Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2020

Έχετε παρατηρήσει μικρές κηλίδες πάνω στα αυγά σας; Δεν φαντάζεστε τι σημαίνουν

Δώστε βάση!

3 Ιουνίου 2020 10:19
Έχετε παρατηρήσει μικρές κηλίδες πάνω στα αυγά σας; Δεν φαντάζεστε τι σημαίνουν
Αρθρογράφος: Νάντια Ξυθάλη Τσουκνάκη
ΝΑΝΤΙΑ ΞΥΘΑΛΗ ΤΣΟΥΚΝΑΚΗ

ΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑ ATHENSMAGAZINE.GR

Follow us on Google News

Τα αυγά είναι το καλύτερο και πιο υγιεινό τρόφιμο για να ξεκινήσεις τη μέρα σου αφού η πρωτεΐνη που περιέχει είναι αυτή που θα σου δώσει ενέργεια για όλη την υπόλοιπη ημέρα. Είναι πολλά όμως αυτά που πρέπει να προσέξουμε στα αυγά, τόσο στην εμφάνιση όσο και στον τρόπο μαγειρέματος αλλά και κατανάλωσης, για παράδειγμα, δείτε εδώ μέχρι πόσα αυγά μπορείτε να τρώτε την εβδομάδα.

Σήμερα θα περιοριστούμε στην εμφάνιση των αυγών και στο τι σημαίνει οτιδήποτε μπορεί να μας φανεί περίεργο.

Κηλίδες αίματος

Εάν παρατηρήσετε ένα μικρό κόκκινο σημείο αίματος στον κρόκο, ίσως νομίζετε ότι έχετε πάρει γονιμοποιημένο αυγό, αλλά θα έχετε κάνει λάθος.

«Τα σημεία αίματος προκαλούνται από ένα μικρό ”δάκρυ” όταν ο κρόκος του αυγού απελευθερώνεται από την ωοθήκη ενός κοτόπουλου», δήλωσε ο Μάικλ Ντάρε, ομότιμος καθηγητής της επιστήμης πουλερικών στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ.

«Με πολύ αποτελεσματικές μηχανές, οι οποίες μπορούν να επεξεργαστούν 450 περιπτώσεις ωαρίων την ώρα, ελαττώματα όπως κηλίδες αίματος σπάνια περνούν αυτές τις μέρες», δήλωσε ο ίδιος.

Είναι αυτά τα κόκκινα στίγματα ασφαλή για κατανάλωση; Η απάντηση είναι ναι, αλλά μη διστάσετε να τα ξύσετε με την άκρη ενός μαχαιριού πριν τα μαγειρέψετε.

Διάφορα στίγματα

Εάν έχετε πάρει φρέσκα αυγά από έναν τοπικό παραγωγό, μπορεί να παρατηρήσετε ένα καφετί ή κοκκινωπό σημείο να επιπλέει στο αυγό. Αυτό είναι λίγο ιστός που σκίζεται από την κότα καθώς το αυγό κινείται μέσα από το σώμα της.

«Θεωρείται “ελάττωμα” του πουλιού, (χαρακτηρισμός) που είναι λίγο άδικος καθ’ ότι περνά μέσα από το αναπαραγωγικό του σύστημα», λέει η Λούσι ΄Αμουντσεν, συνιδιοκτήτρια στην εταιρεία Locally Laid Egg.

Όπως οι κηλίδες αίματος αυτά τα σημεία είναι ασφαλή για φαγητό, αλλιώς μπορείτε να τα ωθήσετε με ένα μαχαίρι και να τα απορρίψετε.

αυγά στίγματα

Αυγό με διπλό κρόκο

Συγχαρητήρια, κερδίσατε το λαχείο! Ένας διπλός κρόκος είναι ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο, όχι μόνο λόγω των σύγχρονων μεθόδων επεξεργασίας, αλλά επειδή παράγονται συνήθως από κοτόπουλα σε μερικές συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες. «Θα βρείτε περισσότερους διπλούς κρόκους από νεαρά πουλάρια ή μεγαλύτερες όρνιθες», λέει ο Ντάρε.

Αν θα θέλατε να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να αποκτήσετε διπλό αυγό, μπορείτε να διαλέξετε αυγά – jumbo, πάντως.

Κρόκος σκοτεινού χρώματος

Είναι καλό πράγμα! Σύμφωνα με το Egg Nutrition Center, το χρώμα του κρόκου εξαρτάται από το πόσο καροτονοειδές περιεχόμενο έχει βρεθεί στη διατροφή της κότας. Η ΄Αμουντσεν λέει ότι η εμπειρία της στο Locally Laid το επιβεβαιώνει. «Το καλοκαίρι, όταν τα κοτόπουλα μας τρώνε τριφύλλι στο λιβάδι οι κρόκοι τους τείνουν να γίνονται πολύ φωτεινοί».

Η ίδια λέει ακόμα ότι η έρευνα έχει δείξει ότι αυτά τα αυγά με πιο σκούρο κρόκο είναι πιο θρεπτικά από τα συμβατικά αυγά, με λιγότερη χοληστερόλη και περισσότερη ωμέγα 3 και καροτίνη Β.

Το χρώμα του κελύφους

Εξαρτάται από τη φυλή της κότας που έβαλε το αυγό και δεν αποτελεί ένδειξη θρεπτικής αξίας. Τα κελύφη των αυγών μπορεί περιστασιακά να ποικίλλουν σε σχήμα και υφή. Πιθανότατα δεν θα δείτε ποτέ αυτά τα αυγά με περίεργο σχήμα.

Υφή αμμοβολής

Και αν παρατηρήσετε μια υφή αμμοβολής στο αυγό σας, αυτές είναι απλώς αποθέσεις ασβεστίου που δεν εξομαλύνθηκαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ωοτοκίας.

Κι επειδή τα παραδείγματα μιλούν από μόνα τους, η Αμουντσεν δηλώνει ότι η τετραμελής της οικογένεια καταναλώνει 30 αυγά την εβδομάδα.

TAGS
 

Περίεργα-Funny

Ροή ειδήσεων

Share