Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Τραβάει ο σκύλος σου στη βόλτα; Δοκίμασε να κάνεις αυτά τα πέντε απλά πράγματα...

Δεν πρόκειται να ξανατρέξει ο σκύλος σου!

4 Νοεμβρίου 2020 11:10
Τραβάει ο σκύλος σου στη βόλτα; Δοκίμασε να κάνεις αυτά τα πέντε απλά πράγματα...
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πολλά σκυλάκια τραβάνε στη βόλτα ταλαιπωρώντας περισσότερο τους κηδεμόνες τους, ανάλογα με το μέγεθος και τη δύναμη που έχουν.

Αν κάθε φορά που πας το σκύλο σου βόλτα, νιώθεις ότι πας για για κάτι πολύ κουραστικό, μάθε πώς να σταματήσεις το τράβηγμα με 5 απλές κινήσεις. Η λύση στο πρόβλημα είναι απλή. Ανεξάρτητα από τη ράτσα του σκύλου σου, η σωστή βόλτα του σκύλου σου ξεκινάει από σένα.

  • Μη συνδέεις το λουρί και τη βόλτα με συγκεκριμένες φράσεις που το ερεθίζουν. Βάλε το λουρί σιωπηλά.
  • Μετά, αντί να πας αμέσως βόλτα, κάνε δυο τρεις φορές το γύρο του σπιτιού.
  • Πες στο σκυλάκι σου να κάτσει, χωρίς να του βγάλεις το λουρί και πάρε το χρόνο σου κάνοντας κάποια άλλη δουλειά παράλληλα. Πχ. δες λίγο τηλεόραση.
  • Παίξε ένα πολύ ενεργητικό παιχνίδι με το σκύλο σου πριν πας βόλτα, ώστε να είναι κουρασμένος πριν ακόμη βγει από το σπίτι.
  • Βγάλε το σκυλάκι σου βόλτα, όπως οδηγείς το αυτοκίνητό σου. Ως οδηγός, εσύ έχεις τον έλεγχο. Ο σκύλος είναι ζώο αγέλης και του αρέσει να ακολουθεί τον αρχηγό. Αν τραβάει στη βόλτα, κράτα το λουρί χαλαρό αλλά γύρισε αυτόματα στην αντίθετη κατεύθυνση και πες του “πάμε” με ήρεμο τρόπο.

Σταμάτα περιοδικά και τράβα απαλά το λουρί ζητώντας του να κάτσει. Χάιδεψέ το. Έτσι, όχι μόνο σταματάς το σκυλάκι σου από το να τραβάει, αλλά φροντίζεις να έχετε και πιο συχνή σωματική επαφή. Σίγουρα έτσι, θα είστε και οι δύο πιο χαρούμενοι! Επίσης διαβάστε άλλη μια όμορφη ιστορία που ένας σκύλος προσπάθησε να κρύψει τη ζημιά που έκανε με το φαγητό του, η αντίδραση του απίστευτη.

Νέα μελέτη αλλάζει τα δεδομένα για τους σκύλους - Ποια είναι η πραγματική τους σχέση με τον άνθρωπο

Ο σκύλος γνωστός και ως ο "καλύτερος φίλος" του ανθρώπου φαίνεται να είναι και ο παλαιότερος σύμφωνα με όσα έδειξε μία μελέτη στο DNA του σκύλου, για αυτό και δείτε ένα παράδειγμα ενός σκύλου στο πως έκανε όταν είδε το αφεντικό του μετά από οκτώ χρόνια.

Η ανάλυση αποκαλύπτει ότι η εξημέρωση του σκύλου μπορεί να εντοπιστεί 11.000 χρόνια, μέχρι το τέλος της τελευταίας Εποχής των Παγετώνων. Αυτό επιβεβαιώνει ότι τα σκυλιά εξημερώθηκαν πριν από οποιοδήποτε άλλο γνωστό είδος.

Οι σκύλοι ήταν ευρέως διαδεδομένοι στο βόρειο ημισφαίριο εκείνη τη στιγμή και είχαν ήδη χωριστεί σε πέντε διαφορετικούς τύπους. Παρά την επέκταση των ευρωπαϊκών σκύλων κατά την αποικιακή εποχή, ίχνη αυτών των αρχαίων ιθαγενών φυλών επιβιώνουν σήμερα στην Αμερική, την Ασία, την Αφρική και την Ωκεανία. Η νέα αυτή έρευνα συμπληρώνει ορισμένα από τα κενά στη φυσική ιστορία των στενών συντρόφων μας.

