Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Προσοχή: Η παρενέργεια που προκαλούν τα τυριά και ελάχιστοι το είχαν παρατηρήσει

Δώστε βάση!

14 Οκτωβρίου 2020 09:26
Προσοχή: Η παρενέργεια που προκαλούν τα τυριά και ελάχιστοι το είχαν παρατηρήσει
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα τυριά είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα και αγαπημένα ορεκτικά και συνοδευτικά για το φαγητό μας.

Επιπλέον τα τυριά συμπληρώνουν ιδανικά από ζυμαρικά μέχρι σαλάτες και λατρεύονται από μικρούς και μεγάλους. Τα περισσότερα τυριά παράγονται από γάλα και είναι εξαιρετικά ωφέλιμα για την υγεία μας. Το σημαντικό είναι να καταναλώνονται με μέτρο για να μην προκαλέσουν προβλήματα μικρά ή μεγάλα στην υγεία μας.

Για παράδειγμα λίγοι γνωρίζουν την άγνωστη «παρενέργεια» που προκαλούν τα τυριά ειδικά όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες ή καθημερινά. Αυτή η «παρενέργεια» είναι ότι η υπερβολική κατανάλωση τυριών μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους ακόμη και ημικρανίες λόγω της τυραμίνης που περιέχουν.

Θα πρέπει, λοιπόν, να καταναλώνονται με μέτρο και πάντα ανάλογα με τον οργανισμό σας και τυχόν προβλήματα υγείας που μπορεί να έχετε.

Με την ευκαιρία δείτε κι αυτό: Προσοχή: Αυτό είναι το τυρί που απαγορεύεται δια ροπάλου να φάτε σε ταβέρνες

Αυτά είναι τα 5 πιο υγιεινά τυριά - Δείτε γιατί

Τα τυριά αποτελούν αγαπημένο έδεσμα μικρών και μεγάλων. Παρά την υψηλή περιεκτικότητά τους σε λιπαρά, τα τυριά είναι πολύ θρεπτικά, καθώς περιέχουν πρωτεΐνες και ασβέστιο. Ποια τυριά είναι πιο υγιεινά; Τα λευκά ή τα κίτρινα; Πρόκειται για μια απορία που καλούνται συχνά να λύσουν οι διαιτολόγοι.

Φυσικά, όλα τα τυριά δεν έχουν την ίδια σύσταση, τόσο σε λιπαρά, όσο και σε θρεπτικά συστατικά. Το έγκριτο επιστημονικό σάιτ Medical Daily, λοιπόν, έφτιαξε μία λίστα με τα 5 τυριά, που είναι τα πιο υγιεινά και αιτιολογεί το γιατί.

Δείτε ποια είναι:

Κατσικίσιο τυρί

Περιέχει λιγότερη λακτόζη συγκριτικά με το τυρί που φτιάχνεται από αγελαδινό γάλα, γι’ αυτό αποτελεί καλύτερη επιλογή για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Είναι επίσης λιγότερο πιθανό να προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα λόγω της περιεκτικότητάς του σε καζεΐνη Α2. Το κατσικίσιο τυρί είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης Α, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Μοτσαρέλα

Η μοτσαρέλα είναι εξαιρετικά αγαπητή στους περισσότερους καταναλωτές. Έχει γαλακτώδη γεύση και απαλή υφή. Ταυτόχρονα, έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο (αλάτι) από άλλους τύπους τυριών. Καλύπτει επίσης το 15% των ημερήσιων αναγκών σε ασβέστιο ανά μερίδα.

Παρμεζάνα

Ανήκει στην κατηγορία των τυριών που όσο ωριμάζουν γίνονται καλύτερα. Η περιεκτικότητά της σε λακτόζη μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, γι’ αυτό αποτελεί καλή επιλογή για τα άτομα με ευαισθησίες και δυσανεξία στη λακτόζη. Η παρμεζάνα περιέχει πρωτεΐνες, ασβέστιο και φώσφορο,. Μάλιστα, είναι η καλύτερη επιλογή για αθλητές και άτομα με έντονο πρόγραμμα.

Τσένταρ

Αυτό το τυρί μοιάζει με την παρμεζάνα, καθώς ανήκειστα τυριά ωρίμανσης και αποτελεί καλή επιλογή για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Επίσης αποτελεί πηγή βιταμίνης Κ2, που βοηθά στην πρόληψη της συσσώρευσης ασβεστίου στις αρτηρίες που περιβάλλουν την καρδιά.

Ρικότα

Παρότι συνήθως παρασκευάζεται από υπολείμματα άλλων τυριών, είναι πιο υγιεινή από άλλα είδη τυριών. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη ορού γάλακτος, η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη και την ενδυνάμωση των μυών. Επιπλέον, αποτελεί πηγή ορισμένων αμινοξέων όπως η λευκίνη, που προάγει την αποκατάσταση των μυών και των οστών. Η ρικότα είναι επίσης πλούσια σε ασβέστιο και έχει χαμηλά επίπεδα νατρίου.

TAGS
 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share