Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Εσείς το γνωρίζατε; Γιατί οι τηγανητές πατάτες δεν είναι νόστιμες όταν κρυώνουν;

Εσείς θέλετε να τις τρώτε μόνο ζεστές;

14 Οκτωβρίου 2019 21:39
Εσείς το γνωρίζατε; Γιατί οι τηγανητές πατάτες δεν είναι νόστιμες όταν κρυώνουν;

Λατρεύετε τις πατάτες και ιδιαίτερα τις τηγανητές; Αν ναι έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί όταν είναι ζεστές τις τρώμε όλες και όταν κρυώνουν δεν είναι τόσο νόστιμες; Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό;

Οι πατάτες αποτελούνται ως επί το πλείστον από άμυλο, το οποίο είναι πολυμερής υδατάνθρακας. Όταν μαγειρεύουμε τις πατάτες, το άμυλο διογκώνεται με το νερό. Το εσωτερικό της τηγανιτής πατάτας φουσκώνει και μετατρέπεται σε αφράτο και νόστιμο αντικείμενο γευστικού πόθου. Παράλληλα, οι διαδικασίες της καραμελοποίησης και της αντίδρασης Maillard δίνουν στο εξωτερικό της τη χρυσαφένια, τραγανή υφή που όλοι αγαπάμε. Απίστευτο: Πυροβόλησε επειδή οι πατάτες της ήταν κρύες!

Όταν οι τηγανιτές πατάτες κρυώσουν, διατηρούν μεν το χρυσαφένιο χρώμα και την ιδιαίτερη γεύση μιας τροφής που έχει ροδίσει από το λάδι, αλλά το νερό που ήταν στο εσωτερικό τους βγαίνει προς τα έξω. Αυτό νοτίζει τις πατάτες εξωτερικά, ενώ το εσωτερικό τους χάνει τη λεία υφή του και γίνεται αμμώδες. Δυστυχώς, όταν κρυώσουν, δεν υπάρχει τρόπος να είναι ποτέ το ίδιο νόστιμες.

Αν έχετε δοκιμάσει ποτέ να ξαναζεστάνετε τηγανιτές πατάτες, ξέρετε ότι θα καταφέρετε να τις κάνετε να μοιάζουν ελάχιστα στην προηγούμενη γευστική τους μορφή και αυτό γιατί το πολύ νερό έχει φύγει και δεν πρόκειται ποτέ να επιστρέψει στο εσωτερικό τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι κατεψυγμένες προτηγανισμένες πατάτες καλύπτονται με ένα λεπτό στρώμα πάγου καθώς επίσης για γιατί οι πατάτες που κόβονται στο νερό έχουν μια ιδιαίτερα νόστιμη γεύση.

Η θερμοκρασία παίζει επίσης ένα ρόλο, ιδιαίτερα όσον αφορά τη γεύση. Το ζεστό φαγητό έχει πάντα περισσότερη γεύση από το κρύο, επειδή οι χημικές αντιδράσεις που μας επιτρέπουν να δοκιμάσουμε τα τρόφιμα συμβαίνουν πιο γρήγορα (μέχρι ένα σημείο) σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Επιπλέον, η θερμοκρασία επηρεάζει το πόσο εύκολα εισέρχονται τα μόρια στον αέρα ώστε να τα μυρίσετε. Δεδομένου ότι η αίσθηση της γεύσης και της οσμής είναι στενά συνδεδεμένες, απολαμβάνουμε περισσότερο τη ζεστή τροφή γιατί μπορούμε να την μυρίσουμε καλύτερα.

Άντρας έτρωγε μόνο πατάτες για έναν ολόκληρο χρόνο και έχασε... 50 κιλά! (photos)

Αυτός ο άντρας έτρωγε μόνο πατάτες για έναν ολόκληρο χρόνο και έχασε... 50 κιλά...

Όταν ο Αυστραλός Άντριου Φλίντερς Τέιλορ δήλωσε ότι θα ακολουθούσε για έναν χρόνο μία διατροφή βασισμένη αποκλειστικά στην πατάτα για να χάσει κιλά, πολλοί θεώρησαν ότι είναι τρελός.

Ωστόσο για τον πατέρα δύο παιδιών, που ζει στη Μελβούρνη, η μέθοδος αυτή λειτούργησε και κατάφερε τελικά να χάσει 50 ολόκληρα κιλά.


Οι περισσότεροι γιατροί, διατροφολόγοι και διαιτολόγοι δεν θα πρότειναν σε καμία περίπτωση ένα τόσο περιοριστικό πλάνο διατροφή και εξηγούν ότι μια διατροφή θα πρέπει να είναι ισορροπημένη σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη και να περιλαμβάνει πλήθος φρούτων και λαχανικών.