Ο Δρ Pontus Skoglund, συν-συγγραφέας της μελέτης και επικεφαλής της ομάδας του εργαστηρίου Αρχαίας Γονιδιωματικής στο Ινστιτούτο Crick του Λονδίνου, δήλωσε στο BBC News: «Τα σκυλιά είναι πραγματικά μοναδικά. Αν το σκεφτείς είναι περίεργο όταν όλοι οι άνθρωποι ήταν ακόμα κυνηγοί συλλέκτες, να εξημερώνουν ένα άγριο σαρκοφάγο». «Το ερώτημα είναι γιατί το έκαναν οι άνθρωποι; Πώς έγινε αυτό; Αυτό μας ενδιαφέρει τελικά», λέει.

Σε κάποιο βαθμό, τα γενετικά πρότυπα του σκύλου αντικατοπτρίζουν τα ανθρώπινα, επειδή οι άνθρωποι πήραν μαζί τους τους συντρόφους τους όταν μετακινήθηκαν. Αλλά υπήρχαν επίσης σημαντικές διαφορές. Για παράδειγμα, οι πρώτοι Ευρωπαίοι σκύλοι ήταν αρχικά διαφορετικοί και φαινομενικά προέρχονταν από δύο πολύ διαφορετικούς πληθυσμούς: ένας σχετίζεται με τα σκυλιά της Εγγύς Ανατολής και ένας άλλος με τα σκυλιά της Σιβηρίας.

Αλλά, σε κάποιο σημείο, ίσως μετά την έναρξη της Εποχής του Χαλκού, μια γενεαλογία σκύλου εξαπλώθηκε ευρέως και αντικατέστησε όλους τους άλλους πληθυσμούς σκύλων στην ήπειρο. Αυτό το πρότυπο δεν έχει αντίστοιχο στα γενετικά πρότυπα ανθρώπων από την Ευρώπη.

Μια διεθνής ομάδα ανέλυσε ολόκληρα τα γονιδιώματα (το πλήρες συμπλήρωμα του DNA στους πυρήνες των βιολογικών κυττάρων) 27 αρχαίων φυλών σκύλων που παραμένουν συνδεδεμένες με μια πληθώρα αρχαίων πολιτισμών. Τα συνέκριναν μεταξύ τους και με τα σύγχρονα σκυλιά. Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν ότι φυλές όπως το Rhodesian Ridgeback στη νότια Αφρική και το Chihuahua και το Xoloitzcuintli στο Μεξικό διατηρούν γενετικά ίχνη αρχαίων ιθαγενών σκύλων από την περιοχή.

Η καταγωγή των σκύλων στην Ανατολική Ασία είναι περίπλοκη. Οι κινέζικες φυλές φαίνεται να διατηρούν την καταγωγή τους από ζώα όπως το αυστραλιανό dingo και σκύλους της Νέας Γουινέας, ενώ οι υπόλοιπες προέρχονται από την Ευρώπη και σκυλιά από τη ρωσική στέπα.

Ο Greger Larson, συν-συγγραφέας από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε: «Τα σκυλιά είναι ο παλαιότερος και πιο στενός συνεργάτης μας από όλα τα ζώα. Η χρήση DNA από αρχαία σκυλιά μας δείχνει πόσο πίσω ξεκινά η κοινή μας ιστορία και τελικά θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε πότε και πού ξεκίνησε αυτή η βαθιά σχέση».

Τα σκυλιά πιστεύεται ότι έχουν εξελιχθεί από λύκους που πλησίασαν σε ανθρώπινους καταυλισμούς, ίσως για να βρουν φαγητό. Καθώς εξημερώθηκαν, μπορούσαν να εξυπηρετούν τους ανθρώπους ως φρουροί και σύντροφοι στο κυνήγι. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι όλα τα σκυλιά προέρχονται από έναν και μόνο εξαφανισμένο πληθυσμό λύκων - ή ίσως μερικούς πολύ στενά συνδεδεμένους. Εάν υπήρχαν πολλαπλά συμβάντα εξημέρωσης σε όλο τον κόσμο, αυτές οι άλλες γενεές δεν συνέβαλαν με πολύ DNA στα σκυλιά μετέπειτα.

Ο Δρ. Skoglund είπε ότι δεν ήταν σαφές πότε ή πού ακριβώς έγινε η αρχική εξημέρωση. «Η ιστορία των σκύλων υπήρξε τόσο δυναμική που δεν μπορείς να βασίζεσαι στο DNA τους. Πραγματικά δεν ξέρουμε - αυτό είναι το συναρπαστικό».

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share