Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Περίεργη μελέτη για τη δραχμή - Τι θα γινόταν αν επιστρέφαμε;

Δείτε την υποτίμησή της

30 Μαΐου 2020 20:10
Περίεργη μελέτη για τη δραχμή - Τι θα γινόταν αν επιστρέφαμε;

Μια περίεργη μελέτη για τη δραχμή έχει συγκλονίσει, και αφορά την υποτίμησή της σε περίπτωση που διαλυθεί η Ευρωζώνη. Ποιες οι συνέπειες για τε εθνικά νομίσματα;

Η μελέτη

Σύμφωνα με μελέτη της Bank of America, στην οποία αναφέρεται δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, η δραχμή θα υποτιμάτο 7,5% έναντι του ευρώ, αν διαλυόταν σήμερα η Ευρωζώνη και υπήρχε επιστροφή στα εθνικά νομίσματα. Μάλιστα σήμερα οι δραχμές έχουν αποκτήσει τεράστια αξία και μπορούν να πουληθούν σε υψηλές τιμές.

Η μελέτη, με τίτλο: «Η ημέρα μετά το ευρώ», που έχει συνταχθεί από έναν Έλληνα, τον Αθανάσιο Βαμβακίδη, σημειώνει ότι και το νέο ισπανικό νόμισμα θα υποτιμάτο 7,5% σε σχέση με το ευρώ, ενώ το νέο γερμανικό μάρκο θα ανατιμάτο κατά 15% και το νέο γαλλικό νόμισμα θα έχανε το 5% της αξίας του.

Οι υπολογισμοί αυτοί έχουν γίνει με βάση τις βασικές μακροοικονομικές διαφορές μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, ωστόσο, στην πράξη η ανατίμηση του μάρκου και οι υποτιμήσεις των νομισμάτων της Περιφέρειας της Ευρωζώνης μπορεί να είναι σημαντικά μεγαλύτερες, σύμφωνα με τον Βαμβακίδη.

Η Welt διερωτάται, γιατί η Bank of America δημοσιεύει τώρα μία τέτοια μελέτη, όταν έχουν χάσει πολλά χρήματα οι κερδοσκόποι που προέβλεπαν το τέλος του ευρώ. Η απάντηση που δίνει ο Βαμβακίδης είναι ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα σταματήσει κάποια στιγμή στο προσεχές μέλλον και αυτό θα προκαλέσει σε πολλές χώρες προβλήματα λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους τους.

Το χαρτονόμισμα δραχμών που αποσύρθηκε μετά την κυκλοφορία του - Δεν φαντάζεστε ποια είναι η αξία του

Οι παλαιότεροι γνωρίζουν καλά τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα των δραχμών, αλλά ίσως είχαν ξεχάσει το παρακάτω χαρτονόμισμα. Ποιο είναι και γιατί αποσύρθηκε;

Στις 3 Νοεμβρίου του 1944, κυκλοφόρησε το μεγαλύτερο σε ονομαστική αξία ελληνικό χαρτονόμισμα. Πρόκειται για εκείνο των 100 δισεκατομμυρίων δραχμών, το οποίο φέρει την υπογραφή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Ξενοφώντα Ζολώτα. Ωστόσο, η ουσιαστική του αξία ήταν σχεδόν μηδαμινή, αν και πλέον οι δραχμές έχουν τεράστια αξία και μπορείτε να κερδίσετε εύκολα χρήματα, αν τις πουλήσετε.

Γενικά, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, υπό την πίεση της οικονομικής κατάρρευσης της Ελλάδας και του υπερπληθωρισμού, η δραχμή γνώρισε τη μεγαλύτερη απαξίωση στην ιστορία της. Τυπώθηκαν χαρτονομίσματα με ονομαστική αξία ακόμα και δισεκατομμυρίων δραχμών, που η ανταλλακτική τους αξία όμως ήταν μηδαμινή.

Ποια η αξία του;

Το χαρτονόμισμα των 100 δισεκατομμυρίων δραχμών ακολούθησε τις εκδόσεις των 5, 25 και 200 εκατομμυρίων και 2 δισεκατομμυρίων. Σε σημερινές τιμές και με βάση τη χρυσή λίρα Αγγλίας, η πραγματική αξία του δεν θα πρέπει να ξεπερνούσε τα σημερινά 10 λεπτά του ευρώ. Τελικά, αποσύρθηκε λίγες ημέρες μετά την κυκλοφορία του.

Στην μετακατοχική περίοδο, έγιναν δύο νομισματικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να αποκτήσει η Ελλάδα ένα σταθερό νόμισμα. Η πρώτη έγινε τον Νοέμβριο του 1944, οπότε η υποτιμημένη δραχμή αντικαταστάθηκε με μια νέα, με ισοτιμία που ορίστηκε σε 50.000.000.000 παλιές δραχμές για κάθε 1 νέα. Η δεύτερη μεταρρύθμιση σημειώθηκε μία δεκαετία αργότερα, το 1954, όταν η δραχμή αντικαταστάθηκε ξανά με μία νεότερη με αναλογία 1000 δραχμές προς 1 νέα.

Το νόμισμα των 100 δραχμών θα σας κάνει πλούσιους: Κοστίζει μια περιουσία σήμερα

Βρήκαμε το νόμισμα των 100 δραχμών που θα σας κάνει πλούσιους! Αν το έχετε τότε πρέπει να μάθετε ότι κοστίζει μια περιουσία!

Αναμφισβήτητα η Ελλάδα είναι μια χώρα πλούσια σε ιστορία, και η ιστορία κάθε χώρας φαίνεται μεταξύ άλλων και μέσα από τα νομίσματά της, ενώ αυτό είναι το νόμισμα που δεν εκδίδεται από τράπεζα αλλά το αγοράζουν όλοι!

Ο Γεώργιος Α΄ ήταν ο μακροβιότερος βασιλιάς της χώρας με περίοδο βασιλείας από το 1863 έως το 1913. Αν δεν έχετε καταλάβει γιατί σας τα λέμε αυτά θα μάθετε αμέσως!

Το 1876 έδωσε εντολή να κοπεί το νόμισμα των 100 χρυσών δραχμών στο νομισματοκοπείο του Παρισιού.

To χρυσό νόμισμα έχει βάρος 32,25 γρ, διάμετρο 38 χιλ. και 90% περιεκτικότητα σε χρυσό. Το πάχος του είναι 2,9 χιλ και έχει οδοντωτό περίγραμμα.

Την ίδια χρονιά κόπηκε και το νόμισμα των 50 χρυσών δραχμών.

Η μία όψη απεικονίζει το κεφάλι του βασιλιά Γεώργιου και η άλλη το βασιλικό οικόσημο. Έχει βάρος 16.12 γρ και καθαρότητα 917. Η διάμετρός του είναι 28 χιλ και το πάχος του 2 χιλ.

Το νόμισμα αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο καθώς κόπηκε σε 182 τεμάχια! Συνεπώς αν έχετε ένα τέτοιο νόμισμα στη συλλογή σας, να γνωρίζετε πως είναι εξαιρετικά σπάνιο και έχει μεγάλη αξία.

Απευθυνθείτε μόνο σε ειδικούς εμπειρογνώμονες που έχουν εμπειρία και είναι σε θέση να εκτιμήσουν την πραγματική αξία ενός σπάνιου νομίσματος.

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share