Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Πριν 30 χρόνια φύτεψε ένα μπαμπού! Δεν φαντάζεστε τι ακολούθησε!

Απίστευτο!

29 Νοεμβρίου 2019 17:27
Πριν 30 χρόνια φύτεψε ένα μπαμπού! Δεν φαντάζεστε τι ακολούθησε!

Ένας αγρότης από την Ινδία αφιέρωσε 30 ολόκληρα χρόνια φυτεύοντας δέντρα για να αποκαταστήσει μια δασική έκταση 5,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Ένας οδηγός κόρναρε σε μια γιαγιά όταν πέρναγε τον δρόμο... Αυτό που ακολούθησε θα σας σοκάρει!

Ο αγρότης Τζαντάβ Παγιένγκ ξεκίνησε να δημιουργεί το δάσος στα τέλη της δεκαετίας του ’70, όταν μια μεγάλη πλημμύρα κατέστρεψε το χωριό του. Το νησί του που ονομάζεται Majuli και βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Βραχμαπούτρα είναι το μεγαλύτερο νησί του κόσμου που βρίσκεται σε ποταμό, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες συρρικνώνεται. «Είδα πολλά φίδια που είχαν ξεβραστεί από τις πλημμύρες αλλά και κοπάδια ζώων να βουτούν στα νερά για να ξεφύγουν από τη ζέστη. Τότε ήταν που αποφάσισα να φυτεύω δέντρα για όλη μου τη ζωή».

Ο θαυμάσιος αγρότης περιγράφει μια διαδικασία που είναι πολύ πιο περίπλοκη απ΄ότι φανταζόμαστε. Στην αρχή όλα ήταν πιο δύσκολα γιατί δεν είχε ούτε καν σπόρους. Αναγκάστηκε να μεταφέρει τερμίτες και μερμύγκια στο χώμα ώστε να γίνει πιο γόνιμο, έφτιαξε ποτιστικό σύστημα και φύτεψε χιλιάδες δέντρα καθώς και 300 στρέμματα μπαμπού.

Το δάσος του σήμερα, εκτός από την πυκνή του βλάστηση, φιλοξενεί πολλά είδη ζώων, ανάμεσά τους ρινόκερους, ελέφαντες, ελάφια, τίγρεις και αμέτρητα είδη πτηνών. Ο Άνθρωπος-Δάσος της Ινδίας, όπως τον αποκαλούν, βραβεύτηκε με περιβαλλοντικό βραβείο από το κράτος της Ινδίας και ετοιμάζεται να φυτέψει το δεύτερο δάσος του. «Οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν πως με το να κόβουν δέντρα δεν καταφέρνουν τίποτα. Για να κόψουν ένα δέντρο από το δάσος που έφτιαξα, θα πρέπει να κόψουν πρώτα εμένα»

Το θαυματουργό δέντρο που γεννάει κέρματα!

Λένε πως τα χρήματα δεν φυτρώνουν στα δένδρα, όμως κάτι τέτοιο φαίνεται πως συμβαίνει σε ορισμένα δάση του Ηνωμένου Βασιλείου...

Εάν ποτέ δείτε κέρματα πάνω σε κάποιον τάφο μην τα ακουμπήσετε! Δείτε για ποιο λόγο τα βάζουν! (video)

Μετά τις λίμνες και τα συντριβάνια λοιπόν, σειρά έχουν τα δένδρα για να πετάξεις-κολλήσεις το κέρμα σου και να κάνεις μια ευχή!

Πήρε ένα κορμό δέντρου και άρχισε να το τεμαχίζει! Δεν φαντάζεστε για ποιο λόγο! (Video)

Σε αυτό το βίντεο θα δείτε την μεταμόρφωση ενός κορμού δέντρου που μέσα σε λίγη ώρα μεταμορφώνεται σε ένα υπέροχο αντικείμενο, που χρησιμεύει για την διακόσμηση του σπιτιού. Μάνη: Στόλισαν το πιο περίεργο Χριστουγεννιάτικο δέντρο που έχετε δει! (Photo)

Μπορεί να φαίνεται απίστευτο, αλλά όταν δείτε το αποτέλεσμα, θα εκπλαγείτε.

Όπως θα δείτε και εσείς, ο ξυλουργός τοποθετεί τον τεράστιο κορμό δέντρο πάνω σε μια βάση του εργαστηρίου του. Φορώντας τα προστατευτικά γυαλιά και την στολή του, ξεκινά να καθαρίζει τον φλοιό, δηλαδή το εξωτερικό του περίβλημα του δέντρου, ενώ ο τροχός που έχει τοποθετήσει τον κορμό περιστρέφεται με μεγάλη ταχύτητα. Στη συνέχεια, καθαρίζει το εσωτερικό μέρος με ένα ειδικό εργαλείο, σχηματίζοντας έναν… κουβά. Ωστόσο, μετά από λίγα λεπτά, ο κόπος του ανταμείβεται, καθώς καταφέρνει να δημιουργήσει ένα λεπτό περίβλημα, το οποίο τοποθετεί πάνω από την λάμπα που φωτίζει το σαλόνι του.

