Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Σοκάρει η οικογένεια με το μπλε δέρμα: Το ιατρικό μυστήριο, η απομόνωση και ο τελευταίος επιζών

Συγκλονιστική ιστορία

23 Ιουνίου 2020 18:20
Σοκάρει η οικογένεια με το μπλε δέρμα: Το ιατρικό μυστήριο, η απομόνωση και ο τελευταίος επιζών
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οι «Μπλε Φουγκέιτ» είναι η οικογένεια που είχε εκ γενετής το πιο παράξενο χρώμα επιδερμίδας λόγω μιας σπάνιας πάθησης στο αίμα της. Η ιστορία τους θα σας αφήσει άφωνους.

Μπορεί να νομίζαμε ότι η μπλε επιδερμίδα είναι ένα χαρακτηριστικό που συναντάμε μόνο σε πλάσματα της φαντασίας, όπως οι ιθαγενείς της ταινίας «Άβαταρ» και τα Στρουμφάκια. Η ιστορία αυτής της οικογένειας, όπως και αυτής εδώ με τα 13 παιδιά είναι σαν σενάριο κινηματογραφικής ταινίας.

Ωστόσο, στις αρχές προς τα μέσα του εικοστού αιώνα, στο Κεντάκι των ΗΠΑ, έζησε απομονωμένη, στα Απαλάχια Όρη, η οικογένεια των Μπλε Φουγκέιτ όπως έμεινε στην ιστορία, λόγω του έντονου μπλε χρώματος που είχαν εκ γενετής τα μέλη της, σε ολόκληρο το σώμα τους.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια γενετική αιματολογική πάθηση που μπορεί να προκαλέσει αυτό το παράξενο χαρακτηριστικό. Αλλά στην εποχή που ζούσαν οι Φουγκέιτ το ιατρικό παρασκήνιο της κατάστασής τους παρέμενε άγνωστο, με αποτέλεσμα, λόγω της ασυνήθιστης εμφάνισής τους, να έχουν απομονωθεί από την κοινότητα της περιοχής και να ζουν περιθωριοποιημένοι.

Ήταν ανεπαρκής η κυκλοφορία οξυγόνου στο αίμα τους

Όλα άρχισαν το 1820, από ένα ζευγάρι, τον Μάρτιν Φουγκέιτ και την Ελίζαμπεθ Σμιθ, που γέννησαν ένα αγόρι με μπλε δέρμα. Ακολούθησαν ακόμα τρία από τα επτά παιδιά τους με την ίδια «εξωγήινη» όψη.

Οι Φουγκέιτ, όπως γνωρίζουμε σήμερα, έπασχαν από μια πάθηση που ονομάζεται μεθαιμοσφαιριναιμία, με αποτέλεσμα την ανεπαρκή κυκλοφορία οξυγόνου στο αίμα τους. Η συνέπεια στην εξωτερική εμφάνισή τους ήταν να έχουν μπλε επιδερμίδα, μελανά χείλη και καφέ αρτηρίες.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η αιμομιξία λόγω της απομόνωσής τους

Η μπλε επιδερμίδα ήταν ένα χαρακτηριστικό που εξαπλώθηκε στους Φουγκέιτ από γενιά σε γενιά. Αναμφίβολα έπαιξε ρόλο και η αιμομιξία στην οικογένεια, λόγω και της απομόνωσής της – ενδεικτικά, ο γιος του Μάρτιν και της Ελίζαμπεθ, το πρώτο παιδί με μπλε δέρμα, παντρεύτηκε τη θεία του, ενώ ένας άλλος γιος της οικογένειας παντρεύτηκε μια κοντινή ξαδέρφη του.

Το μέλος της οικογένειας με την πιο μπλε επιδερμίδα ήταν, σύμφωνα με αναφορές, η Λούνα Φουγκέιτ. «Τα χείλη της ήταν μπλε σαν μελανιά. Ήταν η πιο μπλε γυναίκα που έχω δει» φέρεται να έλεγε μια νοσοκόμα που την είχε γνωρίσει.

Έζησαν μέχρι τα βαθιά γεράματα

Η μεθαιμοσφαιριναιμία μπορεί να προκαλέσει αναπτυξιακή καθυστέρηση και εγκεφαλικά, αλλά κανένας από τους Φουγκέιτ δεν αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας. Μάλιστα πολλοί από αυτούς έζησαν μέχρι τα βαθιά γεράματα -με τη Λούνα, την πιο μπλε από όλους, να γεννάει 13 παιδιά και να φτάνει στην ηλικία των 84.

Όμως οι Φουγκέιτ δεν απέφυγαν τα ψυχολογικά προβλήματα. Το χρώμα της επιδερμίδας τους έγινε κοινωνικό στίγμα, τους έκανε να αισθάνονται αμήχανα και να αποτραβηχτούν ακόμα περισσότερο από τον κόσμο.

Όταν ένας γιατρός, ο Madison Cawein, επικοινώνησε με την οικογένεια στη δεκαετία του ’60, αργότερα σχολίασε ότι «δεν ήθελαν να μπουν στην αίθουσα αναμονής του ιατρείου. Από αυτό καταλαβαίνει κάποιος πόσο τους ενοχλούσε πού ήταν μπλε».

Το 2012 το ABC News, στο πλαίσιο ενός αφιερώματος που αποφάσισε να κάνει στους Φουγκέιτ, επιχείρησε να προσεγγίσει τα μέλη της οικογένειας που ήταν ακόμα εν ζωή, αλλά χωρίς επιτυχία. Από όσο γνωρίζουμε ο τελευταίος επιζήσας εξακολουθεί να ζει στα Απαλάχια Όρη.

Πέρα από τα γενετικά αίτια, υπάρχουν και περιβαλλοντικοί παράγοντες -όπως η χρήση συγκεκριμένων χημικών και φαρμάκων- που στη διάρκεια της ζωής μας μπορεί να επηρεάσουν το αίμα αλλάζοντας τη φυσιολογική απόχρωση της επιδερμίδας και κάνοντάς την μπλε.

Αυτό συνέβη με τον Paul Karason ή «Μπαμπα-Στρουμφ», που έγινε μπλε αφού κατέφυγε σε ένα γιατροσόφι, καταναλώνοντας κολλοειδή άργυρο. Η ιστορία του έγινε γνωστή από την Όπρα προτού πεθάνει, σε ηλικία 62 ετών, μετά από καρδιακό επεισόδιο – άσχετο προς το χρώμα της επιδερμίδας του.

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share