Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Έχεις παλιά χαρτονομίσματα σε Δραχμές; Μπορείς να τα πουλήσεις για 80, 200 και 240 ευρώ!

Το ήξερες;

24 Οκτωβρίου 2019 16:33
Έχεις παλιά χαρτονομίσματα σε Δραχμές; Μπορείς να τα πουλήσεις για 80, 200 και 240 ευρώ!

Μήπως έχετε κάπου ξεχασμένο κέρμα των 100 δραχμών; Δεν φαντάζεστε σε τι τιμή μπορείτε να το πουλήσετε στο διαδίκτυο!

Δείτε επίσης: Απίστευτο: Ποιο ελληνικό χωριό γύρισε στη δραχμή;

Στις 27 Δεκεμβρίου του 2001, μια εποχή που σήμερα φαντάζει τόσο μακρινή και αλλόκοτη, στην Ελλάδα επικρατούσε παροξυσμός.

Σε λίγες μέρες θα άλλαζε η χρονιά και, εκτός από το ημερολόγιο, η χωρά θα περνούσε επίσημα στην εποχή του ευρώ. Την 1η Ιανουαρίου του 2002 τα κέρματα και τα χαρτονομίσματα ευρώ θα κυκλοφορούσαν στην αγορά. Η αμετάκλητη ισοτιμία με το άλλοτε εθνικό νόμισμα ορίστηκε σε 1 ευρώ προς 340,75 δραχμές και τους δύο πρώτους μήνες του έτους οι δραχμές και τα ευρώ θα κυκλοφορούσαν παράλληλα.

Η ευφορία και το επικοινωνιακό ντεμαράζ στην Αθήνα, λίγο απασχολούσε εκείνες τις μέρες, πριν την Πρωτοχρονιά του 2002, έναν 33χρονο από το χωριό Άγιος Δημήτριος στην Κοζάνη. Δύο άγνωστοι άνδρες, ένας Νιγηριανός κι ένας Ισπανός, τού είχαν προτείνει ένα καλό ντιλ.

Θα του πουλούσαν έναντι 3.500.000 δραχμών μία βαλίτσα γεμάτη με εκατοδόλαρα. Το μόνο πρόβλημα ήταν ότι πάνω στα αμερικάνικα χαρτονομίσματα είχε χυθεί μαύρη μπογιά, όπως είπαν, ωστόσο μαζί θα του έδιναν «ένα ειδικό υγρό» για να τα καθαρίσει και να τα χαρεί. Ο Κοζανίτης θεώρησε τη συμφωνία καλή, έδωσε στους ξένους τα 3.500.000 δραχμές και παρέλαβε τη βαλίτσα με το καθαριστικό. Το φιάσκο αποδείχθηκε γρήγορα και οι απατεώνες συνελήφθησαν. «Τα 100δόλαρα ήταν παλιόχαρτα» έγραψαν ΤΑ ΝΕΑ. Αυτή ήταν η τελευταία μεγάλη είδηση του αστυνομικού δελτίου με κίνητρο κέρδη σε δραχμές, τουλάχιστον πριν την επίσημη απόσυρσή τους.

Στη γειτονιά των παλαιοπωλείων στο Μπιτ Παζάρ της Θεσσαλονίκης, η κίνηση έχει «σπάσει» μέσα στον Αύγουστο. Το κατάστημα του Θάνου Αβραμίδη είναι το μοναδικό που ειδικεύεται στην πώληση συλλογών ελληνικών νομισμάτων. Δραχμές του 19ου αι. σε μικρά χάρτινα πλαίσια, κέρματα της εποχής του Καποδίστρια και προπολεμικά χαρτονομίσματα, πληθωρικές δραχμές και τα πιο πρόσφατα 5χίλιαρα με τον Κολοκοτρώνη, υπάρχουν παντού ανάμικτα μέσα σε αυτά τα λίγα τετραγωνικά. Δεν πωλούνται βέβαια λίρες και αρχαιότητες.

«Εκτός από τα πρώτα χρόνια μετά την απόσυρση των δραχμών, νοσταλγία για το πρώην εθνικό νόμισμα δεν υπάρχει. Σταθεροί πελάτες είναι οι συλλέκτες, αλλά και τουρίστες που περνούν από τη Θεσσαλονίκη» λέει ο Αβραμίδης.

