Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Νομίζεις πως γνωρίζεις όλες τις Παγκόσμιες ημέρες;

Δες τις πιο περίεργες!

30 Σεπτεμβρίου 2019 15:32
Νομίζεις πως γνωρίζεις όλες τις Παγκόσμιες ημέρες;

Κάθε μέρα είναι και μια Παγκόσμια Ημέρα και κάτι γιορτάζουμε. Ή μάλλον βρίσκουμε αφορμή για να γιορτάσουμε και αυτό δεν είναι κακό. Οι πιο περίεργες Παγκόσμιες Ημέρες που αγνοούσαμε την ύπαρξή τους.

Δείτε επίσης: Παγκόσμια ημέρα φάρων σήμερα: Ποιοι είναι ανοιχτοί για το κοινό; (Video)

Διαβάζουμε σήμερα πως είναι Παγκόσμια Ημέρα κατά των κουνουπιών και σκεφτόμαστε… από πότε γιορτάζουμε τέτοια μέρα;; Αν το γνώριζαν τα καημένα τα κουνούπια θα μάζευαν όλη τη φαμίλια να μας επιτεθεί και πιστέψτε με έχουν μεγάλη οικογένεια.

Και πώς θα γιορτάσουμε τη σημερινή μέρα; Βγάλτε έξω φιδάκια, ταμπλέτες, κάντε περίεργα μάγια, πάρτε τη μυγοσκοτώστρα (λειτουργεί και για τα κουνούπια) ή έστω την παντόφλα στο χέρι κι ετοιμαστείτε για επίθεση. Λίγο βίαιη αυτή η Παγκόσμια Ημέρα, έτσι;

Τις προάλλες γιορτάζαμε την Παγκόσμια Ημέρα των Φάρων (ούτε αυτό το γνωρίζαμε οι ανίδεοι) και τρέξαμε σε φάρους να βγάλουμε μια φωτογραφία για το Instagram ή να ηρεμήσουμε από την πολυκοσμία του Δεκαπενταύγουστου.

Θέλεις κι άλλες περίεργες Παγκόσμιες Ημέρες;

22 Φεβρουαρίου – Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης. Μόνο μια ημέρα το χρόνο σκεφτόμαστε στις 22 Φεβρουάριου. Μερικοί δεν σκέφτονται ούτε τότε μάλλον. Χμ…

14 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα της Σταθεράς Π. Αλήθεια τώρα;;; Γιορτάζουμε το 3,14;;; Δεν φτάνει που έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη μας από τα σχολικά μας χρόνια, το γιορτάζουμε κιόλας; Κι αν το γιορτάζουμε πώς;;; Με ασκήσεις.

21 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου. Η αγαπημένη μας ημέρα. Κανονικά αυτή η μέρα θα έπρεπε να είναι επίσημη αργία και να μην πηγαίναμε δουλειά. Πώς διαφορετικά να τη γιορτάσεις; Πρέπει να είναι η μέρα που βάζεις το κινητό αθόρυβο, ρυθμίζεις τον φωτισμό, βάζεις τις πυτζάμες, ωτοασπίδες, μάσκα για τα μάτια και πέφτεις σε βαθύ ύπνο.

1 Μαΐου – Παγκόσμια Ημέρα για τη Νομιμοποίηση της Κάνναβης. Ανήμερα της εργατικής Πρωτομαγιάς, γιορτάζουμε αυτή τη μέρα. Τη μέρα που δεν μπορείς να συνεννοηθείς με άνθρωπο μάλλον γιατί τη γιορτάζουν όπως της αρμόζει (;). Μπα, δεν αξίζει για μια Παγκόσμια Ημέρα.

23 Μαΐου – Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας. Τη συγκεκριμένη μέρα δεν τη γιορτάζουμε ποτέ, γιατί η χελώνα αργεί να φτάσει και το αφήνουμε για αργότερα.

8 Αυγούστου – Παγκόσμια Ημέρα Οργασμού. Ουρλιαχτά, φωνές σε όλο τον κόσμο. Βonus: Τότε πολλές γυναίκες μένουν έγκυες ή η Durex έχει μια αύξηση στα έσοδά της.

8 Οκτωβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Αυγού. Και κάθε φορά έχουμε την ίδια απορία: Το αυγό έκανε την κότα (κι επομένως αυτό γιορτάζουμε) ή η κότα έκανε το αυγό;

15 Οκτωβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος Χεριών. Εντάξει, αυτή είναι η αγαπημένη μέρα των μικροβιοφοβικών. Μπορούν να πλένουν τα χέρια τους από το πρωί μέχρι το βράδυ, κάθε λεπτό, κάθε δευτερόλεπτο χωρίς κανείς να τους πει τίποτα. Εξοπλίζονται με κρεμοσάπουνα και πιάνουν δουλειά!

