Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Έχετε παρατηρήσει αυτές τις τρύπες στα τυριά; Δεν φαντάζεστε πώς γίνονται

Ούτε που μας είχε περάσει από το μυαλό

11 Ιουνίου 2020 12:45
Έχετε παρατηρήσει αυτές τις τρύπες στα τυριά; Δεν φαντάζεστε πώς γίνονται

Οι περισσότεροι έχουν δοκιμάσει αυτό το τυρί με τις χαρακτηριστικές τρύπες, αλλά σίγουρα δεν θα έχετε σκεφτεί γιατί είναι φτιαγμένο έτσι.

Το έμενταλ είναι ένα κίτρινο ημίσκληρο τυρί από γάλα αγελάδας, το οποίο προέρχεται από την περιοχή γύρω από το Έμενταλ (κοιλάδα του Έμμε) στο Καντόνι της Βέρνης, στην Ελβετία. Σας έχουμε και το κόλπο για να μην χρειαστεί να το πετάξετε πριν την ώρα του, μιας και δεν θα μουχλιάσει εύκολα.

Η παραγωγή του τυριού έμενταλ ξεκίνησε πριν από 200 χρόνια. Πλέον παρασκευάζεται σε διάφορες περιοχές της Ελβετίας και έχει προστατευόμενη ονομασία προέλευσης. Πολλές φορές αναφέρεται απλά ως ελβετικό τυρί, ενώ διαθέτει γλυκιά, αλλά όχι πολύ έντονη, γεύση και φυσικά χαρακτηρίζεται από τις χαρακτηριστικές τρύπες στο “σώμα” του.

Πώς γίνονται οι τρύπες;

Οι τρύπες του τυριού δημιουργούνται εξαιτίας μια αντίδρασης βακτηρίων. Μετά από ένα μήνα αποθήκευσης, ένα είδος βακτηρίων, το Προπιονιβακτήριο του Φρόιντενραϊχ, καταναλώνει γαλακτικό οξύ και απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται φυσαλίδες.

Οι φυσαλίδες παγιδεύονται στο τοίχωμα του τυριού, με αποτέλεσμα να σχηματίζουν τρύπες. Άλλο ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό του έμενταλ είναι το μέγεθός του, καθώς υπάρχουν καλούπια, στα οποία αποθηκεύεται που έχουν διάμετρο από 80 εκατοστά έως ένα μέτρο.

Τυλίγετε το τυρί με αλουμινόχαρτο; Κάντε το μόνο όταν...

Μπορεί να έχετε αναρωτηθεί πολλές φορές αν επιτρέπεται να τυλίξετε με αλουμινόχαρτο ένα τυρί, και σίγουρα το έχετε δοκιμάσει. Τελικά τι ισχύει;

Τα τυριά χρειάζονται ιδιαίτερη μεταχείριση και ως γνωστόν μπορούν να μουχλιάσουν στο πι και φι. Αυτό μπορεί να σας εκπλήξει, αλλά το τυρί είναι πραγματικά ένα ζωντανό. Μάλιστα μπορείτε να δείτε εδώ ένα κόλπο για να μη ξαναμουχλιάσει ποτέ. Όταν το τυρί είναι τυλιγμένο σε πλαστικό περιτύλιγμα δεν μπορεί να προσλάβει οξυγόνο, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αφήνει μια γεύση αμμωνίας και ενδεχομένως να γίνεται εστία επιβλαβών βακτηρίων.

Επιπλέον το τυρί στο πλαστικό περιτύλιγμα του σούπερ μάρκετ ή του τυροκομείου μπορεί να δώσει στο τυρί σας μια γεύση πλαστικού. Εφόσον ανοιχθεί η αεροστεγής συσκευασία τους, πρέπει να διατηρούνται κλεισμένα μέσα σε δοχεία, ή τυλιγμένα σε αλουμινόχαρτο ή μεμβράνη. Το ίδιο ισχύει και για τα τυριά σε φέτες, που διατηρούνται καλύτερα μέσα σε γυάλινα τάπερ.

Ψήνετε ντομάτα μαζί με φέτα μέσα σε αλουμινόχαρτο; Σταματήστε το αμέσως!

Ο συνδυασμός της ντομάτας μαζί με τη λιωμένα φέτα που έχουν ψηθεί μέσα στο αλουμινόχαρτο αποτελεί απόλαυση, ωστόσο θα πρέπει να σταματήσετε να το μαγειρεύετε με αυτό τον τρόπο.

Καθώς, σύμφωνα με τους ειδικούς. όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία, τότε απελευθερώνεται αλουμίνιο και καταναλώνουμε αυτό το μέταλλο. Έχουμε δει και άλλες φορές να αποδεικνύεται λάθος κάτι που για εμάς ήταν καθημερινό συνήθειο, για παράδειγμα, δείτε εδώ για ποιο λόγο δεν πρέπει να βάζετε ντομάτα στη μαρουλοσαλάτα σας.

TAGS
 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share