Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Το σπάνιο χαρτονόμισμα με την ανεκτίμητη αξία - Δεν φαντάζεστε πόσο αξίζει

Αδιανόητο

23 Ιουνίου 2020 15:36
Το σπάνιο χαρτονόμισμα με την ανεκτίμητη αξία - Δεν φαντάζεστε πόσο αξίζει
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η αξία αυτού του χαρτονομίσματος είναι ανεκτίμητη και είχε πωληθεί σε αστρονομικό ποσό. Ποιο είναι και ποια η ιστορία του;

Μέχρι και 3 εκατομμύρια ευρώ έφτασε η τιμή πώλησης του τελευταίο χαρτονομίσματος των 1000 δολαρίων που είχε εκτυπωθεί το 1891 και δεν εκτίθεται σε μουσείο. Μάλιστα λέγεται ότι στα χαρτονομίσματα και τα δολάρια κρύβονται κρυφά μηνύματα, και ένα από αυτά θα δείτε εδώ. Το μοναδικό χαρτονόμισμα ονομάζεται Μάρσι, προς τιμήν του Αμερικανού Γουίλιαμ Μάρσι, γερουσιαστή Πολέμου και κυβερνήτη της Νέας Υόρκης.

Ο πλειστηριασμός έγινε από τον οίκο Stacks Bower το 2019 στη Βαλτιμόρη. Η πρώτη καταχωρισμένη τιμή πώλησης ενός χαρτονομίσματος χιλίων δολαρίων είναι 25.000 δολάρια το 1985, 150.000 δολάρια το 1992, ενώ λίγα χρόνια πριν, το 2013, πωλήθηκε έναντι 2,6 εκατ. δολαρίων. Όλες οι πωλήσεις μέχρι σήμερα έχουν γίνει ιδιωτικά, όχι όμως και αυτή που θα γίνει δημόσια.

Σε δηλώσεις που έκανε διευθυντικό στέλεχος του οίκου δημοπρασίας στο Bloomberg, εξήγησε πως η τιμή του σπάνιου χαρτονομίσματος έχει ανέβει τόσο, συγκριτικά με αυτές των προηγούμενων, λόγω του ότι η αξία του εκτιμάται συγκριτικά με τις τιμές που πέτυχαν σε άλλες δημοπρασίες άλλα σπάνια νομίσματα και χαρτονομίσματα, τα οποία δεν αλλάζουν συχνά χέρια.

Ένα αμερικάνικο μονόλεπτο (penny) του 1791, για παράδειγμα, πωλήθηκε έναντι 2,9 εκατ. δολαρίων το 2015, ενώ ένα πεντάλεπτο (nickel) του 1913 πλειστηριάστηκε για περίπου 4,5 εκατ. δολάρια. Βάσει αυτών των δεδομένων, η αξιολόγηση του Μάρσι για 2-3 εκατομμύρια δολάρια δεν είναι παράλογη.

Ιστορία του χαρτονομίσματος

Όταν το 1891 είχε τυπωθεί το χαρτονόμισμα του Μάρσι, είχαν βγει 1500 από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Ορισμένα από αυτά βρίσκονται στο ίδρυμα Smithsonian, μουσείο στην Ουάσιγκτον, ενώ τα περισσότερα είναι πλέον σχεδόν απίθανο να ανευρεθούν.

«Όλη την ώρα ανακαλύπτονται διάφορα πράγματα, όχι όμως τέτοιας εμβέλειας», σχολίασε ο επικεφαλής του οίκου δημοπρασίας, αναγνωρίζοντας τη μοναδικότητα του χαρτονομίσματος.

Ένα ακόμη αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του Μάρσι είναι πως εξακολουθεί να είναι και σήμερα έγκυρο χαρτονόμισμα, το οποίο είναι υποχρεωμένη να δεχθεί οποιαδήποτε τράπεζα. Θα μπορούσε κάποιος δηλαδή να το δώσει στην τράπεζα και να λάβει χίλια δολάρια. Ο Τζόελ Ρ. Αντερσον, πωλητής του χαρτονομίσματος Μάρσι, είναι επιφανής συλλέκτης νομισμάτων και χαρτονομισμάτων, ο οποίος αποφάσισε να ρευστοποιήσει τη συλλογή του. Έως τώρα έχει πωλήσει αντικείμενα της συλλογής του μέσω του οίκου Stacks Bowers με αντίτιμο περίπου 26 εκατομμύρια δολάρια.

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share