Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024

Προσοχή στα ΑΤΜ: Με ένα μόνο sms μπορούν να κλέψουν το PIN της κάρτας σας

Δώστε βάση!

30 Αυγούστου 2020 08:46
Προσοχή στα ΑΤΜ: Με ένα μόνο sms μπορούν να κλέψουν το PIN της κάρτας σας

Η εταιρεία λογισμικού ασφαλείας Symantec, είχε αποκαλύψει, πώς χάκερς στο Μεξικό είχαν αναπτύξει ένα μηχανισμό ώστε να κάνουν «ανάληψη» από ATMs με Windows XP με ένα SMS.

Για να προφυλαχτείτε από τέτοιες ή αντίστοιχες ενέργειες, (δείτε εδώ ποια ΑΤΜ πρέπει να αποφεύγετε) μιας και με την ανάπτυξη της τεχνολογίας καθίσταται πανεύκολο να εισβάλλουν στον λογαριασμό σας. Η Symantec αναφέρει λοιπόν ότι οι χάκερς αποκτούν φυσική πρόσβαση στα ΑΤΜ, συνδέουν ένα USB stick ή ένα CD-ROM με ένα γνωστό malware που ονομάζεται Ploutus κι έπειτα συνδέουν με mini USB το τηλέφωνό τους με το ATM. Στέλνοντας ένα SMS, οι χάκερς ουσιαστικά στέλνουν ένα πακέτο δικτύου που δίνει την εντολή στο ATM να «βγάλει» τα χρήματα που έχει στο εσωτερικό του.

Σημειώστε πως οι χάκερς δεν χρειάζεται να έχουν συνέχεια πρόσβαση στην «πίσω» μεριά του ATM. Φροντίζουν και κρύβουν μία έξοδο USB για να συνδέσουν το τηλέφωνό τους όταν «περνούν τυχαία» από το ATM που έχουν παραβιάσει και κάνουν αναλήψεις, όποτε θέλουν. Βέβαια πλέον έχουν καταργηθεί τα Windows XP, οπότε θεωρητικά είναι αδύνατο να το κάνουν πλέον.

Απίστευτο: Δείτε τι θα συμβεί αν βάλετε στο ΑΤΜ το PIN σας ανάποδα

Λέγεται, ότι αν κάποιος εισάγει τον κωδικό PIN του ανάποδα στο ATM, τότε ειδοποιείται η αστυνομία, μέσω του σήματος κινδύνου και η μέθοδος αυτή αποτελεί έναν τρόπο υπεράσπισης σε περίπτωση ληστείας.

Κάτι τέτοιο όμως, δεν ισχύει αφού υπάρχει μόνο ως φήμη, η οποία μάλιστα ξεκίνησε από την Αμερική περισσότερο από δέκα χρόνια πριν. Σύμφωνα, μάλιστα, με αναφορές της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου από το 2010, δεν υπήρχαν ποτέ τέτοια συστήματα στα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης. Παράλληλα ένας νέος τρόπος κλοπής υπάρχει στα ΑΤΜ! Εκτός όμως, από τον κωδικό, δείτε εδώ ποια ΑΤΜ πρέπει να αποφεύγετε.

Η αναφορά έκανε λόγο για ενίσχυση του κινδύνου του χρήστη, καθώς θα μπορούσε να αυξήσει το ρίσκο μιας ενδεχόμενης κατάστασης ληστείας. Επίσης, θα αυξάνονταν οι λανθασμένοι συναγερμοί για την αστυνομία. Η συγκεκριμένη ιδέα του ανάποδού PIN όμως έχει μια βάση. Ο Joseph Zingher, ένας επιχειρηματίας από το Σικάγο, είχε εφεύρει ένα SafetyPIN σύστημα, που θα λειτουργούσε κατά αυτόν τον τρόπο.

Στην ουσία, εισάγοντας το PIN ανάποδα θα ενεργοποιούνταν μια κατάσταση "πανικού", που θα έστελνε αθόρυβα το σήμα κινδύνου στην αστυνομία για το ενδεχόμενο έγκλημα. Ο Zingher προσπάθησε ιδιαίτερα να προωθήσει το σύστημα αυτό στις τράπεζες, αλλά δεν υπήρξε ενδιαφέρον. Το 2009 είχε προταθεί νομοσχέδιο στην πολιτεία του Ιλινόι, με τον Γερουσιαστή του Los Angeles City, Greig Smith, θα δηλώνει υπέρ της εφαρμογής, όμως το νομοσχέδιο δεν ψηφίστηκε ποτέ.

TAGS
 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share