Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Εσείς το γνωρίζατε; Γιατί ο ιερέας στον γάμο προσφέρει στο ζευγάρι κρασί;

Ποιος είναι ο συμβολισμός του;

4 Οκτωβρίου 2019 08:36
Εσείς το γνωρίζατε; Γιατί ο ιερέας στον γάμο προσφέρει στο ζευγάρι κρασί;

Εσείς το γνωρίζατε; Γιατί ο ιερέας στον γάμο προσφέρει στο ζευγάρι κρασί; Ποιος είναι ο συμβολισμός του; Τι πρέπει να γνωρίζουν όλα τα ζευγάρια πριν ενωθούν με τα ιερά μυστήρια του γάμου;

Κατά την ώρα που τελείται το μυστήριο του γάμου και κατά το χρόνο πριν από το χορό του Ησαΐα, που τελούν οι νεόνυμφοι γύρω από το τραπέζι, στον οποίο χορό συμμετέχουν πρωτίστως ο ιερέας, ο οποίος κατά κάποιο τρόπο σέρνει συμβολικά το χορό βαστώντας στα χέρια του από τη μία στο δεξί το Ευαγγέλιο και από την άλλη με το αριστερό το χέρι του γαμπρού, προσφέρει ο ιερέας στον γαμπρό και στη νύφη το κοινό ποτήριο ζωής, το ποτήρι δηλαδη με το κρασί. Δείτε ακόμα: Άνοιξαν την ντουλάπα τους και βρήκαν ένα ξεχασμένο γαμήλιο δώρο, που δεν είχαν ανοίξει για 9 χρόνια!

Το κρασί που πίνουν ο γαμπρός και η νύφη, είναι μια πολύ συμβολική κίνηση, που σημαίνει ότι αποφασίζουν στη ζωή τους να γεύονται από κοινού τις χαρές και τις λύπες.

Το κοινό ποτήριο συμβολίζει τον νέο τρόπο ζωής, που δεν έχει να κάνει με ατομισμούς και εγωισμούς, αλλά με κοινή πορεία ζωής, που καταργεί το εγώ και ατομικό.

Σε μερικά μέρη, αν και αυτό δεν το συναντάμε στη χειρόγραφη παράδοση, παλαιότερη και νεώτερη, επικρατεί τοπικό έθιμο κατά την ώρα του κοινού ποτηριού να δίδει ο ιερέας εκτός του γαμπρού και της νύφης και στον παράνυμφο, στον κουμπάρο.

Η πράξη αυτή απηχεί την παλαιά παράδοση, όταν ο γάμος ήταν συνδεδεμένος με τη Θεία Λειτουργία και εκτός της Θείας μεταλήψεως των νεονύμφων συμμετείχαν σ’ αυτήν και οι παριστάμενοι, παράνυμφος, γονείς, συγγενείς και φίλοι.

Εν προκειμένω η μετάδοση και στον παράνυμφο από το κοινό ποτήριο ζωής, σημαίνει τη μετοχή του παρανύμφου στη χαρά των νεονύμφων, κατά την οποία μετέχει ενεργά και ο ίδιος πρωτίστως ως πνευματικός σύμβουλος και ἐν Χριστῷ αδελφός.

Το να πίνει και ο παράνυμφος από το κοινό αυτό ποτήριο, σημαίνει ακόμη ότι η θεσμική παρουσία του κατά το μυστήριο του γάμου κατοχυρώνεται από την Εκκλησία για πολλούς πνευματικούς λόγους, που αν δεν υπήρχαν, τέτοιον θεσμόν, όσο κι αν η λαϊκή παράδοση το απαιτούσε, η Ορθόδοξη Εκκλησία θα τον εκτόπιζε.

Η παρουσία αυτή καθεαυτή του παρανύμφου, σημαίνει πολλά και οι προσδοκίες της ποιμαίνουσας Εκκλησίας στο πρόσωπο του παρανύμφου είναι μεγάλες και θα λέγαμε είναι «μοχλός» για την εις Χριστόν πορεία και θέωση των νεονύμφων.

