Τρίτη, 11 Αυγούστου 2020

Τι δεν πρέπει να δώσετε ποτέ στα κατοικίδια να σας φάνε;

Οι τροφές που αποτελούν κίνδυνο!

23 Αυγούστου 2019 15:45
Τι δεν πρέπει να δώσετε ποτέ στα κατοικίδια να σας φάνε;
Follow us on Google News

Τι δεν πρέπει να δώσετε ποτέ στα κατοικίδια να σας φάνε; Πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί με το φαγητό τους αφού κάποιες τροφές αποτελούν τεράστιο κίνδυνο για τα ζωάκια σας!

Οι ευθύνες που έχουμε απέναντι στο κατοικίδιό μας είναι πολλές - μία από τις πιο κυριότερες είναι η σωστή διατροφή του. Επικό: Το κοριτσάκι που έχει κότα για κατοικίδιο! - Οι βόλτες τους είναι μοναδικές!

Μπορεί εμείς ως άνθρωποι να μπορούμε να καταναλώσουμε μεγάλο εύρος τροφίμων, δεν ισχύει όμως το ίδιο για το αγαπημένο μας τετράποδο. Οι ακόλουθες τροφές καλό είναι να μην εντάσσονται στη διατροφή τους, καθώς αποτελούν κίνδυνο ακόμη και για την ίδια τους τη ζωή.

Κατοικίδια φαγητό

Κρεμμύδι και σκόρδο: Σε όλες τις μορφές τους, μαγειρεμένα, ωμά, σκόνη, μπορούν να οδηγήσουν σε καταστροφή των ερυθροκυττάρων και αναιμία. Τα συμπτώματα της αναιμίας είναι αδυναμία, εμετός, αναπνευστικό πρόβλημα και μειωμένη όρεξη για φαγητό.

Καφές, τσάι και ροφήματα με καφεΐνη: Είναι τοξικά για το κατοικίδιό σας και δυστυχώς δεν υπάρχει αντίδοτο. Τα συμπτώματα είναι ταχυκαρδία, γρήγορη αναπνοή, μυϊκοί σπασμοί και αιμορραγία. Πέρα από τον καφέ και το τσάι, δώστε προσοχή στα ενεργειακά ποτά με καφεΐνη, στα φάρμακα, στη σοκολάτα, στο κακάο και στα αναψυκτικά.

Σταφύλια και σταφίδες: Προκαλούν νεφρική ανεπάρκεια στα κατοικίδια. Εναλλακτικά φρούτα που είναι ακίνδυνα, είναι το πορτοκάλι, το μήλο, η μπανάνα και το καρπούζι.

Αβοκάντο: Περιέχει την ουσία περσίνη, που είναι τοξική για τα κατοικίδια σε μεγάλη ποσότητα. Προσοχή χρειάζεται και στην περίπτωση που κάποιος καλλιεργεί αβοκάντο στον κήπο του, καθώς η περσίνη βρίσκεται και στα φύλλα και το καρπό του αβοκάντο και τα σκυλιά έχουν την τάση να μασάνε διάφορα χόρτα και φύλλα!

Αλκοόλ: Έχει την ίδια περίπου επίδραση στα ζώα, όπως και στον άνθρωπο, με τη διαφορά ότι στα ζωάκια είναι πιο έντονη και συμβαίνει πιο γρήγορα. Μπορεί να προκληθεί εμετός, διάρροια, αναπνευστικό πρόβλημα, κώμα, ακόμη και θάνατος.

Ξηροί καρποί, ιδίως φιστίκια μακαντάμια: Οι ερευνητές δε γνωρίζουν ακριβώς ποιο είναι το συστατικό στα φυστίκια που προσβάλλει τα κατοικίδια, γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή ακόμη και στα τρόφιμα που μπορεί να περιέχουν ίχνη ξηρών καρπών. Τα συμπτώματα είναι πυρετός, εμετός και μυϊκός τρόμος.

Σοκολάτα: Μπορεί για εμάς να αποτελεί απόλαυση, για τα κατοικίδια όμως είναι θανατηφόρα. Αυτό οφείλεται στο συστατικό θεοβρωμίνη, το οποίο προκαλεί εμετό, διάρροια, ταχυκαρδία, τρέμουλο, ακόμη και θάνατο.

Κόκκαλα και λίπος: Παρόλο που τα κόκκαλα είναι το πρώτο «τρόφιμο» με το οποίο έχουμε συνδυάσει τον σκύλο, στην πραγματικότητα είναι επικίνδυνα και μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό και τραυματισμό του γαστρεντερικού συστήματος. Το λίπος σε συχνή βάση μπορεί να προκαλέσει παγκρεατίτιδα.

Καραμέλες, τσίχλες, ζαχαρωτά: Σε αυτή την περίπτωση εξετάζουμε δύο διαφορετικά θέματα. Από τη μία είναι η ζάχαρη, η οποία προκαλεί παχυσαρκία, διαβήτη και κακή στοματική υγιεινή και από την άλλη, αυτά που δεν περιέχουν ζάχαρη, έχουν ένα γλυκαντικό την ξυλιτόλη, η οποία αυξάνει πολύ τα επίπεδα της ινσουλίνης και μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια.

Επεξεργασμένα φαγητά τύπου fast food: Τα πολλά καρυκεύματα, το αυξημένο ποσοστό λίπους, ζάχαρης, αλατιού και συντηρητικών που περιέχουν τα φαγητά των ταχυφαγείων, επιδρούν αρνητικά στο γαστρεντερικό του κατοικιδίου σας.

