Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Τελικά μπορούμε να κάνουμε μπάνιο την γάτα;

Μια απορία που βασανίζει!

1 Οκτωβρίου 2019 14:49
Τελικά μπορούμε να κάνουμε μπάνιο την γάτα;

Πρέπει να κάνουμε μπάνιο τη γάτα μας ή αρκεί η περιποίηση που προσφέρει η ίδια στον εαυτό της; Τις αγαπάμε για τον άσταθο χαρακτήρα τους, αλλά και για την ασυνήθιστη επιδεξιότητα και ευκινησία τους. Μπορεί να έχουμε δει και κανένα βίντεο, που τη δείχνει να κολυμπά, αλλά αυτό δεν αποτελεί το κανόνα.

Δείτε επίσης: Η γάτα "Χάτσικο" που περιμένει ένα χρόνο στο ίδιο σημείο τους ιδιοκτήτες της!

Η γάτα είναι «δεινή ακροβάτισσα και όχι κολυμβήτρια, αφού το θήραμά της ήταν πάντα στη στεριά, πολλές φορές καλά κρυμμένο. Δεν έχει ανάγκη το νερό για να καθαριστεί και δεν το συμπαθεί, παρά μόνο σαν μέσο εσωτερικής ενυδάτωσης. Με τον καθαρισμό της γάτας με το νερό ακυρώνουμε την προσωπικότητά της, αλλά και την αξιοπρέπειά της», επισημαίνει η κτηνίατρος Ειρήνη Μαθιουδάκη και διευκρινίζει: «Η γλώσσα – κτένα και το σάλιο της αρκούν για την περιποίησή της. Μια υγιής γάτα, περίπου 20 φορές την ημέρα, καθαρίζει το τρίχωμά της. Πέρα από αυτή τη ρουτίνα, δεν είναι λίγες οι φορές που το κάνει για να διώξει ενοχλητικές οσμές από ανεπιθύμητες θωπείες.

Μπορεί, λοιπόν, να εξημερώθηκε από τον άνθρωπο, όμως δύσκολα θα την πείσει ο δίποδος σύντροφός της στη σύγχρονη αγέλη της να αλλάξει τις αρχέγονες συνήθειές της.

Μέχρι το βούρτσισμα και το χτένισμα, που πρέπει να γίνεται με ηρεμία και προσοχή, και που κάτι της θυμίζουν και το αγαπάει, όλα καλά. Ας το εκμεταλλευτούμε αυτό, για να συμπληρώσουμε τα κενά της δικής της αυτό-φροντίδας. Δηλαδή, να την απαλλάξουμε από ανεπιθύμητα παράσιτα, επιπλέον σκόνη κ.λπ.

Κάτι άλλο που πιθανόν να επέτρεπε, είναι τα ξηρά σαμπουάν (αφρός), που είναι πιο διαδεδομένα για τη γάτα, αλλά θέλουν πολλή προσοχή στη χρήση και την απομάκρυνσή τους από το τρίχωμα, έτσι ώστε να μην της προκαλέσουν αλλεργίες. Αλλά και τα υγρά μαντηλάκια (εκτός από τα φαρμακευτικά) δεν ενδείκνυνται, γιατί λειτουργούν κι αυτά, πολλές φορές, σαν αλλεργιογόνα.

Και τώρα η επίμαχη ερώτηση: πλένουμε τη γάτα μας, ή όχι;

1. Ναι, για θεραπευτικούς λόγους με ειδικά σαμπουάν, όταν δεν υπάρχουν άλλου τύπου θεραπείες. Σήμερα υπάρχουν περισσότερες θεραπείες, που αντικαθιστούν τα θεραπευτικά μπάνια.

2. Ναι, όταν για λόγους υγείας (τραυματισμούς – παχυσαρκία κ.ά) κρατάει ακαθαρσίες από το περιβάλλον ή τον ίδιο της τον οργανισμό.

Ακόμη κι αν είστε τυχεροί, και η δική σας γατούλα ως εξαίρεση της φυλής της ανέχεται το νερό, θα ήταν προτιμότερο να μην της κάνετε συχνά μπάνια.

Και μην ξεχνάτε: τη μισή αρχοντιά, από την καθαριότητά της, την εξασφαλίζει μόνη της. Εσείς φροντίστε για την υγεία της, αλλά και για τη δική σας».

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ; Αυτός είναι ο λόγος που ο σκύλος σας ακολουθεί στο μπάνιο!

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ κάποιες συμπεριφορές του σκύλου σας τι υποδηλώνουν; Όπως για παράδειγμα ποιος είναι ο λόγος που ο σκύλος σας ακολουθεί στο μπάνιο;

Η κατανόηση της συμπεριφοράς του σκύλου σας είναι αρκετά εύκολη, αλλά τα σκυλιά συχνά συμπεριφέρονται με μυστηριώδη τρόπο για μας.

Σας παρουσιάζουμε 12 διαφορετικές συμπεριφορές του σκύλου σας, που προσπαθεί να σας δείξει με τον τρόπο του.

