Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Kαι όμως το αίμα του φιδιού κάνει καλό...στην καρδιά!

Απίστευτο!

3 Σεπτεμβρίου 2019 09:59
Kαι όμως το αίμα του φιδιού κάνει καλό...στην καρδιά!

Σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα τα φίδια μπορεί να φανούν χρήσιμα στην καλή υγεία των ανθρώπων, αφού συστατικά που υπάρχουν στο αίμα τους φαίνονται να ευνοούν την αύξηση του μεγέθους της καρδιάς, ανοίγοντας το δρόμο για νέες θεραπείες. Δείτε όμως και κάτι ανατριχιαστικό αφού γυναίκα ισχυρίζεται ότι γέννησε...φίδι!

Σε μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Science» ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στο Μπόλντερ των Ηνωμένων Πολιτειών ενέχυσαν πλάσμα αίματος φιδιών σε ποντικούς και είδαν ότι αυτό οδήγησε σε αύξηση του μεγέθους της καρδιάς τους. Αν και η τεχνική απέχει πολύ από την εφαρμογή της στον άνθρωπο, τα αποτελέσματά της κρίνονται ελπιδοφόρα.

Τρώγοντας σαν βιρμανικός πύθωνας

Όταν ένας βιρμανικός πύθωνας φάει ένα μεγάλο γεύμα η καρδιά του διογκώνεται - συγκεκριμένα διπλασιάζεται σε μέγεθος προκειμένου να προωθήσει στα διάφορα σημεία του σώματος τα θρεπτικά συστατικά που παράγονται κατά τη διαδικασία της πέψης.

Η διόγκωση αυτή ωστόσο δεν έχει καμία αρνητική συνέπεια για το ερπετό ενώ, όταν χωνέψει πλήρως το φαγητό του, η καρδιά του επανέρχεται στο φυσιολογικό της μέγεθος. Στους ανθρώπους αντίθετα η διόγκωση της καρδιάς είναι συνήθως ένδειξη προβλήματος. Τις περισσότερες φορές προκαλείται από έμφραγμα, βλάβες στις βαλβίδες ή υψηλή αρτηριακή πίεση _ παράγοντες που εξαναγκάζουν την καρδιά να «δουλέψει» πιο σκληρά και άρα να αυξηθεί σε μέγεθος για να αντεπεξέλθει.

Αυτού του είδους η διόγκωση μπορεί να προκαλέσει στο όργανο ουλές μειώνοντας την ικανότητα απορρόφησης θρεπτικών συστατικών από τα κύτταρά του. Η διόγκωση της ανθρώπινης καρδιάς έχει όμως και μια θετική εκδοχή: μπορεί να προκληθεί κατά τη σωματική άσκηση, από την έκκριση μιας ορμόνης, του ινσουλινόμορφου αυξητικού παράγοντα 1 (IGF-1), προκειμένου το όργανο να ανταποκριθεί στην αυξημένη ανάγκη του οργανισμού για οξυγόνο. Η διόγκωση που παράγεται κατ' αυτόν τον τρόπο δεν συνοδεύεται από ουλές και βλάβες.

Κοκτέιλ λιπαρών οξέων

Μελετώντας την «υγιή» καρδιακή αυξομείωση των φιδιών η Λέσλι Λίνγουορντ του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στο Μπόλντερ παρατήρησε ότι μετά το φαγητό το αίμα τους περιείχε ένα κοκτέιλ λιπαρών οξέων τα οποία θα μπορούσαν να κάνουν την καρδιά τους να μεγαλώνει.

Θέλοντας να δει αν αυτό το πλούσιο σε λιπαρά οξέα αίμα θα μπορούσε να έχει την ίδια δράση και σε άλλους οργανισμούς, επικάλυψε κύτταρα καρδιακών μυών ποντικών με πλάσμα αίματος από φίδια που είχαν φάει πρόσφατα. Παρατήρησε ότι τα καρδιακά κύτταρα των ποντικών παρήγαγαν υψηλότερα επίπεδα IGF-1 και αυξήθηκαν σε μέγεθος. Επίσης διασπούσαν καλύτερα τα λίπη, είχαν καλύτερο μεταβολισμό και παρήγαγαν λιγότερη NFAT, πρωτεΐνη η οποία παράγεται όταν η καρδιά υφίσταται στρες.

