Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Απίστευτο: Το ελληνικό χωριό που θυσιάστηκε για να ξεδιψάσει όλη η Αχαία! (Video)

Απίστευτο και όμως αληθινό

30 Αυγούστου 2019 12:30
Απίστευτο: Το ελληνικό χωριό που θυσιάστηκε για να ξεδιψάσει όλη η Αχαία! (Video)

Υπάρχει, ή μάλλον υπήρχε, ένα ελληνικό χωρίο το οποίο θυσιάστηκε ώστε να ξεδιψάσει όλη η Αχαία. Μπορεί να σας φαίνεται υπερβολικό αλλά είναι πέρα για πέρα αλήθεια! Θρίλερ: Ολόκληρο χωριό ξαφνικά τρελάθηκε!

Το Φράγμα Πείρου - Παραπείρου είναι ένα τεχνικό έργο (στην ουσία για δύο ξεχωριστά φράγματα: το Φράγμα Βαλμαντούρας και το Φράγμα Αστερίου) που δημιουργήθηκε για να ξεδιψάσει η Πάτρα αλλά και όλη η βορειοδυτική και δυτική Αχαΐα.
Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ανήλθε σε 130 εκατομμύρια ευρώ και με την εκμετάλλευση των νερών του ποταμού Πείρου και του Παραπείρου -τα οποία διοχετεύονται στο φράγμα και δημιουργούν μία τεχνητή λίμνη που λύνει το πρόβλημα ύδρευσης των περιοχών.

Όμως για την δημιουργία αυτού του έργου χρειάστηκε να γίνει μια θυσία. Να εξαφανιστεί το χωριό Τόσκες που βρίσκεται στις ανατολικές απολήξεις του Κομποβουνίου και στις νότιες παρυφές της πεδιάδας των Φαρρών το οποίο θα κατακλυστεί από την τεχνητή λίμνη.
Κάτι που άρχισε να γίνεται πραγματικότητα στις 26 Αυγούστου 2019 όταν πραγματοποιήθηκε η έμφραξη της σήραγγας εκτροπής του ποταμού Παραπείρου, οπότε και ο ταμιευτήρας ξεκίνησε να γεμίζει.


Το χωριό, το οποίο την τελευταία απογραφή του 2001 το χωριό είχε 63 κατοίκους, βρισκόταν χτισμένος σε υψόμετρο 180 και η παλιά ονομασία του ήταν Τόσκεσι και πιθανόν να συνδέεται με την αντίστοιχη ονομασία της Τοσκικής διαλέκτου. Οι τελευταίοι κάτοικοί του χωριού έφυγαν από εκεί το 2009 για να δημιουργηθεί το έργο.

Το παρακάτω βίντεο, από το κανάλι haanity στο Youtube, αποτυπώνει το σημερινό τοπίο στο χωριό και τα μόνα εναπομείναντα κτίσματα, δυο εκκλησάκια.

Αντιά: Ένα χωριό στην Εύβοια που μιλάνε με ...σφυρίγματα!

Για 2.500 χρόνια, οι κάτοικοι ενός ορεινού χωριού χρησιμοποιούσαν μία περίεργη γλώσσα, που μόνο αυτοί καταλάβαιναν. Δείτε και το χωριό που ξαφνικά τρελάθηκε!

Δυστυχώς λίγοι έχουν απομείνει που μπορούν να τη «μιλήσουν» πια. Ο δημοσιογράφος Eliot Stein, του «BBC» σε εκτενές άρθρο του, αναφέρεται στη γλώσσα του σφυρίγματος σε ένα χωριό στην Εύβοια την Αντιά.

Μάλιστα τονίζει ότι κάθε σφύριγμα αντιστοιχεί σε ένα γράμμα της αλφαβήτου και η σύνθεσή τους οδηγεί στη δημιουργία των σφυριχτών λέξεων.

Το αφιέρωμα του BBC τονίζει ότι η Αντιά είναι τόσο καλά κρυμμένη και τόσο μικρό χωριό που δεν υπάρχει ούτε στους χάρτες του Google αλλά αν περάσει κανείς από εκεί θα ακούσει ένα αρχαίο «τραγούδι σειρήνας». Αυτό συμβαίνει επειδή χιλιάδες χρόνια, οι κάτοικοι του χωριού συνομιλούν με ένα ιδιαίτερο σφύριγμα που μοιάζει με τους ήχους των πουλιών.