Δείτε το βίντεο:

Γιατί να φυτεύουμε βελανιδιές στα καμμένα; Το ιερό δέντρο των αρχαίων Ελλήνων!

Δρυς ή Βελανιδιά. Το Ιερό Δένδρο της Γαίας, του παντοδύναμου Δία, το προφητικό δένδρο του Μαντείου της Δωδώνης, των Αρχαίων Ελλήνων.

Η μόνη λύση για τις πυρκαγιές και η πραγματική λύση για την κλιματική αλλαγή: απέναντι στα δάση των ανεμογεννητριών που φυτεύουν στο νομό μας οι Μεγαλοεργολάβοι της «Πράσινης Ανάπτυξης» ας αντιτάξουμε την δημιουργία πραγματικών δασών μέσω της σποροφύτευσης βελανιδιών! Γιατί σβήνουμε κεράκια στα γενέθλια; Ποια ευχή έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες;

Ας μην περιμένουμε από τους ανευθυνοϋπεύθυνους πολιτικούς μας «άρχοντες» να πάρουν τους κασμάδες και τα τσαπάκια τους για να φυτέψουν πευκάκια στα καμένα μπροστά από τις τηλεοπτικές κάμερες του ΣΚΑΪ ! Ας αναλάβουμε δράση τώρα εμείς: οι Πολίτες και οι Συλλογικοί μας φορείς! Η λύση είναι μία και χωρίς μεγάλο κόστος: Σποροφύτευση Βελανιδιών!

Η αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων με βελανιδιές μπορεί να βελτιώσει αισθητά το μικροκλίμα της περιοχής, να περιορίσει τις πυρκαγιές και να κάνει το έργο της πυρόσβεσης πολύ πιο εύκολο. Πρόκειται για λύση που αφορά όλη τη νότια Ευρώπη και ειδικότερα την Αιτωλοακαρνανία- που έτσι κι αλλιώς παλαιότερα καλυπτόταν από τεράστια βελανιδοδάση, και παρά τις «φιλότιμες προσπάθειες» του Ελληνικού Κράτους να τα εξαφανίσει παντελώς, υπολείμματά τους συναντούμε ακόμη σε όλο τον νομό, από τον Βάλτο ως την Ναυπακτία!

Γιατί οι βελανιδιές;

1. Καίγονται πιο αργά. Τα περισσότερα είδη βελανιδιάς, εκτός από το πουρνάρι, καίγονται πιο δύσκολα από τα πεύκα που συνήθως η πολιτεία χρησιμοποιεί στις αναδασώσεις. Οι αναδασώσεις με πεύκα και γενικότερα με τα κωνοφόρα οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην ερημοποίηση και την καταστροφή αφού αρπάζουν φωτιά πολύ εύκολα σε αντίθεση με την βελανιδιά που είναι πολύ πιο βραδυφλεγής.

2. Φυτρώνουν παντού. Η βελανιδιά είναι από τα λιγοστά πλατύφυλλα δέντρα που μπορούν να φυτρώσουν πάνω σε καθαρά βραχώδεις περιοχές. Αυτό αποδεικνύεται από την παρουσία της περιοχές όπως το Ξηρόμερο της Αιτωλοακαρνανίας αλλά και στις Κυκλάδες όπως Τζια, Κύθνος, Τήνος ή Νάξος.

3. Αποθηκεύουν νερό. Χάρη στο τεράστιο ριζικό σύστημα που αναπτύσσει, η βελανιδιά λειτουργεί σαν μια μεγάλη αποθήκη νερού. Με την διαπνοή των φύλλων αυξάνει την υγρασία στο περιβάλλον και ταυτόχρονα ψύχει την ατμόσφαιρα.

4. Φέρνουν βροχές. Όπως το νερό φέρνει νερό, έτσι και οι μεγάλες εκτάσεις με Δρυοδάση φέρνουν βροχή. Μπορούν, έτσι, να παίξουν σημαντικό ρόλο στον κύκλο του νερού αυξάνοντας τις βροχοπτώσεις και εμπλουτίζοντας τον υδροφόρο ορίζοντα. Μιλάμε, άρα, για μία άμεση βελτίωση του μικροκλίματος ως λύση στην κλιματική αλλαγή. Έτσι, δεν διορθώνεται απλώς μία συνέπεια της κλιματικής αλλαγής αλλά ανεβαίνουμε στην κορυφή της πυραμίδας και λύνουμε το μεγάλο αυτό πρόβλημα που ξεκινάει με την αύξηση της θερμοκρασίας.

