό PIN.

Με την ευκαιρία δείτε κι αυτό: Είσαι απρόσεκτος στα ΑΤΜ; Αν κάνεις αυτά τα 4 λάθη θα το πληρώσεις ακριβά

ATM γιατί το PIN είναι 4ψήφιο
Ωστόσο, το πρώτο πρόσωπο που χρησιμοποίησε την «εφεύρεση» ήταν η σύζυγός του, Caroline, η οποία απέρριψε την ιδέα της χρήσης ενός εξαψήφιου PIN για την εφεύρεσή του συζύγου της, επειδή μπορούσε να θυμηθεί μόνο μέχρι τέσσερις αριθμούς!

Όταν ο Barron επινόησε την ιδέα συνειδητοποίησε ότι μπορούσε να θυμηθεί τον εξαψήφιο αριθμό που είχε στο στρατό.

Αλλά αποφάσισε να το ελέγξει και με τη σύζυγό του.

«Μου απάντησε ότι μπορούσε να θυμηθεί μόνο τέσσερις αριθμούς, οπότε χάρη σε εκείνη, τα τέσσερα ψηφία έγιναν το παγκόσμιο πρότυπο», είχε δηλώσει γελώντας.

Η ιστορία του ATM: Πώς μια "τρύπα" σε έναν τοίχο άλλαξε τον κόσμο;

Μισός αιώνας και κάτι παραπάνω πέρασε από τις 27 Ιουνίου του 1967, όταν το πρώτο ΑΤΜ έκανε την εμφάνισή του σε κατάστημα της Barclays στο Λονδίνο!

Την επόμενη φορά που θα τραβήξετε χρήματα από ένα μηχάνημα αυτόματης ανάληψης, ίσως έχει ενδιαφέρον να αναλογιστείτει ότι το ATΜ έκλεισε εφέτος τα 50 χρόνια από την πρώτη του εμφάνιση.

Το ATM (σ.σ.: το ακρωνύμιο προκύπτει από τη φράση "Αυτόματες Ταμειολογιστικές Μηχανές" ή στα αγγλικά
Automated Teller Machines") αποτελεί δημιούργημα του Σκωτσέζου εφευρέτη Σέπερντ Μπάρον. Το πρώτο μηχάνημα αυτόματης ανάληψης χρημάτων άρχισε να λειτουργεί στις 27 Ιουνίου 1967 σε υποκατάστημα της τράπεζας Barclays στο ‘Ενφιλντ του βόρειου Λονδίνου, η οποία είχε παραγγείλει άλλα πέντε.

Ο Βρετανός ηθοποιός Ρεγκ Βάρνι, που πρωταγωνιστούσε στην τηλεοπτική κωμωδία “On the Buses”, ήταν ο πρώτος που έκανε ανάληψη χρημάτων από το νέο μηχάνημα.

Σήμερα, ο αριθμός των ΑΤΜ υπολογίζεται σε τρία εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, με περίπου 70.000 μηχανήματα μόνο στη Βρετανία, τα οποία διένειμαν 175 δισεκατομμύρια στερλίνες το 2016. Το ΑΤΜ στο βορειότερο σημείο του πλανήτη είναι αυτό που έχει τοποθετηθεί στην πόλη Λονγκγιαρμπίεν, στο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας και το ΑΤΜ στο σταθμό ΜακΜούρντο του Νότιου Πόλου είναι αυτό που βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο.

Η ιστορία του ATM

Χρυσό το πρώτο ATM

Για τον εορτασμό της 50ης επετείου, η Barclays μετέτρεψε σε χρυσό το ΑΤΜ στο υποκατάστημά της στο ‘Ενφιλντ, πρόσθεσε αναμνηστική πλάκα και κόκκινο τάπητα μπροστά από το μηχάνημα το οποίο χρησιμοποιούν οι πελάτες της.

“Παρά την τεράστια χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και της πληρωμής με πιστωτικές κάρτες, τα μετρητά παραμένουν ένα καθοριστικό κομμάτι της καθημερινότητας των περισσοτέρων ανθρώπων”, δήλωσε ο ΡάχιλΑχμεντ, επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης Εμπειρίας των Πελατών και Δικτύων στη Barclays.

TAGS
 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share