Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Lockdown: To βιβλίο-θρίλερ που πρόβλεψε την πανδημία 15 χρόνια πριν και το απέρριψαν οι εκδότες

Ανατριχιαστικό

8 Απριλίου 2020 21:49
Lockdown: To βιβλίο-θρίλερ που πρόβλεψε την πανδημία 15 χρόνια πριν και το απέρριψαν οι εκδότες
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το 2005, ο Σκωτσέζος συγγραφέας Peter May έγραψε ένα προφητικό βιβλίο-θρίλερ πανδημίας που οι εκδότες απέρριψαν. Τώρα, 15 χρόνια αργότερα, έσπευσαν να εκδώσουν το «Lockdown». Επίσης, την ίδια στιγμή αποκαλύπτεται μια ανατριχιαστική προφητεία πριν από 27 χρόνια, που είχαν κάνει οι Simpsons.

To δυστοπικό μυθιστόρημα διαδραματίζεται στο Λονδίνο, επίκεντρο παγκόσμιας πανδημίας που υποχρεώνει τις Αρχές να επιβάλλουν λουκέτο. Ο May χρησιμοποίησε βρετανικά και αμερικανικά ντοκουμέντα του 2002 ετοιμότητας για περίπτωση πανδημίας ώστε να κάνει το μυθιστόρημά του όσο το δυνατόν ρεαλιστικό.

«Την εποχή που έγραφα το βιβλίο, οι προγνώσεις των επιστημόνων έκαναν λόγο για το ότι η νόσος των πτηνών θα ήταν η επόμενη πανδημία» εξήγησε ο May. «Ήταν κάτι πολύ, πολύ τρομακτικό και μια πραγματική πιθανότητα και, κατά συνέπεια, έκανα μεγάλη έρευνα όταν μου ήρθε η ιδέα. Τι θα συνέβαινε αν αυτή η πανδημία ξεκινούσε από το Λονδίνο; Τι θα μπορούσε να συμβεί αν σε μια τέτοια πόλη έμπαινε καθολικό λουκέτο

Χρόνια πριν, οι εκδότες τού επέστρεψαν το μυθιστόρημα ως «εξαιρετικά μη ρεαλιστικό και παράλογο», όπως ανέφερε ο σεναριογράφος που είχε γίνει συγγραφέας. Και το «κλείδωσε στο ντουλάπι», ξέχασε ακόμη και την ύπαρξή του, έως ότου ένας θαυμαστής του τον ρώτησε στο Twitter γιατί δεν γράφει ένα μυθιστόρημα με σκηνικό μια πανδημία.

«Για λίγο, κοντοστάθηκα. Μετά συνειδητοποίησα ότι το είχα κάνει. Μίλησα στον εκδότη μου γι’ αυτό, κι έπεσε απ’ την καρέκλα του. Το διάβασε όλο σε ένα βράδυ και το επόμενο πρωί είπε:»Αυτό είναι φανταστικό. Πρέπει να το εκδώσουμε αυτό, τώρα»».

Contagion: Η προφητική ταινία που μιλούσε για την εξάπλωση του κορωνοϊού σ' όλο τον κόσμο από το 2011!

Η προφητική ταινία που μιλούσε για την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ευρώπη και η οποία επιβεβαιώνεται 9 χρόνια μετά!

Contagion: Μία ταξιδιώτισσα παίρνει ξηρούς καρπούς από ένα μπολ στο μπαρ του αεροδρομίου, λίγο πριν δώσει την πιστωτική κάρτα της στον σερβιτόρο. Μια υπαίθρια αγορά νεκρών και ζωντανών ζώων με συνθήκες που θα τρόμαζαν κάθε άνθρωπο, υποχόνδριο και μη.

Ένα κομμάτι ωμό κρέας (πιθανόν νυχτερίδας) πέφτει από έναν πάγκο στον δρόμο. Ο υπάλληλος δεν πτοείται. Το μαζεύει και το τοποθετεί στη θέση του, με σκοπό να το πουλήσει. «Κάποιος θα το καταναλώσει» σκέφτεται…

Μια επαγγελματική συνάντηση που αρχίζει με ανταλλαγή χειραψιών. Ενας άνδρας που βήχει μέσα σε ένα κατάμεστο λεωφορείο. Μία επαφή. Μια στιγμή. Και ένας φονικός ιός έχει ήδη εξαπλωθεί στον πλανήτη.

Από μία γυναίκα, την Μπεθ Έμχοφ (Γκουίνεθ Πάλτροου), γεννιέται το πρώτο κρούσμα. Η Μπεθ επιστρέφει στη Μινεάπολη από ένα επαγγελματικό ταξίδι στο Χονγκ Κονγκ. Αγνοεί την αδιαθεσία που νιώθει, αποδίδοντάς την στο τζετ λαγκ. Λίγες ώρες αργότερα υποτροπιάζει. Δύο ημέρες αργότερα κείτεται νεκρή στην εντατική και λίγο μετά καταλήγει και ο γιος της, τον οποίο έχει κολλήσει.