Γνωστή ως «σφυριά», είναι μια από τις σπανιότερες και πιο απειλούμενες γλώσσες στον κόσμο – μια μυστηριώδης μορφή επικοινωνίας μεγάλων αποστάσεων, στην οποία μπορούν να σφυρίξουν ολόκληρες προτάσεις, ανεξάρτητα από το πόσο περίπλοκες είναι. Τις δύο τελευταίες χιλιετίες οι μοναδικοί άνθρωποι που μπόρεσαν να ακούσουν και να κατανοήσουν τα μυστικά της «σφυριάς» είναι οι βοσκοί και οι αγρότες οι οποίοι περήφανα μεταλαμπαδεύουν αυτή την παράδοση στα παιδιά τους.

Όμως, τις τελευταίες δεκαετίες, ο πληθυσμός της Αντιάς έχει μειωθεί από 250 σε 37 κατοίκους και επειδή οι μεγαλύτεροι σε ηλικία χάνουν τα δόντια τους δεν έχουν πια τη δυνατότητα να αναπαράγουν τους ήχους της «σφυριάς». Σήμερα, υπάρχουν μόνο 6 άνθρωποι στον κόσμο, οι οποίοι μπορούν ακόμα να «μιλήσουν» με αυτήν την άγνωστη γλώσσα.

Κανείς δε γνωρίζει με ακρίβεια πώς ή πότε ξεκίνησαν οι κάτοικοι της Αντιάς να χρησιμοποιούν αυτή την ιδιαίτερη γλώσσα αλλά κάποιοι ντόπιοι εικάζουν ότι προήλθε από τους Πέρσες στρατιώτες που αναζήτησαν καταφύγιο στα βουνά της περιοχής 2.500 χρόνια πριν. Άλλοι ισχυρίζονται ότι η γλώσσα αυτή αναπτύχθηκε στους Βυζαντινούς χρόνους σαν μυστικός τρόπος προειδοποίησης σε περίπτωση κινδύνου.

Το εντυπωσιακό είναι ότι η «σφυριά» ανακαλύφθηκε μόλις το 1969, όταν ένα αεροπλάνο έπεσε στα βουνά πίσω από την Αντιά και καθώς το πλήρωμα έψαχνε τον αγνοούμενο πιλότο, άκουσαν τους βοσκούς να επικοινωνούν με έναν ιδιαίτερο τρόπο.

«Όταν ήμουν μικρή, έκανα εξάσκηση στο σφύριγμα όταν κρυβόμουν κάτω από τα σκεπάσματα το βράδυ«, λέει στο BBC η 70χρονη Ζωγραφιώ Καλογήρου και προσθέτει «Το σφύριγμά μου ακουγόταν στις βουνοκορφές όταν ήμουν νεότερη και είχα το δόντια μου και αισθανόμουν τόσο περήφανη!».

Σήμερα υπάρχουν άλλες 70 σφυριχτές γλώσσες στον κόσμο και όλες ομιλούνται σε απομακρυσμένα ορεινά χωριά όπως η Αντιά. Όπως και να το κάνεις, είναι πιο εύκολο για τους κατοίκους αυτών των περιοχών να κουνούν τα χείλη τους παρά να ανεβοκατεβαίνουν τις βουνοκορφές όταν θέλουν να καλέσουν τους γείτονές τους για ένα ποτήρι ούζο!

Ωστόσο, η «σφυριά» είναι όχι μόνο η αρχαιότερη εξ αυτών αλλά και η πιο δομημένη από πολλές άλλες σφυρίχτρες γλώσσες και αυτή που κινδυνεύει περισσότερο να εξαφανιστεί. Σύμφωνα με τον Άτλαντα της Unesco για τις γλώσσες του κόσμου που είναι σε κίνδυνο, καμία άλλη γλώσσα στην Ευρώπη – σφυριχτή ή όχι – δεν έχει λιγότερους ομιλητές από ό, τι η «σφυριά».


 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share