Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Προσοχή με τις ανέπαφες συναλλαγές 25 ευρώ - Έτσι σας εξαπατούν χωρίς να το καταλαβαίνετε!

Το γνωρίζατε;

7 Μαρτίου 2020 19:20
Προσοχή με τις ανέπαφες συναλλαγές 25 ευρώ - Έτσι σας εξαπατούν χωρίς να το καταλαβαίνετε!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μεγάλη προσοχή στις ανέπαφες συναλλαγές που κάνετε με τις κάρτες σας, μιας και είναι πολύ εύκολο να σας εξαπατήσουν και να χρησιμοποιηθούν από τρίτους, χωρίς να το πάρετε καν χαμπάρι!

Αύξηση μεγαλύτερη του 10% σημείωσαν τα περιστατικά απάτης με κάρτες που χρησιμοποιήθηκαν από τρίτους σε POS για την πραγματοποίηση αγορών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, από το 2018 καταγράφηκαν πολλά κρούσματα συναλλαγών σε POS, που πραγματοποιήθηκαν μετά την απώλεια της κάρτας από τον κάτοχό της.

Ως γνωστόν, μετά την εισαγωγή της τεχνολογίας των ανέπαφων πληρωμών, δεν απαιτείται η χρήση PIN για συναλλαγές αξίας έως 25 ευρώ. Αν και έχουν βρει τον τρόπο να κλέβουν και το PIN στις κάρτες σας ενώ είστε στο ΑΤΜ, όπως θα δείτε εδώ, με τις ανέπαφες συναλλαγές είναι ακόμα πιο εύκολο.

Έτσι, όταν κάποιος χάσει την κάρτα του, κινδυνεύει με χρεώσεις έως και 25 ευρώ, εάν δεν δηλώσει εγκαίρως την απώλειά της στην τράπεζα που την εξέδωσε.

Οι συμβουλές της ΤτΕ

Η έξαρση του φαινομένου συναλλαγών απάτης λόγω απώλειας/κλοπής κάρτας σε συναλλαγές με φυσική παρουσία αποδίδεται κυρίως στον αυξημένο αριθμό ανέπαφων χρεωστικών καρτών που είναι πλέον σε κυκλοφορία.

Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό οι καρτούχοι να είναι ευαισθητοποιημένοι ως προς τη φύλαξη της κάρτας τους και να αναφέρουν στον πάροχό τους οποιοδήποτε συμβάν απώλειας ή κλοπής, ώστε να καλύπτεται τυχόν ζημία από τον ίδιο τον πάροχο, σύμφωνα με τα άρθρα 69, 71, 72, 73 και 74 του ν. 4537/2018.

Ο δείκτης αναλογίας της αξίας των συναλλαγών απάτης προς τη συνολική αξία συναλλαγών κυμαίνεται σταθερά στο χαμηλό επίπεδο του 0,01% και αναλογεί σε 1 ευρώ αξία απάτης ανά 8 χιλ. ευρώ αξία συναλλαγών.

Αύξηση απάτης στο ίντερνετ

Ο δείκτης αναλογίας του αριθμού συναλλαγών απάτης προς το συνολικό αριθμό συναλλαγών αυξήθηκε το τελευταίο εξάμηνο στο επίπεδο του 0,02% και αναλογεί σε μία συναλλαγή απάτης ανά 6 χιλ. συναλλαγές.

Η αύξηση του δείκτη το α΄ εξάμηνο του 2018 αποδίδεται κυρίως σε περιστατικά μεμονωμένου παρόχου υπηρεσιών πληρωμών και οφείλεται σε αυξημένο αριθμό συναλλαγών απάτης με χρεωστικές κάρτες για διαδικτυακές αγορές από εμπόρους του εξωτερικού.

Το μεγαλύτερο ποσοστό αριθμού και αξίας συναλλαγών απάτης χωρίς φυσική παρουσία της κάρτας εκδηλώνεται σε διαδικτυακές συναλλαγές με εμπόρους του εξωτερικού.

Τα περιστατικά απάτης αυτού του τύπου αντιμετωπίζονται, μεταξύ άλλων, με την υιοθέτηση του διεθνούς τεχνικού προτύπου ασφάλειας 3D Secure και ενδεχόμενες ζημίες των παρόχων μπορούν επίσης να μειωθούν λόγω της μετάθεσης ευθύνης (liability shift) σε παρόχους που δεν υποστηρίζουν το πρότυπο, βάσει των προβλεπόμενων όρων στις συμφωνίες των παρόχων με τα διεθνή σχήματα καρτών.

Το 2018 ένα σημαντικό ποσοστό των εγχώριων παρόχων υπηρεσιών πληρωμών βρίσκεται σε διαδικασία ένταξης των υπηρεσιών του στο πρότυπο αυτό ή αναβάθμισης των υφιστάμενων υποδομών του, προκειμένου η εφαρμογή του προτύπου να είναι συμβατή με τις απαιτήσεις για ισχυρή ταυτοποίηση του καρτούχου σε συναλλαγές χωρίς φυσική παρουσία, όπως αυτές απορρέουν από τον πρόσφατο νόμο.

TAGS
 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share