Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Αυτή είναι η μεγαλύτερη λέξη στον κόσμο! Xρειάζεται 3,5 ώρες για να την προφέρεις! (Video)

Σοκ!

17 Οκτωβρίου 2019 14:29
Αυτή είναι η μεγαλύτερη λέξη στον κόσμο! Xρειάζεται 3,5 ώρες για να την προφέρεις! (Video)

Πως είναι δυνατόν μια λέξη να έχει 189.819 γράμματα και να θέλει περίπου 3,5 ώρες για να την προφέρεις; Εσύ γνώριζες ποια είναι η πιο διάσημη ελληνική λέξη; Και δεν είναι αυτή που νομίζεις!

Και ποια η χρήση της αφού είναι σχεδόν αδύνατο να την γράψεις η να την πεις; Η απάντηση είναι ότι το ζήτημα δεν είναι γλωσσολογικό αλλά επιστημονικό. Και αυτό γιατί η συγκεκριμένη λέξη, που στην συντομογραφία της ονομάζεται Titin, είναι στην ουσία μια γιγαντιαία πρωτεΐνη που ευθύνεται για την ελαστικότητα των μυών και παίζει σπουδαίο ρόλο στη μηχανική του μυοκαρδίου. Ποια είναι η πιο διάσημη ελληνική λέξη;

Ουσιαστικά η λέξη έχει δημιουργηθεί από βιολόγους που περιγράφουν την σύσταση της για αυτό και η γλωσσολογική χρησιμότητα της είναι μηδενική. Κάτι που μπορούμε να κατανοήσουμε ειδικά αν σκεφτούμε ότι η λέξη 'pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis' είναι η μεγαλύτερη λέξη που θα βρούμε στο Αγγλικό λεξικό της Οξφόρδης και έχει μόνο 45 γράμματα.

Nα την διαβάσετε είναι πρακτικά απίθανο, μιας και δεν θα την βρείτε σε κανένα λεξικό (αφού θα χρειάζονταν δεκάδες πυκνογραμμένες σελίδες για να χωρέσουν και τα 189.819 γράμματα). Αν πάλι θέλετε να την ακούσετε και έχετε περίπου 3,5 ώρες να ξοδέψετε δείτε το παρακάτω video.

H μεγαλύτερη λέξη στον κόσμο είναι Ελληνική!

Η ελληνική γλώσσα κατέχει ένα μοναδικό ρεκόρ καθώς η μεγαλύτερη πραγματική λέξη στον κόσμο υπάρχει στο έργο »Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη και αποτελείται από 172 γράμματα, 27 συνθετικά και 78 συλλαβές! Εσύ γνώριζες ποια είναι η πιο διάσημη ελληνική λέξη; Και δεν είναι αυτή που νομίζεις!

Ο Αριστοφάνης εκμεταλλεύεται στο έπακρον την εκπληκτική ευχέρεια της Ελληνικής να σχηματίζει πολυσύλλαβες λέξεις, περιγράφοντας μέσα σε 172 γράμματα μια ολόκληρη συνταγή μαγειρικής, η οποία περιλαμβάνει ένα συνονθύλευμα τροφών! Η αριστοφανική λέξη βρίσκεται στους στίχους 1169-1175 και έχει καταγραφεί στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες:

λοπαδοτεμαχοσελαχογαλεοκρανιολειψανοδριμυποτριμματοσιλφιολιπαρομελιτοκατακεχυμενο
κιχλεπικοσσυφοφαττοπεριστεραλεκτρυονοπτοπιφαλλιδοκιγκλοπελειολαγῳοσιραιοβαφητραγα
νοπτερυγών...

