Κυριακή, 29 Μαρτίου 2020

Απίστευτο: Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι ξοδεύουν τη ζωή τους σε 25 μόνο μέρη!

Το ήξερες;

7 Αυγούστου 2019 17:59
Απίστευτο: Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι ξοδεύουν τη ζωή τους σε 25 μόνο μέρη!

Όσοι έχουν τη δυνατότητα να το ρίχνουν έξω πηγαίνουν σε εστιατόρια , μουσικές σκηνές, συναυλίες και γενικά όπου θα μπορούν να διασκεδάσουν ξεφεύγοντας από τη ρουτίνα.

Έτσι τουλάχιστον νομίζουν καθώς έρευνα αποκαλύπτει ότι όλοι μας έχουμε 25 μέρη τα οποία επισκεπτόμαστε ξανά και ξανά χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Να σας θυμίσουμε τις διακοπές δίπλα στην Αττική... μόνο με 15 ευρώ; Κι όμως γίνεται!

Αρχικά, η μελέτη είχε μικρή κλίμακα. Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα από smartphones, ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Δανία ακολούθησαν τις κινήσεις 850 φοιτητών σε διάστημα δύο ετών. Κατέγραψαν το πού βρίσκονταν καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας τα ίχνη του GPS και του WiFi και διαπίστωσαν ότι ενώ οι φοιτητές επισκέπτονταν συχνά νέα σημεία, πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους σε περίπου 25 μέρη που έδιναν επανειλημμένα το «παρών».

Απίστευτο: Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι ξοδεύουν τη ζωή τους σε 25 μόνο μέρη!


Αυτή η συμπεριφορά έμοιαζε συνδεδεμένη με τη ζωή του κολεγίου καθώς οι φοιτητές κινούνταν κυρίως στους πανεπιστημιακούς χώρους. Αλλά όταν οι ερευνητές επέκτειναν τη μελέτη σε 40.000 ανθρώπους από όλο τον κόσμο, με διαφορετικούς τρόπους ζωής, βρήκαν το ίδιο πράγμα! Οι άνθρωποι προσπαθούν συνεχώς να τραβήξουν μια γραμμή μεταξύ της περιέργειας και της τεμπελιάς, της ανακάλυψης και της εξοικείωσης, αλλά επισκεπτόμενοι 25 μέρη σε τακτική βάση φαίνεται να τους διευκολύνουν στο να καταγράψουν έναν ικανοποιητικό μέσο όρο.

Πολλοί επιστήμονες έχουν μελετήσει την ανθρώπινη κινητικότητα στο παρελθόν, αλλά ιστορικά, οι περισσότερες μελέτες εξέτασαν κινήσεις κατά τη διάρκεια μιας ημέρας ή μιας εβδομάδας. Αυτή είναι η πρώτη μελέτη για την παρακολούθηση της κινητικότητας που επεκτείνει το εύρος σε διάρκεια αρκετών ετών.

Τα αποτελέσματα είναι ακόμα πιο ενδιαφέροντα, διότι ο αριθμός 25 ήταν σταθερός!

Οι άνθρωποι δεν συχνάζουν σε περισσότερες τοποθεσίες όταν έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο ή λιγότερες όταν έχουν λιγότερο χρόνο. Ο αριθμός των τοποθεσιών στους οποίους πήγαν όσοι βρέθηκαν στο επίκεντρο της μελέτης φαίνεται να συσχετίζεται με τον αριθμό των φίλων που είχαν, αλλά περισσότεροι φίλοι μεταφράστηκαν σε οριακά περισσότερους χώρους που επισκέφτηκαν.

Αυτά τα αποτελέσματα δεν σημαίνουν ότι δεν ενσωματώνουμε νέες θέσεις στις ρουτίνες μας. Το κάνουμε όλη την ώρα! Μετακομίζουμε σε νέες γειτονιές, αλλάζουμε γυμναστήρια, δοκιμάζουμε νέα εστιατόρια και ούτω καθεξής.