5. Ευνοούν την βιοποικιλότητα. Η βελανιδιά δημιουργεί πολύ πλούσια οικοσυστήματα. Επιτρέπει και ευνοεί την μεγάλη ποικιλία φυτών και δέντρων στην περιοχή της. Σφενδάμια, κουτσουπιές, φράξοι και πολλά άλλα φυτρώνουν με ευκολία αν έχει δουλευτεί το έδαφος από τις βελανιδιές. Χάρη στα πεσμένα φύλλα του φθινοπώρου που με την πάροδο των χρόνων δημιουργούν ένα πλούσιο χούμους που ακόμη και σε πετρώδεις περιοχές ευνοούν την εγκατάσταση και άλλων φυτών. Αντίθετα, οι πευκώνες δημιουργούν πολύ φτωχά οικοσυστήματα αφήνοντας ελάχιστα άλλα φυτά να φυτρώσουν στις περιοχές τους.

6. Ξαναφυτρώνουν αν καούν. Ακόμα και σε περίπτωση πυρκαγιάς, η βελανιδιά μπορεί χάρη στο βαθύ της ριζικό σύστημα να βγάλει νέους βλαστούς χωρίς να έχει ανάγκη από τεχνητή αναδάσωση.

7. Ο μύθος των ταχυαυξών ειδών πεύκου… Λένε για την βελανιδιά ότι μεγαλώνει αργά. Είναι μύθος. Σε συγκεκριμένο τεστ που έγινε στον Υμηττό της Αττικής υπάρχουν βελανιδιές που έχουν το τριπλάσιο μέγεθος από πεύκα της ίδιας ηλικίας.

Το παρελθόν της βελανιδιάς γενικότερα…

Η βελανιδιά αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία εξέλιξης του ανθρώπου. Υπήρξε ένας από τους βασικότερους παράγοντες για την στήριξη της κτηνοτροφίας στο παρελθόν. Εκτός από τα φρέσκα φυλλώματα που έτρωγαν τα ζώα το καλοκαίρι, οι κτηνοτρόφοι αποθήκευαν σε θημωνιές τα κλαδιά της βελανιδιάς και τάιζαν τα ζώα το χειμώνα. Τα βελανίδια αποθηκεύονταν για τον ίδιο σκοπό.

Οι γεωργικές εκτάσεις στην αρχαιότητα χρησιμοποιούνταν κυρίως στην παραγωγή τροφής για τον άνθρωπο και για όχι για τα ζώα όπως γίνεται σήμερα. Έτσι η κτηνοτροφία που αποτελούσε βασικό στοιχείο της ασχολίας και της διατροφής των ανθρώπων στηριζόταν ειδικά για το χειμώνα σε περιοχές με δρυοδάση.

Για πολλούς αιώνες η ήμερη βελανιδιά αποτέλεσε συμπληρωματική ασχολία για πολλές περιοχές στην Ελλάδα όπου μάζευαν τα βελανίδια και έκαναν εξαγωγή στην Ιταλία για την επεξεργασία της βυρσοδεψίας. (Οι τανίνες που υπάρχουν στα κύπελλα των βελανιδιών χρησιμοποιούνταν έως το 1970 για την επεξεργασία των δερμάτων). Χαρακτηριστικό είναι το δάσος του Ξηρόμερου αλλά και της Τζιας όπου έκαναν συστηματικά εξαγωγή.

Τα σκληρά μέρη των πλοίων (σκελετός, καρίνα κτλ) κατασκευάζονταν κυρίως από βελανιδιές ή βουνοκυπάρισσα. Τα βουνοκυπάρισσα εξαφανίστηκαν για το λόγο αυτό από πολλές περιοχές της Ελλάδας. Η βελανιδιά μειώθηκε πάρα πολύ σε περιοχές όπου υπήρχέ έντονη η παρουσία του ανθρώπου.

Δείτε ακόμα: «Τα βρωμόλογα των αρχαίων Ελλήνων» – Ποιες λέξεις χρησιμοποιούσαν!

Η σκληρότητα και η ανθεκτικότητα στο χρόνο έκαναν το ξύλο της βελανιδιάς το καταλληλότερο για την κατασκευή σπιτιών (Οι ξυλοδεσιές των τοίχων, ξεκινούν στα Μυκηναϊκά χρόνια και σταματούν πριν τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο με την ύπαρξη του τσιμέντου). Στα όρθια μέρη της στέγης αλλά και σε κολώνες εσωτερικές και εξωτερικές στα σπίτια προτιμούνταν πάντα η βελανιδιά. Τα δρύινα πατώματα ήταν και είναι ακόμη από τις καλύτερες επιλογές. Το ίδιο και στην επιπλοποιία. Τα δρύινα τραπέζια ή γραφεία τα βρίσκει κανείς σε άψογη κατάσταση μέσα σε αρχοντικά του περασμένου αιώνα.

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share