Ο λεξιλογικός αυτός «σιδηρόδρομος» είναι δύσκολο να διαβαστεί απνευστί, ενώ με μια μικρή προσπάθεια μπορούμε να μεταφράσουμε:

-πάστοπεταλίδο-γαλεοσάλαχο-τούρσοπιπεράτο-μυαλοκόμματα-
-μελοπερεχύτο-μυτζηθρότυρο-τρύγονοκοτσύφο-τσιχλοπίτσουνα -
-ψήτοσουσουράδο-κοτοκέφαλα-άγριοπεριστέρο-λαγοκούνελα -
-στράγαλοπετμέζο-φτερουγόδιπλες.

Άγνωστες λέξεις: Tι σημαίνει ο θεσιθήρας και ο σπουδαρχίδης;

Ξεφυλλίζουµε λεξικά για να βρούµε την ετυµολογία δύο λέξεων που µας έρχονται από παλιά, αλλά ακόµα και σήµερα έχουν πάντα την ίδια σηµασία.

Την προηγούµενη εβδοµάδα στη Βουλή η κόντρα κορυφώθηκε, µε σκληρές εκφράσεις – και αυτό δεν αποτελεί άλλο ένα εύκολο, δηµοσιογραφικό κλισέ.

Για παράδειγµα, σκληρή αντιπαράθεση είχαν ο νέος υπουργός Τουρισµού, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήµατος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος. Μιλώντας, αρχικά, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος υπεραµύνθηκε της απόφασής του να συνταχθεί µε την κυβέρνηση και τόνισε την αναγκαιότητα συµπόρευσής του µε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολούθησε στο βήµα της Βουλής ο Ανδρέας Λοβέρδος, χαρακτηρίζοντας θρασύ και θεσιθήρα τον υπουργό Τουρισµού, αναφέροντας ότι µέσα σε τέσσερα χρόνια συντάχθηκε µε τρία κόµµατα.

Το «θρασύς» δεν χρήζει ανάλυσης, αλλά ο θεσιθήρας «ζει» µέσα σε διαφορετικά λεξικά και συναγελάζεται µε έναν όµοιό του, τον σπουδαρχίδη.

Θεσιθήρας, σύµφωνα µε το Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας (Μπαµπινιώτης, 2002), είναι αυτός που επιδιώκει να καταλάβει επαγγελµατική θέση, συνήθως στο Δηµόσιο, είναι εκείνος ο οποίος επιδιώκει την -χωρίς αρχές- ανάρρησή του σε θέσεις οι οποίες προσφέρουν ισχύ και χρήµατα – όλα για τη θεσούλα, δηλαδή.

Η ετυµολογία της λέξης σηµειώνει «θέση» + «θήρα», το κυνήγι, την άγρα, την επιδίωξη ενός πράγµατος µε επιµονή – όπου «θηρ», σαρκοφάγο ζώο. Οπου για να µπορέσεις να καταφέρεις την αναρρίχησή σου σε ανώτερες επαγγελµατικές θέσεις, θα πρέπει να µπορείς να φας τις σάρκες άλλων.

Ο σπουδαρχίδης, αν και η πρώτη ανάγνωσή του παραπέµπει σε… άλλη σηµασία, είναι µια λέξη των αρχαίων ελληνικών – µε εφαρµογές, όµως, στην καθηµερινότητα όλων των κοινωνιών, διαχρονικά.

Σύµφωνα µε το Ελληνικό Λεξικό Τεγόπουλου-Φυτράκη Γ’ Εκδοση, σπουδαρχίδης (ο), ουσιαστικό [

Το λεξικό Greek-English Lexicon, by Henry George Liddell and Robert Scott, Oxford At the University Press MDCCCLXI, αναφέρεται στο «σπουδαρχέω» και στον «σπουδαρχίδη» (σελ. 1.351), αλλά κάνει και αναφορά στον... «µισθαρχίδη», εξηγώντας ότι είναι αυτός που έχει γεννηθεί για να καταλαµβάνει δηµόσια θέση και διορίζεται από ιδιοτέλεια, παρά για τα προσόντα του. Πόσους τέτοιους, είπαµε, βλέπουµε στην ελληνική Βουλή;

TAGS
 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share