Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Αυτά τα ΑΤΜ έβγαζαν δραχμές - Θα "μείνετε" όταν διαβάσετε τον λόγο

Δεν πάει το μυαλό σας

2 Ιουνίου 2020 23:40
Αυτά τα ΑΤΜ έβγαζαν δραχμές - Θα

Επτά ΑΤΜ της Μαδρίτης είχαν μετατραπεί σε κάλπες το 2015 και έβγαζαν δραχμές για περίπου 7 ώρες. Ανάλογα με το ψηφοδέλτιο, επιστρέφονταν...δραχμές!

Έχουμε ακούσει ΑΤΜ να βγάζουν χρυσό, αλλά το να βγάζουν δραχμές στην σημερινή εποχή ακούγεται τελείως εξωπραγματικό. Πρόκειται για έναν τρόπο, που η ομάδα καλλιτεχνών luzinterruptus επέλεξε να τιμήσει, όπως δηλώνουν οι δημιουργοί του project, το «ΟΧΙ» που είπε η πλειοψηφία των Ελλήνων, μέσω του δημοψηφίσματος του Ιουλίου εκείνου του έτους, στα μέτρα λιτότητας που προσπάθησαν να της επιβάλλουν οι δανειστές.

«Είδαμε αυτό όχι μόνο ως ένα μέσο για την εδραίωση της λαϊκής κυριαρχίας» αναφέρουν χαρακτηριστικά και εξηγούν πως αποφάσισαν να βγουν στους δρόμους και να γιορτάσουν το γεγονός με τον δικό τους τρόπο. Έτσι για κάθε ψηφοδέλτιο του «ΟΧΙ» που είχε τοποθετηθεί στην κάλπη, αντιστοιχούσε ένα χαρτονόμισμα σε δραχμές που ερχόταν ως ανταμοιβή αφού όπως αναφέρουν «Θέλαμε να γιορτάσουμε την πιθανότητα ότι τα ΑΤΜ στην Ελλάδα θα μπορούσαν να έχουν το δικό τους νόμισμα...ένα νόμισμα που δεν εμπίπτει στην επιζήμια επιρροή του Eurogroup».

Το project τους δεν «κράτησε» αρκετά αφού την επόμενη ημέρα οι υπεύθυνοι των υποκαταστημάτων των τραπεζών, όπου τα ΑΤΜ είχαν μετατραπεί σε κάλπες, τα απομάκρυναν ενώ και το ίδιο project είχε χάσει, όπως αναφέρουν τα μέλη της ομάδας luzinterruptus, αφού η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει με τους δανειστές. Η συμφωνία, κατά την άποψή τους, απλά θα «επιβάλει στον ελληνικό λαό να θυσιαστεί» ώστε «τα ΑΤΜ, οι μεγάλοι πρωταγωνιστές αυτής της ιστορίας , να επιστρέψουν στη διανομή ευρώ, ασχέτως πόσο “θανατηφόρα” είναι»...

Το μήνυμά της ομάδας δε κλείνει ως εξής: «Σε κάθε περίπτωση, η πράξη έγινε και ίσως στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον να αποκτήσει και πάλι νόημα. Εν τω μεταξύ, θέλουμε να δείξουμε όλοι σεβασμό μας στον ελληνικό λαό».

Έχετε τη δραχμή με την περικεφαλαία του Μέγα Αλεξάνδρου; Δεν φαντάζεστε πόσο κοστίζει

Ένα από τα πιο σπάνια νομίσματα, με ανεκτίμητη αξία είναι η δραχμή με την περικεφαλαία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η τιμή των συλλεκτικών δραχμών εξαρτάται από τη σπανιότητα, δηλαδή τον γνωστό αριθμό αντιτύπων κάθε συγκεκριμένου νομίσματος.

Σημαντικό ρόλο παίζει και η κατάσταση στην οποία βρίσκονται, αν δηλαδή είναι φθαρμένα, αφού και ένα μικρό χάραγμα, μπορεί ένας έμπειρος συλλέκτης να διακρίνει. Σε άριστη κατάσταση έχουν βρεθεί δραχμές που είχαν πάρει μαζί τους ως ενθύμιο περιηγητές των αρχών του περασμένου αιώνα, και κάποια νομίσματα μπορούν να αξίζουν μια περιουσία.

Η τιμή του νομίσματος, με το οποίο πριν το 2001 πραγματοποιούσαμε τις συναλλαγές μας κυμαίνεται από 50 ευρώ ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις το κέρμα με την κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και το αστέρι της Βεργίνας αγγίζει ακόμη και τα 5.000 ευρώ.

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share