Ο ίδιος χαμογελά πικρά όταν θυμάται περιπτώσεις ανθρώπων, τα προηγούμενα χρόνια και όταν η Τράπεζα της Ελλάδας είχε πια διακόψει την περίοδο χάριτος για την ανταλλαγή δραχμών με ευρώ, οι οποίοι βρήκαν ολόκληρες περιουσίες στα σεντούκια συγγενών τους που είχαν πεθάνει και πλέον είχαν την αξία παλιόχαρτων.

Ενδεικτικά, στις προθήκες του παλαιοπωλείου του Μπιτ Παζάρ, ένα νόμισμα του 1831 με την κεφαλή του Καποδίστρια στοιχίζει 80 ευρώ, ένα του 1879 με τον βασιλιά Γεώργιο Α’ στοιχίζει 200 ευρώ, ένα άλλο του 1848 με το σύμβολο του Ιωνικού κράτους στα 240 ευρώ κ.ο.κ. Στα καλάθια έξω στην είσοδο, τα κέρματα είναι σαφώς περισσότερα, χωρίς καρτελάκια με λεπτομέρειες και οι τιμές χαμηλότερες. Δραχμές της δεκαετίας του ’20 στοιχίζουν η καθεμιά από 0,5 ως 2 ευρώ, τρία-τέσσερα νομίσματα της δεκαετίας του ’70 τ πωλούνται για 1 ευρώ.

Το άτυπο «χρηματιστήριο της δραχμής» διαμορφώνει η προσφορά και η ζήτηση. Αυτό το παιχνίδι γνωρίζουν άριστα οι μανιακοί συλλέκτες, οι οποίοι έχουν διαβάσει πολύ, γνωρίζουν απ’ έξω τις ειδικές εκδόσεις που κυκλοφορούν στα βιβλιοπωλεία, συγκρίνουν τα επετειακά νομίσματα που είχε κατά καιρούς κόψει το Νομισματοκοπείο και ψάχνουν σχολαστικά και επίμονα για το επόμενο καλό «κομμάτι» της συλλογής τους.

Όλοι αυτοί θα περάσουν τακτικά από τα παλαιοπωλεία της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας για να πιάσουν στα χέρια τις δραχμές, να τις παρατηρήσουν φέρνοντας τες κοντά στα μάτια. Δύσκολα οι ίδιοι θα εμπιστευτούν να αγοράσουν ένα νόμισμα μέσω των ιστοσελίδων πώλησης στο Διαδίκτυο, όπου δραχμές πωλούνται σαν ζεστά κουλούρια, ανεξάρτητα από την επικαιρότητα.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα eBay, πληκτρολογώντας την περασμένη εβδομάδα ως κριτήριο τη λέξη «drachmae», υπήρχαν 330 αποτελέσματα. Από ένα ταπεινό 50άκι του 1964 το οποίο πωλείτο προς 7,23 ευρώ, ως ένα χαρτονόμισμα των 20.000 δραχμών του 1949 προς 135,77 ευρώ. Και από τέσσερα χαρτονομίσματα των 25.000.000 δραχμών του 1944 προς 22,62 ευρώ, ως τις 25 δραχμές του 1923 προς 452,58 ευρώ.

Υπήρχαν εκατοντάδες ακόμη επιλογές, εναλλάξ κεφάλια βασιλέων, εθνικών ηρώων και θεοτήτων της αρχαιότητας, ποικίλων γραφιστικών αποδόσεων, άλλων φθαρμένων και άλλων κολλαριστών, σχεδόν όπως ακριβώς τυπώθηκαν. Από την ανάλυση των στοιχείων δίπλα σε κάθε νόμισμα στο eBay προκύπτει ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες των συλλεκτικών κομματιών βρίσκονται στην Ελλάδα. Οι τιμές φθάνουν ως και τα 700-800 ευρώ για μία χούφτα δραχμές.

Χαμός με 100 δραχμές: Ποια η τεράστια αξία τους, πόσο κοστίζουν. Βγάλτε τα από τα συρτάρια

Σε δυσθεώρητα ύψη έχει εκτοξευθεί η αξία των κερμάτων των 100 δραχμών με την προτομή του Μεγαλέξανδρου, τα οποία κυκλοφόρησαν τη δεκαετία του 1990.

Το διαδίκτυο κατακλύστηκε από αγγελίες με νομίσματα των 100 δραχμών, ανεβάζοντας την αξία αυτών των κερμάτων ακόμη και στις 5.000 ευρώ!

