Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ξέρετε πως ανακαλύφθηκε το σάντουιτς;

Τι σχέση έχει με τα χαρτιά;

4 Σεπτεμβρίου 2019 11:22
Ξέρετε πως ανακαλύφθηκε το σάντουιτς;

Tο σάντουιτς δεν ήταν εξαρχής το πασίγνωστο σνακ που είναι στις μέρες μας, αλλά μια ιστορική πόλη στη νοτιοανατολική Αγγλία με 6.800 κατοίκους. Διαβάστε όμως και για το Τζιν τόνικ: Ποια είναι η ιστορία πίσω από το διάσημο ποτό!

Ο τέταρτος κόμης του Σάντουιτς, ο Τζον Μόνταγκιου (1718- 1792), έμεινε στην Ιστορία ως ο πρώτος άνθρωπος που «επινόησε» το συγκεκριμένο είδος φαγητού, το οποίο μάλιστα πήρε τιμητικά το όνομά του.

Ας δούμε, όμως, την ιστορία από την αρχή. Ο κόμης ήταν μανιώδης χαρτοπαίκτης και όπως ήταν φυσικό περνούσε όλες τις ώρες τις ημέρας κρατώντας μια τράπουλα! Πολλές φορές, μάλιστα, ξεχνούσε ακόμη και να φάει ή δυσκολευόταν να τρώει και να παίζει ταυτόχρονα. Συνήθως οι υπηρέτες του έφερναν σε ένα πιάτο λίγο χοιρομέρι και ψωμί, για να έχει ο κόμης το κατιτίς του, να του φύγει η... λιγούρα.

Ο Τζον Μόνταγκιου έπιανε ένα κομμάτι κρέας με τα δάχτυλα και λίγο ψωμί, όποτε πεινούσε, ενώ συνέχιζε να κρατά την τράπουλα και να παίζει. Το αποτέλεσμα ήταν να λαδώνονται τα χαρτιά και αυτό να δυσανασχετεί τους συμπαίκτες του, οι οποίοι άρχισαν να παραπονιούνται για τη συνήθειά του αυτή. Μην ξέροντας τι να κάνει, ο κόμης σκέφτηκε κάτι... ιδιοφυές.


Έδωσε εντολή στον υπηρέτη να βάζει το χοιρομέρι μέσα σε δύο φέτες ψωμί, έτσι ώστε να μπορεί να πιάνει το φαγητό του χωρίς να λερώνει τα χέρια του. Έτσι κι έγινε! Η ιδέα αυτή ενθουσίασε τον κόμη αλλά και τους συμπαίχτες του, οι οποίοι ζητούσαν συνέχεια να φάνε και αυτοί «το ίδιο με τον Σάντουιτς». Έτσι καθιερώθηκε το πρωτότυπο αυτό «σνακ» της εποχής να καταναλώνεται όχι μόνο μέσα στις χαρτοπαικτικές λέσχες αλλά και έξω από αυτές.

Το δημοφιλές πια «σάντουιτς» απέκτησε φανατικούς οπαδούς ανά τον κόσμο, οι οποίοι το παράλλαξαν, προσθέτοντας διάφορα υλικά μέσα σε δύο φέτες ψωμί. Από τότε μέχρι σήμερα αποτελεί τη Νο1 επιλογή γρήγορου φαγητού σε ολόκληρο τον πλανήτη, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ο «λαδωμένος» κόμης έμεινε στην ιστορία για την εμπνευσμένη δημιουργία του και όχι για κάποιον πολεμικό ή πολιτικό του... άθλο.

Ήξερες τι σημαίνει το όνομα Coca Cola;

Η Coca Cola είναι το πιο διαδεδομένο ανθρακούχο ποτό σε όλη την υδρόγειο. Η λέξη Coca-Cola σημαίνει στα κινέζικα «κάνει το στόμα ευτυχισμένο». Μάθετε πολύτιμες πληροφορίες, που οι περισσότεροι δεν γνωρίζατε μέχρι τώρα.

Εφευρέθηκε στις 8 Μαΐου του 1886 από τον John Styth Pemberton, ο οποίος ήταν φαρμακοποιός στην Ατλάντα των ΗΠΑ, και εκατομμύρια κουτάκια Coca-Cola πωλούνται καθημερινά. Γνωρίστε παρακάτω την Coca Cola.

Γνωρίζατε ότι:

1.Ήταν αρχικά πράσινη; Σήμερα, το άλλο όνομα του εμπορικού σήματος της Coca Cola είναι «Red Empire» δηλαδή, η Κόκκινη Αυτοκρατορία.
2. Εφευρέθηκε από τον John Pemberton ως θεραπεία για τους πονοκεφάλους και σήμερα υπάρχει ένας όρος γνωστός ως «Coca Cola φοβία» o οποίος αναφέρεται στον εθισμό για Coca Cola.
3. Είναι η πιο αναγνωρίσιμη λέξη στον κόσμο μετά τη λέξη "OK".
4. Η παραγωγή της Coca-Cola είναι ίση με τη παραγωγή νερού στους Καταρράκτες του Νιαγάρα; Το νούμερο; 1,5 εκατ. λίτρα ανά δευτερόλεπτο.
5. Σερβίρεται κρύα, αλλά σερβίρεται και ζεστή (όπως ο καφές) σε διάφορες χώρες, όταν κάνει κρύο.

6. Περιείχε κοκαΐνη μέχρι το 1905 αλλά αφαιρέθηκε λόγω της ανησυχίας του κόσμου.

7. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό της τουαλέτας, την αφαίρεση του λίπους αλλά και για τις σκουριασμένες βίδες.

8. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία τσιμπημάτων από μέδουσες.

9. Διανέμεται παντού ανά τον κόσμο και οι εκτιμήσεις, σε παγκόσμια κλίμακα, είναι ότι εισρέουν στα ταμεία της 60 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

10. Περισσότερες από 15.000 «Coca Cola», όλων των τύπων, καταναλώνονται σε όλον τον κόσμο κάθε δευτερόλεπτο.

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share