Παρασκευή, 10 Απριλίου 2020

Τι σφραγίζει το σχοινί; Το μυστικό έμεινε κρυφό για χιλιάδες χρόνια! Όταν αποκαλύφθηκε προκάλεσε παγκόσμιο τρόμο! (photo)

Ανατριχιαστικό!

22 Σεπτεμβρίου 2019 19:13
Τι σφραγίζει το σχοινί; Το μυστικό έμεινε κρυφό για χιλιάδες χρόνια! Όταν αποκαλύφθηκε προκάλεσε παγκόσμιο τρόμο! (photo)

Το σχοινί κρατούσε κλειστή μια διάσημη λειψανοθήκη. Είχε μείνει άθικτη για 3.245 χρόνια. Την άνοιξε για πρώτη φορά ο αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ στις 16 Φεβρουαρίου του 1923. Εκεί φυλασσόταν η …μούμια του Φαραώ Τουταγχαμών! Μυστήριο: Μαύρη σαρκοφάγος ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο (Video)

Φυλασσόταν μέσα σε πέντε σαρκοφάγους, η μία μέσα στην άλλη, όπως οι ρώσικες κούκλες. Οι σαρκοφάγοι, με τη σειρά τους, βρίσκονταν μέσα σε πέντε διαδοχικές λειψανοθήκες. Η πρώτη εξωτερική λειψανοθήκη είχε ανοιχτεί δύο φορές στην αρχαιότητα, αλλά η δεύτερη παρέμενε ακέραιη μετά από τρεις χιλιετίες. Τη φωτογράφισε ο Χάρι Μπάρτον, αιγυπτιολόγος και συνάδελφος του Κάρτερ.

Οι πόρτες της λειψανοθήκης ήταν σφραγισμένες με ένα κομμάτι σχοινί και στην άκρη βρισκόταν η πήλινη σφραγίδα του Φαραώ, με την εικόνα του Θεού Άνουβι, προστάτη των νεκρών. Το σχοινί είχε μείνει άθικτο μετά από τόσα χρόνια, εξαιτίας του ξηρού κλίματος της ερήμου και την έλλειψη οξυγόνου στην αίθουσα. Για τον ίδιο λόγο έχουν βρεθεί σε πολύ καλή κατάσταση πάπυροι, ξύλινες εικόνες, ακόμα και ρούχα σε αιγυπτιακούς ναούς που έχουν χτιστεί στην έρημο. Ο Τουταγχαμών ήταν από τους πιο άσημους Φαραώ, καθώς είχε πεθάνει πολύ νέος, μόλις 19 ετών.

Παρ’ όλα αυτά, έμεινε στην ιστορία, γιατί σε αυτόν ανήκε ο πρώτος ασύλητος τάφος. Οι θησαυροί που βρίσκονταν στην αίθουσα ήταν φοβερά εντυπωσιακοί και πλούσιοι, αν και οι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι ο τάφος ήταν σχετικά φτωχικός, σε σχέση με άλλων μεγαλύτερων και λαμπρότερων Φαραώ. Ο τάφος του Τουταγχαμών χτίστηκε κάτω από τους άλλους φαραωνικούς τάφους στην Κοιλάδα των Βασιλιάδων, με αποτέλεσμα να καλυφτεί από τόνους λάσπης, άμμου και πέτρας.

Γι’ αυτό το λόγο δυσκολεύτηκε να τον βρει όχι μόνο ο αρχαιολόγος Κάρτερ, αλλά και οι επίδοξοι ληστές. Βέβαια, εκτός από τους θησαυρούς, ο τάφος του Τουταγχαμών τράβηξε την προσοχή του κόσμου εξαιτίας της «Κατάρας των Φαραώ». Κυκλοφόρησε στον Τύπο ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν καταραστεί όποιον διέκοπτε τον αιώνιο ύπνο του Φαραώ να πεθάνει. Η κατάρα «φούντωσε» με τον πρόωρο θάνατο του Λόρδου Κάρναρβον που είχε χρηματοδοτήσει την εκσκαφή και προκαλεί το ενδιαφέρον του κόσμου μέχρι σήμερα, αν και δεν έχει καμία βάση στην πραγματικότητα.

Η κατάρα της μούμιας! Η τρομακτική αληθινή ιστορία που θυμίζει ταινία!

Η κατάρα της μούμιας! Η τρομακτική αληθινή ιστορία που θυμίζει ταινία!

Μπορεί να θυμίζει ταινία αλλά κάποιοι ισχυρίζονται ότι όντως υπάρχουν κατάρες! Αυτή είναι τρομακτική ιστορία για την κατάρα της μούμιας του Τουταγχαμόν. Μυστήριο: Μαύρη σαρκοφάγος ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο (Video)

Στις 24 Μαρτίου του 1923 ο βρετανικός Τύπος κατακλύστηκε από μια δυσοίωνη προειδοποίηση: «Σύμφωνα με ένα σπάνιο βιβλίο που έχω στη διάθεσή μου» έγραφε τότε η Marie Corelli –μια ηλικιωμένη μυθιστοριογράφος ρομάντζων με τάσεις προς το… υπερφυσικό- «σκληρή τιμωρία περιμένει όσους εισβάλλουν σε έναν σφραγισμένο τάφο». Παρέθετε ακόμη περιγραφές από το βιβλίο που έκαναν λόγο για «καλά κρυμμένο δηλητήριο μέσα σε κουτιά, που όποιος τα ακουμπήσει, καλύτερα να μην ξέρει πόσο θα υποφέρει».

