Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Εσείς ξέρετε γιατί η Κέρκυρα,στα αγγλικά είναι Corfu;

Πως προέκυψε αυτό το όνομα;

15 Αυγούστου 2019 15:18
Εσείς ξέρετε γιατί η Κέρκυρα,στα αγγλικά είναι Corfu;

Κάποιοι το έχουν προσέξει, άλλοι πάλι όχι. Το θέμα όμως είναι το εξής: Γιατί η Κέρκυρα λέγεται Corfu; Κέρκυρα: Οι τουριστικοί άσσοι που πρέπει να επισκεφτείτε!

Θα περίμενε κανείς το ξένο όνομα μιας περιοχής να είναι το ίδιο ή τουλάχιστον κοντινό με το αντίστοιχο εγχώριο.

Στην περίπτωση της Κέρκυρας, όμως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Κι αυτό γιατί το όνομα που επικράτησε στο εξωτερικό είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα.

Για την ακρίβεια πρόκειται για εντελώς διαφορετική λέξη.

Η λέξη Κέρκυρα προέρχεται από το δωρικό Κόρκυρα που ήταν και το πρώτο όνομα του νησιού. Άλλα ονόματα που είχε κατά καιρούς το νησί του Ιονίου ήταν Δρεπάνη και Μάκρις που οφείλονται στο μακρόστενο σχήμα του.

Η λέξη corfu (προφέρεται κορφού) με τη σειρά της βγαίνει από την ελληνική λέξη Κορυφώ, που με τη σειρά του ήταν το όνομα του νησιού κατά την εποχή του Βυζαντίου.

Σύμφωνα με μια εκδοχή, το όνομα οφείλεται στο γεγονός ότι το πρώτο πράγμα που βλέπει κανείς όταν πλησιάζει στο νησί είναι δύο κορυφές, αυτή του όρους Παντοκράτορας και το Στραβοσκιάδι και οι δύο με υψόμετρο λίγο κάτω από τα 1000 μέτρα.

Σύμφωνα όμως με μια άλλη εκδοχή το Κορυφώ ή Κορυφή από όπου προήλθε και το όνομα Corfu με το οποίο το νησί είναι γνωστό εκτός Ελλάδας έχει τις ρίζες του στον Μεσαίωνα.

Συγκεκριμένα πιστεύεται ότι το παράξενο όνομα προήλθε πιθανότατα λόγω των δύο οχυρωμένων κορυφών της μεσαιωνικής πόλης, εκεί που βρίσκονται δηλαδή το παλιό φρούριο.

Θα περίμενε κανείς το ξένο όνομα μιας περιοχής να είναι το ίδιο ή τουλάχιστον κοντινό με το αντίστοιχο εγχώριο.

Αυτό το ξέρατε: Γιατί τα περισσότερα αεροπλάνα είναι άσπρα;

Τα περισσότερα αεροπλάνα είναι λευκά. Αυτό το ξέρετε. Εκείνο πιθανότατα δεν ξέρετε είναι πως υπάρχουν πολύ συγκεκριμένοι και σοβαροί λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό. Οι λόγοι αυτοί είναι τόσο επιστημονικοί όσο και οικονομικοί.

Ο κύριος λόγος που οδήγησε τα αεροπλάνα στο να είναι λευκά έχει να κάνει με την θερμική επιστήμη. Το λευκό χρώμα αντανακλά καλύτερα το φως του ήλιου κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να διατηρείται δροσερή η καμπίνα. Είναι κάτι που άλλωστε γνωρίζουμε και για τα αυτοκίνητα. Τα μαύρα απορροφούν περισσότερη θερμότητα, τα λευκά λιγότερη. Όμως αυτός ο λόγος δεν είναι ο μοναδικός.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2011 που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστήμιο Purdue και από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας για την Άγρια Ζωή, διαπιστώθηκε πως ότι τα λευκά αεροπλάνα αντιμετώπιζαν λιγότερες συγκρούσεις με πτηνά από εκείνα που ήταν σε αποχρώσεις του μπλέ. Αυτό αποδεικνύει πως τα πουλιά για κάποιον λόγο βλέπουν πιο εύκολα τα λευκά αεροπλάνα και κινούνται αναλόγως.


Όμως το λευκό έχει να κάνει και με την ανθρώπινη οπτική, πολύ απλά γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να διακρίνουν μια ρωγμή ή ένα χτύπημα επάνω στο λευκό χρώμα, πράγμα το οποίο σαν εικόνα τουλάχιστον είναι σχετικά καθησυχαστικό.

Ο επόμενος λόγος είναι κάπως… περισσότερο κυνικός. Τα λευκό χρώμα εξοικονομεί χρήματα για τις αεροπορικές εταιρίες. Σκεφτείτε την ποσότητα χρώματος που πρέπει να δαπανηθεί για να βαφτεί ένα αεροσκάφος και στη συνέχεια σκεφτείτε πόσες φορές θα πρέπει να δαπανηθεί άλλο τόσο χρώμα, ξανά και ξανά μέσα στα χρόνια, αφού τα φωτεινά χρώματα οξειδώνονται και η εικόνα ενός αεροπλάνου με οξειδωμένα χρώματα είναι απογοητευτική αν όχι τρομακτική.

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share