Άρα η από του κοινού ποτηρίου συμμετοχή του παρανύμφου κατά το μυστήριο του γάμου, δεν είναι λανθασμένη και ούτε απορριπτέα και πρέπει εκεί που τοπικά τηρείται να συνεχίζει να γίνεται.

Είναι και η πράξη αυτή της Εκκλησίας μια καλή ευκαιρία, για να προβληματίζει τους μελλόνυμφους και να σκέπτονται με μεγάλη περισυλλογή και σωστή απόφαση επιλογής για το πρόσωπο του παρανύμφου τους.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί είναι γρουσουζιά να συναντηθεί το ζευγάρι πριν το γάμο;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί είναι γρουσουζιά να συναντηθεί το ζευγάρι πριν το γάμο; Πολλοί είναι εκείνοι που ακολουθούν αυτό το έθιμο αλλά δεν γνωρίζουν για ποιον λόγο ακριβώς γίνεται αυτό!

Καταρχάς ευθύς εξ αρχής πρέπει να σημειώσουμε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έχει θεσπίσει τέτοια έθιμα στην παράδοσή της. Άρα αυτό το έθιμο δεν είναι της Ορθοδόξου Παραδόσεώς μας. Το γνωρίζατε; Τι θα γίνει αν συμπέσει κηδεία σε σπίτι που ετοιμάζει γάμο;

Κι αυτό γιατί για την ορθόδοξη διδασκαλία σημασία δεν έχει το να μη συναντήσει ο γαμπρός τη νύφη μια βδομάδα πριν από το γάμο ή περισσότερο ή λιγότερο χρονικό διάστημα, αλλά σημασία για την Εκκλησία μας έχει πως ο γαμπρός και η νύφη θα κρατηθούν αγνοί και άσπιλοι μέχρι την ήμερα, που η Εκκλησία θα ευλογήσει το γάμο τους στο ναό.

Άρα λοιπόν για την Εκκλησία μεγαλύτερη σημασία έχει η καθαρότητα του βίου και η αποχή από τις προγαμιαίες λεγόμενες σχέσεις και επαφές του ζευγαριού.

Το τοπικό αυτό έθιμο πιθανόν να θέλει να διατηρήσει εν μέρει αυτή την αλήθεια της Εκκλησίας, προφυλάσσοντας τουλάχιστον το μελλοντικό ζευγάρι από σχέσεις πριν από το γάμο τους, έστω κι αν αυτό το διάστημα ορίζεται ως μια εβδομάδα.

Κατά την ταπεινή μου άποψη, θα ήταν ορθότερο, μιας και το μυστήριο του γάμου σήμερα έχει αποσυνδεθεί από το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, την ήμερα πού θα τελεσθεί ο γάμος, το πρωί αυτής της ημέρας οι μελλόνυμφοι να συμμετάσχουν, εφόσον προηγηθεί και το μυστήριο της εξομολογήσεως και με την ευλογία του πνευματικού τους πατέρα, στο μυστήριο της θείας Ευχαριστίας, στο κοινό ποτήριο ζωής, που δεν είναι απλό και ευλογημένο κρασί του γάμου, όπως αυτό ισχύει σήμερα κατά το γάμο, αλλά το Σώμα και το Αίμα του Χριστού.

Οπότε καταρρίπτεται το παραπάνω έθιμο εν ονόματι της Θείας Κοινωνίας, της μετοχής των μελλονύμφων στο αληθινό ποτήριο ζωής. Σήμερα όμως τα πάντα τείνουν να ξεφεγουν από τις ορθόδοξες παραδόσεις μας και φυσικά και ό,τι ακόμη σχετίζεται με το μυστήριο του γάμου.