Η κατάρα της μούμιας

Οι φανταστικές ιστορίες της Corelli γύρω από τις μετενσαρκώσεις και τις αστρικές προβολές ήταν οι αγαπημένες της βασίλισσας Βικτορίας

Η συγγραφέας είχε πουλήσει στην εποχή της πολύ περισσότερα μυθιστορήματα από τους σύγχρονούς της H G Wells, Arthur Conan Doyle και Rudyard Kipling μαζί.

Η κατάρα της μούμιας

Δεν είχε καν σημασία που το βιβλίο «Μια αιγυπτιακή ιστορία για τις πυραμίδες» θεωρούνταν από τους μελετητές του ως μια «συλλογή παραμυθιών», γιατί όταν μιλούσε η Corelli… το κοινό παρέμενε καθηλωμένο.

Αφορμή για τις νουθεσίες της αποτέλεσε ο George Herbert, ο πέμπτος κόμης του Carnarvon. Μαζί με τον Βρετανό αρχαιολόγο Howard Carter, είχε πρόσφατα ανακαλύψει τον γεμάτο θησαυρούς τάφο του Τουταγχαμόν.

Η εντυπωσιακή ανακάλυψη του ανέγγιχτου τάφου του Φαραώ προκάλεσε το ενδιαφέρον του Τύπου, με τους δημοσιογράφους να κατασκηνώνουν έξω από την είσοδο του τάφου στην προσπάθειά τους να… ρίξουν μια ματιά στα πολύτιμα ευρήματα καθώς μεταφέρονταν έξω από τον τάφο, επάνω σε ξύλινα φορεία.

Όμως πολλοί, πέρα από τους θησαυρούς, ανέμεναν και την αποκάλυψη της μούμιας του ίδιου του βασιλιά Τουταγχαμόν, η οποία ήταν καλά κρυμμένη μέσα στην τεράστια γρανιτένια σαρκοφάγο της. Απίστευτη ανακάλυψη: Οι λευκές μούμιες της Κίνας! Η άμεση σχέση που έχουν με την Ελλάδα!

Η ανακάλυψη της ζωής τους όμως, συνοδευόταν από την απόλυτη… ατυχία.

Η κατάρα της μούμιαςΗ κατάρα της μούμιαςΗ κατάρα της μούμιας

Η Corelli εμπνεύστηκε από τις αναφορές που ήθελαν τον κόμη του Carnavon να υποφέρει μέσα σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στο Κάιρο από συμπτώματα τσιμπήματος μολυσμένου κουνουπιού. Μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες ήταν νεκρός.

Η κατάρα της μούμιας ήταν ήδη μια δημοφιλής ιστορία, και ο θάνατος του κόμη Carnavon σε συνδυασμό με την πρόβλεψη της Corelli, τη μετέτρεψαν σε έναν από τους μεγαλύτερους θρύλους της εποχής.

Γρήγορα κυκλοφόρησαν φήμες ότι ο Carter είχε βρει προειδοποιητικά σημάδια μέσα στον τάφο. Ακούστηκε ακόμη ότι υπήρχε μια πήλινη επιγραφή στην είσοδο του τάφου που έλεγε: «Ο θάνατος θα έρθει με γρήγορα φτερά όποιον αγγίξει τον τάφο του Φαραώ».

Η κατάρα της μούμιας

Η κατάρα της μούμιαςΗ κατάρα της μούμιας

Λέγεται ακόμη ότι ο Carter το είχε θάψει μέσα στην άμμο, για να μην τρομάξουν οι εργάτες του και σταματήσουν τις ανασκαφές.

Φυσικά, η όλη ιστορία αποτέλεσε ένα «δώρο» για τους δημοσιογράφους της εποχής, οι οποίοι τέσσερις μήνες μετά την ανακάλυψη του τάφου του Τουταγχαμόν, εξακολουθούσαν να αναζητούν απελπισμένα οποιαδήποτε είδηση που σχετιζόταν με αυτόν.

Όταν βγήκε προς τα έξω η ιστορία της κατάρας, άρχισαν να μεταδίδουν καθημερινά ειδήσεις και συνεντεύξεις με λόγιους και ειδικούς για το αν τα «κακά πνεύματα» ευθύνονταν για το θάνατο του κόμη του Carnavon.

Ο Ernest Budge, επιμελητής στο Βρετανικό Μουσείο, απέρριψε τη θεωρία χαρακτηρίζοντάς την «αερολογίες».

Ο συγγραφέας περιπετειών Rider Haggard δήλωσε ότι υπηρετούσε μόνο την «αυξανόμενη τάση προλήψεων και δεισιδαιμονιών, που εκείνη την εποχή είχε κατακλύσει τον κόσμο».