Οι γιατροί δεν μπορούν να αποδώσουν πουθενά τον θάνατό της. Ο σύζυγός της (Ματ Ντέιμον) επίσης αδυνατεί να καταλάβει. Ζητεί σοκαρισμένος απαντήσεις από τους επιστήμονες, οι οποίοι τον κοιτούν με απόγνωση, συνδυασμένη με απορία. Η απορία τους, ωστόσο, δεν κρατάει πολύ. Σύντομα δεκάδες και στη συνέχεια εκατοντάδες και εκατομμύρια άνθρωποι παρουσιάζουν μυστηριώδη συμπτώματα -βήχα και πυρετό, σπασμούς, εγκεφαλική αιμορραγία-, που οδηγούν στον θάνατο. Μινεάπολη, Σικάγο, Λονδίνο, Παρίσι, Τόκιο, Χονγκ Κονγκ μπαίνουν σε καραντίνα!

Τα κρούσματα αυξάνονται με καταιγιστική ταχύτητα: ένα, πέντε, είκοσι, εκατοντάδες, χιλιάδες… Ο ιός εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς μέσω των αναρίθμητων ανθρώπινων διαδράσεων μιας συνηθισμένης ημέρας. Μια πανδημία.

Για ακόμα μία φορά φαίνεται ότι το Χόλιγουντ το είχε προβλέψει. Η ταινία «Contagion» είναι ακριβώς αυτό. Ή, απλώς, η πραγματικότητα κάποιες φορές θυμίζει… ταινία καταστροφής!

Επιστρέφοντας στο περιπετειώδες θρίλερ του 2011, επιστήμονες από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ προσπαθούν με φρενήρεις ρυθμούς να αναλύσουν τη βιοχημική σύνθεση του παθογόνου ιού, ο οποίος διαρκώς μεταλλάσσεται και συνεχίζει να σκοτώνει. Ο υποδιευθυντής Τσίβερ (Λόρενς Φίσμπερν) προσπαθεί να συγκρατήσει τον πανικό που επικρατεί στην κοινή γνώμη, παρά τις προσωπικές ανησυχίες του, και στέλνει μια θαρραλέα νέα γιατρό (Κέιτ Γουίνσλετ) κατευθείαν στην πηγή του κακού.

Επιδημία παράνοιας και τρόμου

Την ίδια στιγμή, εν μέσω αντιδράσεων για το πιθανό εμβόλιο, το οποίο δοκιμάζει πρώτη η δρ. Λεονόρα Οράντες (Μαριόν Κοτιγιάρ) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προσπαθεί να αναλύσει την πορεία των κρουσμάτων που θα την οδηγήσουν στην «καρδιά» της κατάστασης την οποία αντιμετωπίζουν. Καθώς ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται ραγδαία, ο κόσμος προσπαθεί να προστατέψει τόσο τον εαυτό του, όσο και τους αγαπημένους του.

Εντούτοις, ο πανικός είναι σχεδόν αδύνατο να ελεγχθεί και η κοινωνία αναπόφευκτα καταρρέει. Σε αυτό συμβάλλει, άθελά του, και ένας ακτιβιστής μπλόγκερ, που τον υποδύεται ο Τζουντ Λο και ο οποίος ισχυρίζεται ότι οι υγειονομικές Αρχές δεν λένε όλη την αλήθεια στον κόσμο, πυροδοτώντας μια επιδημία παράνοιας και τρόμου, εξίσου επικίνδυνη με τον ίδιο τον ιό!

Μέσα σε όλο αυτόν τον πανικό και τη συνωμοσιολογία, οι γιατροί εξακολουθούν να ψάχνουν το στέλεχος του ιού και τρόπους για να τον αντιμετωπίσουν. Βάζουν τον σύζυγο της Μπεθ σε καραντίνα, προκειμένου να τον μελετήσουν, όντες βέβαιοι πως κι αυτός έχει μολυνθεί. Ωστόσο, δεν αργούν να συνειδητοποιήσουν πως ο Τόμας (Ντέιμον) έχει ανοσία στον μυστηριώδη ιό.

Πέραν της αξιοπρόσεκτης περίπτωσης του Τόμας όμως, το ξέσπασμα του ιού είναι απειλητικό και γίνεται γρήγορα σαφές πως μπορεί να αφανίσει ολόκληρο τον πληθυσμό της Γης, εκτός κι αν βρεθεί το εμβόλιο που θα τον θεραπεύει. Οι επιστήμονες δίνουν αγώνα με τον χρόνο.

Δείτε το trailer της ταινίας:

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share