Ωμά κρέατα, ψάρια, κοτόπουλο: Η ωμοφαγία για τα σκυλιά κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια, με εμφανή αποτελέσματα στην υγεία του σκύλου, το τρίχωμα, τα δόντια και την υγεία του. Όμως η ωμή τροφή ενέχει κάποιους μικροβιολογικούς κινδύνους, όπως η σαλμονέλα. Γι’αυτό είναι σημαντικό να τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής χεριών και σκευών, καθώς και οι κανόνες ορθής συντήρησης των τροφών αυτών.

Συκώτι (για τις γάτες): Σε μικρή ποσότητα δε θα προκαλέσει κάποιο πρόβλημα, αλλά αν γίνεται συχνά και σε μεγάλη ποσότητα, μπορεί να οδηγήσει σε τοξικότητα από βιταμίνη Α.

Φαγητό σκύλου/γάτας: Καλό είναι οι σκύλοι να μην τρώνε το φαγητό της γάτας και το αντίστροφο. Οι τροφές έχουν φτιαχτεί με βάση τις ανάγκες του κάθε είδους και έχουν διαφορετική σύσταση.

Τέλος, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως υπάρχουν και τρόφιμα τα οποία μπορούν να καταναλωθούν από κατοικίδια, αλλά θέλει προσοχή μήπως προκαλέσουν κάποια γαστρεντερική διαταραχή, όπως διάρροια. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν τα γαλακτοκομικά, τα οποία αν δείτε ότι πειράζουν το ζωάκι σας καλό είναι να τα βγάλετε από τη διατροφή του (αυτό αφορά τα άτομα που δίνουν μαγειρεμένο φαγητό στο κατοικίδιό τους ή ωμή τροφή) και τα δημητριακά, όπως το ρύζι και τα ζυμαρικά, τα οποία καλό είναι να μην αποτελούν πάνω από το 1/6 της καθημερινής διατροφής του κατοικιδίου σας, καθώς σε μεγάλη ποσότητα μπορούν να προκαλέσουν διάρροια.

Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά... και το σκύλο σας!

Το κάπνισμα έχει χαρακτηρισθεί ως μια από τις πιο επικίνδυνες συνήθειες του σύγχρονου ανθρώπου. Οι επιπτώσεις του επηρεάζουν αρνητικά όχι μόνο τον καπνιστή αλλά και τους γύρω του.

Καρκίνος, προβλήματα στις αρτηρίες, παθήσεις των πνευμόνων και πόσα ακόμη... Ας μη μιλήσουμε για τη δυσάρεστη μυρωδιά και την αίσθηση βρωμιάς που προκαλεί. Γι’ αυτό, άλλωστε, και γίνεται μεγάλος αγώνας για την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους.


Η πιο σημαντική πτυχή του καπνίσματος είναι το παθητικό κάπνισμα που επιβαρύνει το περιβάλλον του καπνιστή σε πολύ μεγάλο βαθμό. Όταν γίνεται λόγος για τις επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος το ενδιαφέρον εστιάζεται στα παιδιά και σε ευαίσθητες ομάδες όπως οι ασθενείς, οι εγκυμονούσες αλλά και οι ηλικιωμένοι. Βέβαια, πάντα ξεχνάμε να αναφερθούμε σε κάποια άλλα αθώα θύματα... τους σκύλους!
Όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο η συνήθειά μας αυτή επηρεάζει αφάνταστα τα τετράποδα φιλαράκια μας και τους προκαλεί διάφορα προβλήματα. Επιβαρύνει τις καρδιακές και αναπνευστικές λειτουργίες και, κατά συνέπεια, την ομαλή λειτουργία του οργανισμού τους. Για να μην παραλείψουμε τη δυσάρεστη μυρωδιά. Το τρίχωμα του σκύλου μας απορροφά τον καπνό με αποτέλεσμα να μυρίζει σαν ένα γεμάτο σταχτοδοχείο. Πόσο άδικο.. να μυρίζει τόσο άσχημα το φιλαράκι μας, να δυσκολεύεται να αναπνεύσει ή, κάποια στιγμή να αρρωστήσει, εξαιτίας του δικού μας εθισμού.. Τον τελευταίο καιρό ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να ελαττώσουν το κάπνισμα περιορίζοντας τις επιπτώσεις του, με μια σύγχρονη μέθοδο καπνίσματος. Πρόκειται για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, ένα τσιγάρο εναλλακτικό που θεωρείται ακίνδυνο σε σχέση με τα αντίστοιχα συμβατικά. Αυτό έχει μια λογική, εφόσον είναι απαλλαγμένο από την πίσσα. Είναι όμως τελείως ακίνδυνο; Αυτό θα το δείξουν με τον καιρό οι διάφορες έρευνες.


Το ίδιο ισχύει και για το σκύλο μας. Ακόμα δεν έχει αποδειχθεί η επίδρασή του στο φιλαράκι μας. Καλό θα ήταν να ενημερωθούμε από τους ειδικούς γι’ αυτό, να μην εκθέτουμε το σκύλο μας σε οποιαδήποτε μορφή καπνού και, φυσικά, να κρατάμε τα εξαρτήματα του ηλεκτρονικού τσιγάρου μακριά του!! Είναι πολύ εύκολο να καταπιεί κάτι ή να τραυματιστεί!
Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά το σκύλο σας!! Μην το ξεχνάτε!!

 

Περίεργα-Funny

Ροή ειδήσεων

Share