Πολλοί όμως επιφανείς και σεβαστά ονόματα της εποχής υποστήριξαν μια υπερφυσική άποψη, για να εξηγήσουν τα γεγονότα.

Η κατάρα της μούμιας

Ο J C Mardrus (γνωστός για τη μετάφραση του έργου «Χίλιες και Μία Νύχτες») υποστήριξε ότι «ισχυρές δυνάμεις» σκότωσαν τον κόμη του Carnavon και πως θα «έπαιρναν» και τον Carter.

Ο Sir Arthur Conan Doyle έλεγε: «Θα μπορούσε κανείς να πει ότι επειδή τα μπουλντόγκ δεν δαγκώνουν τους πάντες, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κιόλας!».

Παρότι οι λόγιοι ήταν χωρισμένοι σε δύο «στρατόπεδα», δε συνέβαινε το ίδιο και με την κοινή γνώμη.

Τον Απρίλιο του 1923 η σύζυγος του κόμη του Carnarvon έφυγε από την Αίγυπτο με τη σωρό του άντρα της, μεταφέροντάς τη με ένα ατμόπλοιο. Φοβούμενοι ότι η παρουσία του πτώματος θα έφερνε γρουσουζιά στο πλοίο, πολλοί επιβάτες ακύρωσαν το ταξίδι τους.

Σήμερα, η ιστορία της κατάρας παραμένει ζωντανή στη φαντασία του κοινού. Μια αναζήτηση στη μηχανή της Google να κάνει κανείς με τις λέξεις «κατάρα» και «μούμια» θα βγάλει πάνω από 7 εκατομμύρια αποτελέσματα.

Μετά το θάνατο του κόμη του Carnarvon, ο Τύπος απέδιδε σχεδόν κάθε θάνατο στην κατάρα του Τουταγχαμόν: το θάνατο της προσωπικής γραμματέως του Captain Richard Bethell , η οποία βρέθηκε νεκρή στο Mayfair το 1929, του πατέρα του Lord Westbury ο οποίος πήδηξε από ένα παράθυρο μέσα στη θλίψη του, ακόμη κι ενός αγοριού που το έριξε κάτω η νεκροφόρα που μετέφερε τον Lord.

Όταν το 1934 οι δημοσιογράφοι άρχισαν να κυνηγάνε την οικογένεια ενός αιγυπτιολόγου, ο οποίος ήταν σοβαρά άρρωστος, ένας συνάδελφός του -ο Herbert Winlock- αποφάσισε να λάβει δραστικά μέτρα για να σταματήσει τις φήμες.

Η κατάρα της μούμιας

Έφτιαξε ένα χάρτη, ο οποίος δημοσιεύτηκε στους The New York Times, με τα ονόματα των ανθρώπων (40) που ήταν παρόντες όταν ανοίγονταν διάφορα τμήματα του τάφου. Μέσα στα επόμενα 12 χρόνια μόνο έξι από αυτούς είχαν πεθάνει.

Πιο πρόσφατα, ο επιδημιολόγος Mark Nelson από το πανεπιστήμιο της Τασμανίας στην Αυστραλία, σχεδίασε μια «επίσημη δοκιμή» της κατάρας, βασισμένος σε πρωτόκολλα για τον έλεγχο των επιπτώσεων των ναρκωτικών.

Συνέκρινε ανθρώπους που ήταν στον τάφο σε πολύ σημαντικές στιγμές, με ανθρώπους που ήταν στην Αίγυπτο, όχι όμως και μέσα στον τάφο.

Η κατάρα της μούμιας

Η μελέτη του, που δημοσιεύτηκε το 2002 στο British Medical Journal, κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η παρουσία κάποιου στον τάφο, δεν επιτάχυνε το θάνατό τους.

Μάλιστα, οι «συμμετέχοντες» στην έρευνά του έζησαν κατά μέσο όρο πάνω από 20 χρόνια αφότου ανοίχτηκε ο τάφος, είτε τον είχαν επισκεφτεί είτε όχι, γράφει ο Jo Marchant στο aeonmagazine.com.

Ωστόσο, ο θρύλος της κατάρας δεν «εξαφανίστηκε».

Η κατάρα της μούμιας

Ιστορίες για εκδικητικές μούμιες υπήρχαν και πριν την ανακάλυψη του τάφου του Τουταγχαμόν, ωστόσο δεν αποτελούν χαρακτηριστικό της αιγυπτιακής κουλτούρας είτε στα αρχαία χρόνια, είτε σήμερα, συνεχίζει το δημοσίευμα.

Μόνο ελάχιστες προειδοποιητικές επιγραφές είχαν βρεθεί σε τάφους, οι οποίες μάλιστα προέρχονταν πάνω από χίλια χρόνια πριν από την εποχή του Τουταγχαμόν και οι οποίες βρέθηκαν τόσο σε τάφους Φαραώ, όσο και σε μη βασιλικούς τάφους. Βρέθηκε μούμια 1000 ετών που «φορούσε» Adidas και ο κόσμος νομίζει ότι πρόκειται για ταξίδι στο μέλλον

 

Περίεργα-Funny

Ροή ειδήσεων

Share