Η ερευνήτρια και η ομάδα της εντόπισαν στη συνέχεια τρία λιπαρά οξέα που εμφανίζονταν καθοριστικά για αυτές τις ευεργετικές επιδράσεις, τα οποία και ενέχυσαν σε ποντίκια. Υστερα από μια εβδομάδα το μέγεθος της καρδιάς των ποντικών είχε αυξηθεί χωρίς να φέρει δείγματα ουλών.

Η κυρία Λίνγουορντ πιστεύει ότι η ανακάλυψη αυτή μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για την αποκατάσταση των βλαβών από καρδιακές προσβολές ενώ σχεδιάζει να δοκιμάσει τα «φιδίσια» λιπαρά οξέα σε καρδιοπαθείς ποντικούς για να δει αν επιβραδύνουν ή και αναστρέφουν τον θάνατο των καρδιακών κυττάρων.

Κοιμόταν κάθε βράδυ αγκαλιά με το φίδι της...μια ημέρα έμαθε τη φριχτή αλήθεια!

Τα κατοικίδια ζώα είναι κομμάτι της ζωής μας. Κάποιοι μάλιστα δεν αποχωρίζονται τον καλύτερο τους φίλο ούτε στον ύπνο τους ακόμα και αν είναι φίδι... Τη δάγκωσε φίδι, δεν το κατάλαβε και θήλασε το μωρό της!

Μια γυναίκα το έμαθε με το σκληρό τρόπο οτι δεν πρέπει να κάνει κάτι τέτοιο, καθώς είχε τη συνήθεια να κοιμάται αγκαλιά με ένα πύθωνα κάθε βράδυ.
Ο πύθωνας είχε τέτοιο μάλιστα μέγεθος που απλωνόταν γύρω από όλο της το σώμα, από το κεφάλι έως τα δάχτυλα της.
Ξαφνικά μία ημέρα ο πύθωνας σταμάτησε να τρώει. Η γυναίκα από αγάπη για το κατοικίδιο της ζώο, το μετέφερε στον κτηνίατρο.

Ο εξειδικευμένος κτηνίατρος κάνοντας ερωτήσεις ρουτίνας, έμαθε σύντομα για την ιδιαίτερη σχέση και συνήθεια ανάμεσα στο φίδι και τη γυναίκα και ξαφνικά οι ερωτήσεις άρχισαν να γίνονται πιο συγκεκριμένες.

Τότε ο κτηνίατρος της αποκάλυψε κάτι συγκλονιστικό. Ο λόγος που ο πύθωνας είχε σταματήσει να τρώει ήταν βασικά επειδή προετοίμαζε το στομάχι του. Ή μάλλον, όπως θα μπορούσε κάποιος να πει, δημιουργούσε χώρο μέσα στο στομάχι, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για ένα μεγάλο γεύμα. Και το μεγάλο γεύμα; Ήταν η ίδια η γυναίκα!
Ευτυχώς για εκείνη, όπως αποδείχθηκε, είχε επισκεφθεί τον κτηνίατρο έστω στο «παρά πέντε». Πως άλλωστε να φανταστεί ότι το αγαπημένο της κατοικίδιο, στην πραγματικότητα, ήταν ο επίδοξος δολοφόνος της, που πρώτα θα της έσπαγε τα κόκκαλα και μετά θα την καταβρόχθιζε;

Η εν λόγω τυχερή γυναίκα μπορεί να αγαπούσε το κατοικίδιο της, αλλά είχε ξεχάσει ότι ένα φίδι είναι ένα φίδι κι εκείνη το φύλαγε στον κόρφο της».

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share