Όσον αφορά στον Τέιλορ όμως, ο ίδιος είχε κάνει εκτεταμένη έρευνα προηγουμένως μελετώντας επιστημονικές εργασίες, ενώ οριστικοποίησε το διατροφικό του πλάνο με τη βοήθεια ενός γιατρού και ενός διαιτολόγου. Έτσι, ξεκίνησε το πείραμά του και φρόντιζε εκτός από τις κλασσικές πατάτες να καταναλώνει και γλυκοπατάτες.

Όπως εξήγησε ο ίδιος τα επίπεδα σιδήρου και βιταμίνης C στον οργανισμό του ήταν ικανοποιητικά, και το μόνο που τον απασχολούσε ήταν πως θα λαμβάνει ασβέστιο. «Για να είμαι σίγουρος χρησιμοποιώ ένα ενισχυμένο με ασβέστιο βιολογικό γάλα σόγιας για να φτιάξω πουρέ πατάτες», δήλωσε εξηγώντας τελικά ποια ήταν η λύση που βρήκε.

Σύμφωνα με διατροφολόγους πάντως οι πατάτες είναι πολύ θρεπτικές και πλούσιες σε φυτικές ίνες, ενώ διαθέτουν και όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός για να επισκευάσει τα κύτταρα και να καταπολεμήσει τις ασθένειες. Παρόλα αυτά οι κατανάλωση μόνο λευκών ποικιλιών πατάτας οδηγεί σε ανεπάρκεια βιταμινών.

Για αυτό το λόγο ο Τέιλορ έτρωγε και γλυκοπατάτες οι οποίες είναι πλούσιες σε βιταμίνες Α, Ε και Γ. Μετά τον πρώτο μήνα του διατροφικού του πλάνου, ο Τέιλορ ξεκίνησε να κάνει 1,5 ώρα την ημέρα footbike. «Η υγεία μου συνεχίζει να βελτιώνεται. Είχα υψηλή χοληστερόλη, αλλά τώρα είναι χαμηλή, η αρτηριακή μου πίεση έχει πέσει και το επίπεδο σακχάρου μου έχει μειωθεί», δήλωσε ο Τέιλορ τονίζοντας ότι κάθε φορά οι εξετάσεις αίματος γίνονται όλο και καλύτερες.

Αυτή η γυναίκα έμεινε κυριολεκτικά μισή όταν έκανε μια μικρή αλλαγή στη διατροφή της - Ποια ήταν το μυστικό!

Αυτή η γυναίκα έμεινε κυριολεκτικά μισή όταν έκανε μια μικρή αλλαγή στη διατροφή της... με αυτό το μυστικό!

Μπορεί ο τίτλος να σας φαίνεται υπερβολικός, ωστόσο η 23χρονη Σοφία δήλωσε στη βρετανική Mirror ότι κατάφερε να χάσει 50 ολόκληρα κιλά και να ρίξει στο μισό τον ΔΜΣ της απλά και μόνο κάνοντας μια μικρή αλλαγή στην διατροφή της!

Η Σοφία που λέτε ήταν πολύ στενοχωρημένη μετά τη γέννηση της κόρης της και τον χωρισμό της από το σύντροφό της, αλλά και για τα πολλά επιπλέον κιλά που είχε εκείνη την περίοδο, μιας και είχε φτάσει περίπου τα 107 κιλά. Προσπαθούσε απεγνωσμένα να χάσει βάρος, ενώ όπως λέει τότε ζούσε σχεδόν αποκλειστικά με junk food. “Απέφευγα να κοιτάω τον εαυτό μου”, εξομολογείται.



Μια μικρή αλλαγή στην διατροφή της όμως, αποδείχτηκε σωτήρια, μιας και όπως δηλώνει ξεκίνησε να πίνει τουλάχιστον 2 φλιτζάνια πράσινο τσάι καθημερινά και αυτό την βοήθησε να αδυνατίσει, αφού όπως λέει δεν αύξησε καν τη συχνότητα με την οποία γυμναζόταν.

“Είμαι σίγουρη ότι έχασα τα πρώτα 19 κιλά αποκλειστικά χάρη στο πράσινο τσάι”, υποστηρίζει και συμπληρώνει ότι μετά ο μεταβολισμός της άρχισε να λειτουργεί άψογα και έτσι έχασε και τα υπόλοιπα κιλά. Το σύνολο; 50 κιλά μείον και φυσικά, πλέον έχει φυσιολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος.

Σήμερα ζυγίζει περί τα 57 κιλά, έχει περισσότερη αυτοπεποίθηση, συνεχίζει να απολαμβάνει το πράσινο τσάι και πηγαίνει 3 φορές την εβδομάδα στο γυμναστήριο για να διατηρήσει το βάρος της.

Μήπως να το ρίξουμε κι εμείς στο πράσινο τσάι;

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share