Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Αυτό το κοτόπουλο φαίνεται συνηθισμένο - Ρίξτε όμως μια ματιά πίσω από την ετικέτα και δε θα το πιστεύετε

Θα πάθετε πλάκα!

19 Σεπτεμβρίου 2020 13:55
Αυτό το κοτόπουλο φαίνεται συνηθισμένο - Ρίξτε όμως μια ματιά πίσω από την ετικέτα και δε θα το πιστεύετε
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πιστεύετε ότι βλέπετε ένα ολόκληρο κοτόπουλο στην εξωτερική φωτογραφία; Κάνετε μεγάλο λάθος! Μόλις δείτε τι είναι θα μείνετε με ανοιχτό το στόμα.

Συγκεκριμένα, μια γυναίκα πήρε αυτό το κρέας από το ράφι ενός σούπερ μάρκετ, χωρίς να δώσει ιδιαίτερη σημασία σε αυτό που βρισκόταν μέσα. Ωστόσο, όταν έφτασε στο ταμείο και είδε τι είχε πάρει, κοκκάλωσε.

Δείτε τι είχε πάρει από το ψυγείο:

Εκτός όμως, από αυτή την περίεργη ιστορία, δείτε εδώ τι έκαναν με ένα ολόκληρο κοτόπουλο, όταν πήγαν για ψάρεμα.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το κοτόπουλο για να μην κινδυνεύσετε από...

Το κοτόπουλο είναι ένα προϊόν που αρέσει αρκετά σε πολλά παιδιά και τρώγεται και μαγειρεύεται πολύ πιο εύκολα και με περισσότερους τρόπους από το κόκκινο κρέας. Παρ’ όλ’ αυτά, ως ευπαθές προϊόν χρειάζεται ειδική μεταχείριση και αποθήκευση, τόσο πριν το μαγείρεμα, όσο και κατά τη διάρκεια μαγειρέματος και αργότερα ενώ είναι μαγειρεμένο. Παρακάτω θα βρεις όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που θα σε βοηθήσουν να εξασφαλίσεις τη μέγιστη ποιότητα και ασφάλεια για το κοτο-φαγάκι σου. Πριν όμως μπεις στη διαδικασία μαγειρέματος, δες εδώ για ποιο λόγο δεν πρέπει να πλένεις το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψεις.

Το κοτόπουλο στο ψυγείο

Το φρέσκο κοτόπουλο πρέπει να διατηρείται κρύο σε κάθε στάδιο από τη σφαγή μέχρι τη διανομή, ώστε να εμποδίζεται η ανάπτυξη βακτηρίων και να αυξάνεται ο χρόνος ζωής του, για να το καταναλώσουμε με ασφάλεια. Το κοτόπουλο πρέπει να είναι κρύο όταν το αγοράσεις. Στο σπίτι τοποθέτησέ το αμέσως στο ψυγείο σε θερμοκρασία 4οC ή χαμηλότερα. Μπορείς να το μαγειρέψεις με ασφάλεια μέσα σε 1-2 ημέρες.

Το κοτόπουλο στην κατάψυξη

Εάν δεν σκοπεύεις να το μαγειρέψεις μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, θα πρέπει να το βάλεις στην κατάψυξη σε θερμοκρασία -17οC. Σε αυτή τη θερμοκρασία το κοτόπουλο μπορεί να διατηρηθεί επ’ αόριστον. Όσο ταχύτερα παγώσει το κρέας τόσο περισσότερο διατηρεί την ελαστικότητά του.

Για να εξασφαλίσεις, λοιπόν, τη μέγιστη ποιότητα στο κοτόπουλό σου, θα πρέπει να το μοιράσεις σε μικρές μερίδες πριν το τοποθετήσεις στην κατάψυξη, ώστε να πετύχεις το γρηγορότερο δυνατό πάγωμα. Θα πρέπει να το τυλίξεις με ένα αεροστεγές πλαστικό περιτύλιγμα ή κάποιο δοχείο ή σακούλα κατάψυξης. Με αυτό τον τρόπο θα το προστατέψεις από το έγκαυμα κατάψυξης που προκαλείται από τον αέρα που φτάνει στην επιφάνεια του τροφίμου και αλλοιώνει την ποιότητα της γεύσης και της υφής του.

Και τι γίνεται με την απόψυξη;

Το ξεπάγωμα του κοτόπουλου μπορεί να γίνει με 3 τρόπους: στο ψυγείο, σε κρύο νερό και στο φούρνο μικροκυμάτων.

Φυσικά, ο πιο ασφαλής τρόπος απόψυξης είναι το ψυγείο, όπου το κοτόπουλο ξεπαγώνει αργά και η θερμοκρασία του δεν φτάνει ποτέ πάνω από το σημείο όπου ευνοείται η ανάπτυξη βακτηρίων. Το ξεπάγωμα με αυτό τον τρόπο μπορεί να διαρκέσει 1-2 μέρες. Αφού ξεπαγώσει, μπορείς να το διατηρήσεις επιπλέον 1-2 μέρες στο ψυγείο μέχρι να το μαγειρέψεις. Αν για κάποιο λόγο μετανιώσεις και δε θέλεις τελικά να το μαγειρέψεις, μπορείς με ασφάλεια να το ξαναβάλεις στην κατάψυξη. Η απόψυξη και η επανα-κατάψυξη μπορεί να γίνει μόνο 1 φορά.

Εάν επιλέξεις την απόψυξη με κρύο νερό θα πρέπει να προσέξεις να βρίσκεται μέσα σε αεροστεγή συσκευασία, ώστε να μην υπάρχει διαρροή υγρών. Βυθίζεις το κοτόπουλο σε κρύο νερό, το οποίο αλλάζεις κάθε 30 λεπτά για να παραμένει συνεχώς κρύο. Μετά την απόψυξη θα πρέπει να το μαγειρέψεις αμέσως.

Στο φούρνο μικροκυμάτων η ανάπτυξη βακτηρίων είναι πιο πιθανή, αφού κατά τη διάρκεια της απόψυξης ορισμένες περιοχές του κοτόπουλου ζεσταίνονται περισσότερο. Το μαγείρεμα και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνει άμεσα. Το κοτόπουλο που θα ξεπαγώσεις με το νερό ή στον φούρνο μικροκυμάτων θα πρέπει να το μαγειρέψεις για να το βάλεις ξανά στην κατάψυξη. Δεν συνίσταται η απόψυξη επάνω σε πάγκους ή σε άλλα μέρη εκτός ψυγείου.

Τι θα κάνεις με το μαγειρεμένο κοτόπουλο

Το κοτόπουλο θα πρέπει να έχει εσωτερική θερμοκρασία τουλάχιστον 74oC, για να είναι ασφαλές όταν το τρως. Όταν μαγειρευτεί πρέπει να καταναλωθεί εντός 2 ωρών, αλλιώς θα πρέπει να το κόψεις σε μικρές μερίδες και να το τοποθετήσεις στο ψυγείο σε ρηχά κλειστά δοχεία. Εκεί μπορεί να μείνει μέχρι 3-4 μέρες. Σε αυτό το χρονικό διάστημα μπορείς να το φας κρύο ή να το ζεστάνεις ξανά ώστε να αποκτήσει θερμοκρασία 74oC. Μπορείς επίσης, να το καταψύξεις και να το καταναλώσεις εντός 4 μηνών.

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share