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Δημήτρη Ποδαρά, ειδικό επί των συλλεκτικών νομισμάτων από το greekcoins.gr, που δραστηριοποιείται στο ελληνικό νόμισμα για 100 δραχμές πάνω από 15 χρόνια, στην πραγματικότητα η αξία αυτών των νομισμάτων, με λίγες εξαιρέσεις, είναι στα… 2 με 3 ευρώ το κιλό.

Διαβάστε επίσης στο Athensmagazine.gr: Χωρίς τις δραχμές πληρώνουμε τριπλά: Θα πάθετε σοκ αν δείτε τι μπορούσαμε να κάνουμε με 1000 δραχμές!

«Αντικειμενικά, τα κατοστάρικα αυτά σε «κυκλοφορημένες» καταστάσεις που έχει κρατήσει ο κόσμος δεν έχουν κάποια αξία. Για να λέμε την αλήθεια, κάνουν 2 με 3 ευρώ το κιλό!», υπογραμμίζει μιλώντας στο star.gr.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «σε ακυκλοφόρητες καταστάσεις ή σε μασούρια της Τραπέζης Ελλάδος έχουν κάποια συλλεκτική αξία. Του 2000 κάνουν περίπου 2 ευρώ το κομμάτι, του 1990, 1992 & 1994 περίπου 4 με 5 ευρώ το κομμάτι, ενώ του 1998 -που θεωρούνται τα «δύσκολα»- κάνουν περίπου 15 ευρώ το κομμάτι».

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα νομίσματα των 100 δραχμών, που κοστίζουν 3.000 ευρώ το ένα.

«Με χρονολογία κοπής 1990 είναι γνωστά περίπου 15 κομμάτια που έχουν κοπεί σε PROOF κατάσταση και κάνουν περίπου 3.000 ευρώ το καθένα.

Αυτά όμως βρίσκονται σε χέρια συλλεκτών και όχι στα βαζάκια του κόσμου!» υπογραμμίζει ο κ. Ποδαράς.

Ποιο κέρμα από τις Δραχμές μπορείς να πουλήσεις για 3.000 ευρώ στο διαδίκτυο;

Θυμάστε πριν αρκετά χρόνια που όλες οι συναλλαγές στην Ελλάδα πραγματοποιούνται με τις δραχμές; Μπορεί μετά το ευρώ η χρηματική τους αξία να έπεσε, σήμερα όμως φαίνεται ότι ένα νόμισμα των 100 δραχμών, μπορεί να πωληθεί σε συλλέκτες μέχρι και για 5.000 ευρώ!

Το τελευταίο διάστημα, πολύς κόσμος που είχε κέρματα των 100 δραχμών άρχισε να τα βγάζει προς πώληση στο διαδίκτυο, ζητώντας σαν αντίτιμο μεγάλα χρηματικά ποσά, σε αντίθεση με το e-Bay, όπου το ένα κοστίζει μόλις ένα ευρώ.

Διαβάστε επίσης στο Athensmagazine.gr: Χωρίς τις δραχμές πληρώνουμε τριπλά: Θα πάθετε σοκ αν δείτε τι μπορούσαμε να κάνουμε με 1000 δραχμές!

Σύμφωνα με δήλωση ειδικού εκτιμητή νομισμάτων πάντως, υπάρχουν ορισμένα σπάνια νομίσματα μεγάλης, δυστυχώς όμως αυτά δεν βρίσκονται στην κατοχή των πολιτών. Τα νομίσματα των 100 ή λιγότερων δραχμών, μπορεί μεν να πωλούνται στο διαδίκτυο, όμως η αξία τους είναι μηδαμινή, με την αντικειμενική τους αξία να είναι στα 2 ευρώ, το ένα κιλό αυτών.

Βέβαια, υπάρχουν ελάχιστα νομίσματα των 100 δραχμών με τον Μέγα Αλέξανδρο που κοστίζουν 3.000 ευρώ έκαστο, όμως η πλειοψηφία των Ελλήνων μάλλον δεν τα έχει δει ποτέ της. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν 15 νομίσματα που κόπηκαν το 1990 σε PROOF κατάσταση και αυτά αξίζουν 3.000 το καθένα, όμως βρίσκονται ήδη στα χέρια συλλεκτών και όχι σε κουμπαράδες περασμένων δεκαετιών.

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share