19 Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Δημόσιας Τουαλέτας. Και κάπου εδώ κλείνουμε αυτό το άρθρο, γιατί ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ να μάθουμε πώς γιορτάζεται αυτή η μέρα.

Παγκόσμια ημέρα πολιτισμού! Τι σημαίνει ο όρος πολιτισμός;

Ήταν Νοέμβριος του 2001 όταν η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε να ανακηρύξει την 21η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Πολιτισμική Διαφορετικότητα, τον Διάλογο και την Ανάπτυξη. Έτσι, κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη, τις διακυβερνητικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις να διοργανώσουν εκδηλώσεις οι οποίες θα διευρύνουν τη γνώση των λαών σχετικά με τον παγκόσμιο πολιτιστικό πλούτο και θα ενθαρρύνουν -μέσω της εκπαίδευσης και των μέσων μαζικής ενημέρωσης- τη γνώση τής αξίας τής πολιτισμικής διαφορετικότητας.

Παρά το γεγονός ότι το συζητάμε 18 χρόνια μετά, δεν σημαίνει πως ο παγκόσμιος πολιτιστικός πλούτος μεγάλωσε

ούτε έχει γίνει αποδεκτή η πολιτισμική διαφορετικότητα των λαών της Γης. Αυτό σημαίνει πως ο πλανήτης μας έχει να κάνει πολλά για τον πολιτισμό του.

Στη νεότερη Ελλάδα τη λέξη «πολιτισμός» μετέφρασε και χρησιμοποίησε από τη αγγλική λέξη “civilisation” ο Αδαμάντιος Κοραής, ταυτίζοντάς τη με τα ανώτερα προϊόντα του τρόπου ζωής μιας κοινότητας, τα οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την υψηλή τέχνη, τη φιλοσοφία και τις επιστήμες.Τον 16ο αιώνα η έννοια του πολιτισμού διερευνήθηκε από τον ιστορικό Febvre (Lucien Febvre, 1878–1956) και αποδόθηκε ως η αρετή της διακριτικότητας, της ειλικρίνειας και της ευγένειας. Παρατηρούμε πως η έννοια της λέξης πολιτισμός είναι πολυδιάστατη και προσαρμοσμένη μέσα στην ιστορία του ανθρώπου. Προσαρμοσμένη στο βαθμό που να χαρακτηρίζει σε κάθε εποχή τις ανάγκες του για εκφραστικότητα προς κάτι ανώτερο από τη βιολογική του υπόσταση. Με τον τρόπο αυτό προσδίδει τις επιδράσεις του (θετικές ή αρνητικές) στην τοπική κοινωνία ή σε ολόκληρο τον κόσμο. Η έννοια του πολιτισμού χαρακτηρίζει και χαρακτηρίζεται, για κάθε χώρα, από οποιοδήποτε παγκόσμια αναγνωρισμένο υλικό και υπαρκτό τεχνητό ή φυσικό δημιούργημα

Ας δούμε, λοιπόν, τι έχουν πει και τι έχουν γράψει για τον πολιτισμό μέσα στους αιώνες…

«Ο πολιτισμός μιας χώρας φαίνεται από το επίπεδο διαβίωσης των φυλακισμένων της» - Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, Ρώσος συγγραφέας

«Αυτή η χώρα (σ.σ. αναφερόταν στις ΗΠΑ) πέρασε από τη βαρβαρότητα στην παρακμή, χωρίς να γνωρίσει τον πολιτισμό» - Ουίνστον Τσώρτσιλ, Βρετανός πρωθυπουργός

«Ο πολιτισμός δεν ακυρώνει τη βαρβαρότητα, αλλά πολλές φορές την επικυρώνει. Όσο πιο πολιτισμένος είναι ένας λαός, τόσο πιο βάρβαρος και καταστροφικός μπορεί να γίνει» - Ουμπέρτο Έκο, Ιταλός συγγραφέας

«Ο Ιησούς δάκρυσε. Ο Βολταίρος χαμογέλασε. Από εκείνο το θείο δάκρυ κι εκείνο το ανθρώπινο χαμόγελο προέρχεται η χάρη του σημερινού πολιτισμού» - Βίκτωρ Ουγκώ, Γάλλος συγγραφέας

«Ο πρώτος άνθρωπος που εκτόξευσε μια προσβολή αντί για μια πέτρα ήταν ο θεμελιωτής του πολιτισμού» - Ζίγκμουντ Φρόυντ, Αυστριακός ψυχίατρος

«Δύο είναι οι εχθροί της πολιτικής και του πολιτισμού: ο λαϊκισμός και ο ελιτισμός» - Μάνος Χατζιδάκις, μουσικοσυνθέτης.

Πολιτισμός είναι η εκλεπτυσμένη συμπεριφορά και προσέγγιση -τόσες έννοιες μαζί, μέσα μας και σήμερα εορτάζει.

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share