Λυπημένο βλέμμα

Αυτό είναι κλασική συμπεριφορά. Το λυπημένο βλέμμα συχνά το μιμούνται τα μικρά παιδιά όποτε θέλουν πραγματικά κάτι, αλλά τα σκυλιά το χρησιμοποιούν για να δείξουν την αγάπη τους και να χτίσουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη μεταξύ σας.

Σας ακολουθεί παντού

Ένα σκυλί που σας ακολουθεί σε κάθε βήμα δεν είναι το ιδανικό, αλλά σύμφωνα με τους κτηνιάτρους, αυτή η συμπεριφορά οφείλεται στο ένστικτο του σκύλου να κάνει πάντοτε πράγματα με την οικογένειά του. Πόσο χαριτωμένο!

Σας φέρνει μικρά δώρα

Μήπως το κουτάβι σας φέρνει μικρά δώρα όταν δεν του ρίχνετε το αγαπημένο του μπαλάκι; Αποδεικνύεται ότι τα σκυλιά απλά θέλουν να μοιραστούν τη χαρά τους με κάποιον άλλο, και δεν υπάρχει καλύτερο πρόσωπο από το να μοιραστούν με σας!

Αγκαλιές μετά το φαγητό

Δεν είναι καλή ιδέα να διακόψετε το σκύλο σας ενώ τρώει ένα γεύμα, γιατί συχνά γίνονται κτητικοί με το φαγητό τους, αλλά αν ο σκύλος σας μετά το γεύμα του θέλει να τον πάρετε αγκαλιά, δείχνει ότι τα σκυλιά αισθάνονται πραγματικά άνετα κοντά σας.

Γλείφει το σώμα ή το πρόσωπό σας

Σε μερικούς ανθρώπους αρέσει, ενώ άλλοι το βρίσκουν απωθητικό, αλλά σε όλους τους σκύλους αρέσει να γλείφουν τους ανθρώπους μια στο τόσο. Το γλείψιμο στην πραγματικότητα είναι υποτακτική συμπεριφορά και βοηθά τα σκυλιά να αποβάλλουν το άγχος τους, και φυσικά είναι επίσης ένα σημάδι αγάπης.

Τρελαίνεται κάθε φορά που επιστρέφετε στο σπίτι

Ακριβώς όπως στις ταινίες, τη στιγμή που ο σκύλος σας ακούει να επιστρέφετε στο σπίτι τρελαίνεται και χαίρεται που σας βλέπει! Η ενθουσιώδης απόκρισή τους είναι απλώς ο τρόπος τους να πουν «Μου έλειψες!»

Γνωρίζει όταν κάτι δεν πάει καλά

Τα σκυλιά διαισθάνονται όταν κάτι δε πάει καλά ή αν αισθάνεστε λυπημένοι. Μπορούν να διαβάσουν πολύ καλά τη γλώσσα του σώματός σας και επίσης χρησιμοποιούν τις αισθήσεις τους για να ανιχνεύσουν αν κάτι είναι εκτός της ρουτίνας τους. Θα είναι επίσης περισσότερο πρόθυμα να σας παρηγορήσουν.

Ανεβαίνει στο κρεβάτι σας

Το πρωινό ξύπνημα μπορεί να είναι δύσκολο μερικές φορές, αλλά ίσως το πιστό κουτάβι σας συνοδεύει μερικές φορές στο κρεβάτι σας. Δεν κάθεται μόνο επειδή το κρεβάτι σας είναι ίσως πιο άνετο, αλλά επειδή θέλει να βρίσκεται κοντά σας, καθώς γνωρίζει ότι θα λείψετε για πολλές ώρες.

Σηκώνει το ένα πόδι
Όταν ο σκύλος σας σηκώνει το ένα ή και τα δύο πόδια, συνήθως σημαίνει ότι ο σκύλος σας είναι σε διάθεση να παίξει ή ίσως πεινάει. Μερικές φορές το κάνει όταν εντοπίζει κάτι ενδιαφέρον στο περιβάλλον του.

Γέρνει πάνω σας

Αν ο σκύλος γέρνει πάνω σας, αυτό σημαίνει ότι αναζητά λίγη επιπλέον αγάπη και αγκαλιά από τον ιδιοκτήτη του. Τα σκυλιά αγαπούν να έχουν λίγη προσοχή στραμμένη πάνω τους!

Θέλει να του δώσετε την έγκρισή σας
Αν είχατε ποτέ το αίσθημα ότι ο σκύλος σας θέλει την έγκρισή σας για κάτι, είναι επειδή εκτιμά τη γνώμη σας.

Ανοιγοκλείνει τα μάτια του
Όταν ένας σκύλος ανοιγοκλείνει τα μάτια του συνεχώς, τότε αναζητά την προσοχή σας πάνω του. Είναι έτοιμος να παίξει και θέλει να περάσει λίγο ποιοτικό χρόνο μαζί σας.

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share