Έτσι το μελλοντικό ζεύγος τηρεί τυπικές άγραφες διατάξεις χωρίς περιεχόμενο και χωρίς νόημα, μιας και όλες, τοπικές ή μη, παραδόσεις δεν έχουν μέσα τους το πνεύμα του Θεού και οι ακολουθούντες αυτές φέρονται μάλλον σαν φερέφωνα και φυσικά κάνουν κάτι, ή το ακολουθούν χωρίς ταυτόχρονα να το κατανοούν και να το βιώνουν εις βάθος. Για το λόγο αυτό το έθιμο αυτό θα πρέπει να βρει τη σωστή του ορθόδοξη τοποθέτηση, πού δεν είναι άλλη από τη διατήρηση της αμοιβαίας αγνότητας και καθαρότητας των μελλονύμφων.

Τέλος πάντων, κάποια πράγματα, έστω κι αν αυτά τηρούνται χρόνια στις τοπικές μας κοινωνίες, όσο σεβαστές κι αν είναι αυτές, θα πρέπει να κρίνονται με γνώμονα όχι μόνο το ρητό που λέει έτσι τα βρήκαμε και τ’ ακολουθούμε, αλλά το πως αυτά τα βλέπει η Ορθόδοξος Εκκλησία μας μέσα στην προοπτική της σωτηρίας μας.

Σοκ: Τον παντρεύτηκε άντρα και... τον ξαναπαντρεύτηκε γυναίκα!

O Μπάρυ και η Άννα θα μπορούσαν να είναι ένα ευτυχισμένο ζευγάρι σαν όλα τα άλλα… Υπάρχει όμως κάτι μια μικρή λεπτομέρεια, που το κάνει ξεχωριστό.

Ο Μπάρυ είχε καταλάβει από μικρός, ότι προτιμούσε να ντύνεται με τα …ρούχα της μητέρας του παρά με τα δικά του. Παρ΄ όλα αυτά είχε μια δυο σχέσεις με γυναίκες και τελικά παντρεύτηκε την μεγαλύτερή του Άννα, την οποία γνώρισε μέσα από μια στήλη για μοναχικούς ανθρώπους…Αδιανόητο: Ιάπωνας ξόδεψε 15.000 ευρώ για να παντρευτεί εικονική τραγουδίστρια!

Μετά το γάμο του με την Άννα συνειδητοποίησε ότι τελικά…ασφυκτιά… μέσα στο αντρικό σώμα του και αποφάσισε ότι θέλει να γίνει γυναίκα! Όταν το ανακοίνωσε στη γυναίκα του, εκείνη -και με το δίκιο της- έγινε έξαλλη! Δεν μπορούσε να το πιστέψει!

Αργότερα όμως όχι μόνο άρχισε να το συνηθίζει αλλά το αποδέχθηκε και θέλησε να παραμείνει κοντά στον άντρα της…δηλαδή πλέον κοντά στην …γυναίκα της, για πάντα!

Έτσι το ιδιαίτερο …ομοφυλόφιλο (;) ζευγάρι, αποφάσισε να ανανεώσει με μια νέα τελετή τους όρκους του γάμου τους, δέκα χρόνια μετά τον γάμο τους!

Υπήρξε βέβαια μια μικρή …αλλαγή ο Μπάρυ έγινε Τζέιν ! Αλλά κατά τα άλλα το ζευγάρι έβγαλε την κλασική φωτογραφία του γάμου! Σημαντική λεπτομέρεια: και στο δεύτερο γάμο ο πρώην Μπάρυ, νυν Τζέιν, επέτρεψε στην …γυναίκα του να κρατάει τη νυφική ανθοδέσμη!

Η νύφη, (δεξιά) έκανε και δηλώσεις: “Είμαι πιο χαρούμενη τώρα παρά στον πρώτο γάμο μας γιατί ξέρω ότι η Τζέιν νιώθει πολύ καλύτερα με αυτό που είναι τώρα, παρά με αυτό που ήταν στο παρελθόν. ‘Εχουμε και πολλά κοινά τώρα μιλάμε για μακιγιάζ ρούχα και μαλλιά και γελάμε πολύ” !

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share