Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Αυτό είναι το νόμισμα που δεν υπάρχει σε καμία τράπεζα του κόσμου

Απίστευτο!

23 Αυγούστου 2020 19:20
Αυτό είναι το νόμισμα που δεν υπάρχει σε καμία τράπεζα του κόσμου

Το πιθανότερο είναι οι περισσότεροι να μην γνωρίζουν καν…την ύπαρξη του Κρούγκεραντ. Είναι, όμως, το χρυσό νόμισμα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως. Και μιας και αναφερόμαστε σε "συλλεκτικά" νομίσματα, ρίξτε μια ματιά στα συρτάρια σας και δείτε ποιο νόμισμα θα σας κάνει πλούσιους.

Τι είναι το Κρούγκεραντ; Το χρυσό Νόμισμα της Νοτίου Αφρικής που μέχρι το 1980 αντιπροσώπευε το 90% της παγκόσμιας αγοράς χρυσών νομισμάτων.

Σύμφωνα με την DW, λίγο έξω από τα σύνορα του Γιοχάνεσμπουργκ, του οικονομικού κέντρου της Νότιας Αφρικής παράγεται εδώ και 50 χρόνια το πιο δημοφιλές συλλεκτικό αλλά και επενδυτικό νόμισμα των Γερμανών, κι όχι μόνο, το λεγόμενο Κρούγκεραντ. Μέχρι σήμερα έχουν πουληθεί 60 εκατομμύρια τέτοια νομίσματα!

Στις 3 Ιουλίου του 1967 κόπηκε το πρώτο νόμισμα Κρούγκεραντ, βάρους μιας ουγκιάς (31,1 γραμμάρια). Αυτή τη στιγμή ένα τέτοιο νόμισμα στη γερμανική αγορά έχει αξία περίπου 1.136€. Σχεδόν 20€ παραπάνω απ’ ό,τι μια αντίστοιχη μπάρα χρυσού. Στη μπροστινή πλευρά του νομίσματος απεικονίζεται μια αντιλόπη ενώ την πίσω πλευρά κοσμεί η εικόνα του πρώην προέδρου της Ν. Αφρικής Πωλ Κρούγκερ, από τον οποίο το νόμισμα πήρε και την ονομασία του.

Αν έχεις το νόμισμα των 100 δραχμών μπορείς να γίνεις πλούσιος - Κοστίζουν μέχρι και...

Δεν φαντάζεστε τι ποσό αγγίζουν στις δημοπρασίες του Διαδικτύου οι πωλήσεις νομισμάτων των 100 δραχμών. Οι τιμές που προκαλούν… ίλιγγο.

Όπως εκτιμάται, η τιμή του νομίσματος, με το οποίο πριν το 2002 πραγματοποιούσαμε τις συναλλαγές μας κυμαίνεται από 50 ευρώ ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, το κέρμα με την κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και το αστέρι της Βεργίνας αγγίζει ακόμη και τα 5.000 ευρώ!

Αν αναλογιστεί κανείς ότι μια χρυσή λίρα Αγγλίας (παλαιάς κοπής) κοστίζει βάσει επίσημων ισοτιμιών 296,89 ευρώ, τότε αντιλαμβάνεστε τι συμβαίνει με τα ελληνικά νομίσματα. Κυριολεκτικά, λοιπόν, μπορούμε να φωνάξουμε: «Ακριβή μου δραχμούλα!».

Tο πρώτο Ελληνικό κέρμα των 5 ευρώ είναι συλλεκτικό - Δείτε την τιμή του και θα "μείνετε"

Αυτό είναι το πρώτο Ελληνικό νόμισμα που έχει χρώμα. Πρόκειται για το συλλεκτικό κέρμα των 5 ευρώ το οποίο είναι αφιερωμένο στα 175 χρόνια από τη γέννηση του Νικολάου Γύζη .

Tο Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών της Τράπεζας της Ελλάδος στo πλαίσιo του νομισματικού του προγράμματος για το 2017 προχώρησε στην παραγωγή ενός blister με συλλεκτικό νόμισμα, αφιερωμένο στα 175 χρόνια από τη γέννηση του Νικολάου Γύζη. Πρόκειται για το πρώτο νόμισμα που παράγει το Νομισματοκοπείο με χρήση χρώματος. Η διάθεση του στο κοινό ξεκίνησε την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017. Ακόμα ένα σπάνιο νόμισμα, μετά από αυτό που δεν εκδίδεται σε τράπεζα, αλλά όλοι το αγοράζουν.

Το συλλεκτικό νόμισμα απεικονίζει την προτομή του Νικολάου Γύζη στην εμπρόσθια όψη και μια ζωγραφική παλέτα με την υπογραφή του στην οπίσθια όψη. To φιλοτέχνησε ο βραβευμένος χαράκτης της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Σταματόπουλος.

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share