Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2019

Γιατί η πίτσα έχει ένα στρογγυλό πλαστικό τραπεζάκι στη μέση;

Το γνωρίζατε;

19 Οκτωβρίου 2019 17:08
Γιατί η πίτσα έχει ένα στρογγυλό πλαστικό τραπεζάκι στη μέση;

Έχετε παρατηρήσει ότι στα κουτιά της πίτσας στο κέντρο τοποθετούν ένα πλαστικό στρογγυλό τραπεζάκι; Γνωρίζετε, όμως, γιατί το τοποθετούν; Πίτσα στο τηγάνι έτοιμη σε 20 λεπτά!

Ο λόγος δεν είναι ούτε αισθητικής φύσεως ούτε οτιδήποτε άλλο μπορεί να έχετε σκεφτεί. Το τραπεζάκι τοποθετείται στο κέντρο της πίτσας για να διατηρήσει την απαραίτητη απόσταση ανάμεσα στο ζεστό λιωμένο τυρί και το καπάκι του κουτιού, ώστε να μην κολλήσει το καπάκι πάνω στην πίτσα.

Αποτέλεσμα εικόνας για πιτσα τραπεζακι

Γι’ αυτή τη σωτήρια εφεύρεση ευθύνεται μια γυναίκα, η Carmela Vitale από το Long Island. Ονόμασε την πατέντα της «σωτήρα πακέτου»- πιο εύστοχα δεν θα μπορούσε να το θέσει- και την κατέθεσε το 1893 σε ειδική επιτροπή από την οποία, όμως, πήρε έγκριση να τη χρησιμοποιήσει δύο χρόνια μετά. Η εφεύρεση δεν την έκανε βέβαια πλούσια, όμως, κάθε φορά που παραγγέλνεις και δεν έχεις «παρατράγουδα», ξέρεις ποια πρέπει να ευχαριστείς…

Πέθανε ο Έλληνας που «ανακάλυψε» την πίτσα με ανανά!

Πέθανε ο Έλληνας που «ανακάλυψε» την πίτσα με ανανά!

Το γνωρίζατε πως η πίτσα με ανανά, γνωστή κι ως "χαβανέζικη πίτσα" ειναι ελληνικής εμπνεύσεως;

Η συγκεκριμένη πίτσα -που ειναι περίπτωση love/hate, δηλαδή είτε λατρεύεις την γεύση της, είτε την μισείς μέχρι... θανάτου- "εφευρέθηκε" από έναν Ελληνα μετανάστη στον Καναδά, το 1962. Φέτος δηλαδή κλείνει αισίως τα 55 της χρόνια.

Ο Πανόπουλος μετανάστευσε από την Ελλάδα στον Καναδά το 1954, όταν ήταν 20 ετών. «Γνώρισε» την πίτσα στη Νάπολη, όπου είχε σταματήσει για λίγο το πλοίο με το οποίο ταξίδευε. Αφότου εγκαταστάθηκε στον Καναδά, στην πορεία να γίνει ιδιοκτήτης αρκετών εστιατορίων που γνώρισαν επιτυχία, μαζί με τους δύο αδελφούς του, σύμφωνα με το BBC.

Σε ένα από αυτά τα εστιατόρια, στο Οντάριο, το 1962, ο Πανόπουλος είχε την έμπνευση να προσθέσει ανανά από κονσέρβα, στην πίτσα. «Απλά βάλαμε τον ανανά για πλάκα, για να δούμε τι γεύση θα έχει. Ημασταν νέοι στον τομέα και κάναμε αρκετά πειράματα», είχε εξηγήσει πρόσφατα στο BBC.

Ο Σαμ θυμάται πως αρχικά δοκίμασαν ελιές και αντζούγιες. Αλλά ήταν η εποχή που η κονσέρβα ανανά υπήρχε σε κάθε σπίτι στον Καναδά. Ηδη σέρβιραν κάποια κινέζικα πιάτα και ήξερε ότι οι πελάτες θα δοκίμαζαν κάτι γλυκό και αλμυρό. Ετσι, απλά έβαλε ανανά πάνω σε πίτσα.

Αρκετοί, όπως είχε πει σε παλιότερη συνέντευξή του, τον είπαν τρελό. Αλλά στον ίδιο άρεσε η γεύση και σύντομα άρχισε να διαφημίζει την έμπνευσή του. Τελικά, οι πελάτες λάτρεψαν τον συνδυασμό και έτσι «γεννήθηκε» η λεγόμενη χαβανέζικη πίτσα.

Ο Πανόπουλος βρέθηκε ξανά στη δημοσιότητα εφέτος, όταν ο πρόεδρος της Ισλανδίας Γκουόνι Γιοχάνεσον προκάλεσε αντιδράσεις στα social media, επειδή δήλωσε ότι ήταν κάθετα αντίθετος με τον ανανά στην πίτσα, προτείνοντας να... καταργηθεί.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Πίτσα με μανιτάρια και ζαμπόν!

Πίτσα με ζύμη πατάτας στο φούρνο!

Διαβάστε περισσότερα περίεργα θέματα στο Athensmagazine.gr

 

Περίεργα-Funny

Ροή ειδήσεων

Share