Στην έρευνα καταγράφηκε πως κάθε φορά που οι φοιτητές επισκέφτηκαν ένα καινούργιο μέρος, υπήρχε μια πιθανότητα περίπου 20% να γίνει μία από τις 25 βάσεις τους. Για κάθε καινούργιο στέκι που ανακαλύπτουμε, διαγράφουμε ένα παλιό. Φαίνεται ότι οι άνθρωποι απλά δεν έχουν το διανοητικό εύρος ζώνης για περισσότερες από 25 θέσεις, όπως δεν το έχουμε για περισσότερους από 150 φίλους.

Αυτό θα μπορούσε να γίνει χρήσιμο στον τρόπο σχεδιασμού των πόλεων, τον τρόπο με τον οποίο οι αρχές διαχειρίζονται επιδημίες και άλλα διαρθρωτικά παζλ, αλλά θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σκέφτονται τις προσωπικές τους κινήσεις.

Εάν μπορείτε να είστε τακτικός μόνο σε 25 μέρη, αξίζει να τα επιλέξετε προσεκτικά. Εξάλλου το περιβάλλον σας μπορεί να διαμορφώσει τη συμπεριφορά σας, τη νοοτροπία και τη σωματική σας υγεία.

Οι εταιρείες επενδύουν συνεχώς σε ευνοϊκό για τη δημιουργικότητα εργασιακό περιβάλλον, όπως τα «πράσινα γραφεία» της Amazon και τα πρωτοποριακά γραφεία της Google και της Pixar.

Οι άνθρωποι μπορούν να αρχίσουν να σκέφτονται για τους χώρους που επισκέπτονται έξω από την εργασία με τον ίδιο τρόπο, αναζητώντας ανέσεις που τους βοηθούν να αισθάνονται τον καλύτερο εαυτό τους.

Απίστευτο: Μικρό ισπανικό χωριό ζει ακόμη στο 2018!

Όταν μια τυχαία διακοπή ρεύματος τερμάτισε άδοξα τις εορταστικές εκδηλώσεις, οι κάτοικοι του Μπέρχουλες της Ισπανίας, αποφάσισαν να το αξιοποιήσουν. Και η μικρή αυτή πόλη, βρίσκεται ακόμη στο 2018. Αλλά πότε θα γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά; Το Ισπανικό χωριό που ζει σε έναν δικό του χρόνο!

Οι δρόμοι στολισμένοι με γιορτινές διακοσμήσεις, τελάρα με σταφύλια είναι παραταγμένα για την ισπανική παράδοση που θέλει κάθε κάτοικο να τρώει δώδεκα ρώγες σταφυλιού με το χτύπημα της καμπάνας τα μεσάνυχτα για καλή τύχη. Καθώς τα λεπτά περνούν, η μικρή πόλη του Μπέρχουλες ετοιμάζεται για το νέο έτος.

Μόνο που δεν είναι η 31η Δεκεμβρίου. Είναι το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου. Και η παράδοση αυτή τηρείται εδώ και 25 χρόνια σε αυτό το μικρό χωριό στην περιοχή Αλπουζάρας της Ανδαλουσίας. Αντιά: Ένα χωριό στην Εύβοια που μιλάνε με ...σφυρίγματα!

Χιλιάδες επισκέπτες συρρέουν στην μικρή πόλη για τον εορτασμό του Νέου Έτους τον Αύγουστο

Μόλις λίγες ώρες απέμεναν για το 1994, όταν ξεκίνησε αυτή η ιστορία. Οι προετοιμασίες ήταν πλήρεις, αλλά το χτύπημα του ρολογιού δεν ήρθε ποτέ.

«Ήμουν 11 χρονών εκείνη τη στιγμή» λέει ο Ισμαήλ Παντίγια Τζερβίλα, ο τωρινός δήμαρχος του Μπέρκουλες. «Λίγο πριν τις 8 το βράδυ, όλα τα φώτα της πόλης ξαφνικά έσβησαν». Μια διακοπή ρεύματος που προκάλεσε ο κακός καιρός, σήμαινε ότι η πόλη μας δεν θα πανηγύριζε για την έλευση του 1994.

 

Περίεργα-Funny

Ροή ειδήσεων

Share