Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Blue Monday: Γιατί θεωρείται η πιο μελαγχολική Δευτέρα όλης της χρονιάς;

Μια μαθηματική εξίσωση είναι η αιτία!

20 Ιανουαρίου 2020 11:52
Blue Monday: Γιατί θεωρείται η πιο μελαγχολική Δευτέρα όλης της χρονιάς;

Η σημερινή Δευτέρα είναι η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου συνεπώς και η πιο καταθλιπτική και μελαγχολική του χρόνου! Μην αναρωτιέσαι γιατί, έτσι έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια. Το Athensmagazine.gr όμως είναι εδώ για να λύνει όλες σου τις απορίες, όπως λοιπόν σου λύσαμε την απορία για τα φλαμίνγκο που στέκονται στο ένα πόδι, σήμερα θα σου πούμε για ποιο λόγο αυτή η Δευτέρα ονομάζεται "Blue Monday"!

Το κόνσεπτ της Blue Monday ανήκει στον ψυχολόγο Δρ.Κλιφ Άρναλ που το 2005 έφτιαξε μία εξίσωση για να βρει ποια μέρα είναι η χειρότερη του χρόνου. Συνδύασε τον άσχημο καιρό του Ιανουαρίου, τα χρέη του Δεκεμβρίου και τα Χριστούγεννα που πέρασαν και χρειάζεται να περιμένουμε έναν ολόκληρο χρόνο για να ξαναέρθουν. Ο μαθηματικός του τύπος εμπεριέχει τα χρέη, τους στόχους που δεν επιτεύχθηκαν και τις γιορτές που πέρασαν, για να στηρίξει την άποψή του για την «Blue Monday».

Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα ο ψυχολόγος έφτασε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει μέρα που να βρίσκεσαι πιο μακριά από τους στόχους σου από την τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου και γι αυτό τότε πέφτουμε όλοι σε βαθιά μελαγχολία.

Υπάρχουν και άλλοι επιστήμονες που εξηγούν γιατί πέφτουμε σε κατάθλιψη λίγο μετά τα Χριστούγεννα. Η βρετανίδα οικονομολόγος Τζέιν Κλακ, ειδική σε θέματα χρεών, επισημαίνει ότι πολλοί καταναλωτές κατά την διάρκεια των γιορτών ψωνίζουν με πιστωτικές κάρτες, συχνά λίγο παραπάνω από όσο αντέχει η τσέπη τους και τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με τα χρέη τους.

Επίσης, η διατροφολόγος Άλισον Κλαρκ επισημαίνει ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ζάχαρης και καφεΐνης, που περιέχεται εκτός από τον καφέ στα αναψυκτικά, μπορεί να προκαλέσουν νευρικότητα και πονοκέφαλο και καλό θα ήταν να αποφεύγονται την «Blue Monday» και γενικότερα τον Ιανουάριο, μια και είναι ο μήνας που ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις υποχρεώσεις μας και την σκληρή πραγματικότητα, μετά την ανεμελιά των Χριστουγέννων.

Η πλειονότητα ωστόσο των επιστημόνων επισημαίνει ότι ο τύπος αυτός δεν μπορεί να σταθεί επιστημονικά και δεν γίνεται αποδεκτός από τους μαθηματικούς, που τον κατατάσσουν στις «ψευδοεπιστήμες» και τον απορρίπτουν ως ανοησίες.

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share