Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Tο γνώριζες; Γι αυτό το λόγο φυτεύουν κυπαρίσσια στα νεκροταφεία!

Απίστευτο!

7 Αυγούστου 2019 13:39
Tο γνώριζες; Γι αυτό το λόγο φυτεύουν κυπαρίσσια στα νεκροταφεία!

Το νεκροταφείο είναι ένας χώρος που δεν αρέσει σε κανέναν! Ακόμα και τα φυτά που υπάρχουν γύρω, δεν φτιάχνουν την ατμόσφαιρα. Έχεις παρατηρήσει ότι σε όλα τα νεκροταφεία υπάρχουν κυπαρίσσια. Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί;

Νεκροταφείο: Ήταν αγαπημένος του Απόλλωνα, αλλά και του Ζέφυρου. Σύντροφό του είχε ένα εξημερωμένο ιερό ελάφι. Μία καλοκαιρινή μέρα, ενώ το ελάφι κοιμόταν ξαπλωμένο στον ίσκιο, ο Κυπάρισσος το σκότωσε από απροσεξία με ένα ακόντιο. Το ελληνικό νεκροταφείο που δεν λιώνουν οι νεκροί.

Ο νέος γεμάτος απελπισία, θέλησε να πεθάνει. Ζήτησε από τον ουρανό τη χάρη να κυλούν τα δάκρυά του αιώνια. Ο αρχαιοελληνικός μύθος του Κυπάρισσου που θρηνεί το σκοτωμένο ελάφι Ο Απόλλωνας μάταια προσπάθησε να μεταπείσει τον αγαπημένο του Κυπάρισσο, αλλά εκείνος απαρηγόρητος ήθελε να δώσει τέλος στη ζωή του. Ο θεός λυπήθηκε τον πονεμένο νέο και αποφάσισε να τον ανακουφίσει από τη δυστυχία του.

Έτσι τον μεταμόρφωσε σε κυπαρίσσι από το οποίο αιώνια θα βγαίνουν τα πένθιμα δάκρυα σαν σταγόνες. Η σουβλερή μύτη του κυπαρισσιού που καρφωνόταν στον ουρανό, θα θύμιζε το ακόντιο με το οποίο πέθανε το ιερό ελάφι. Οι αρχαίοι Έλληνες, σε ένδειξη πένθους, κρεμούσαν κλωνάρια κυπαρισσιού έξω από τις πόρτες τους μετά από το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου. Επίσης, στόλιζαν με αυτά τα σώματα των νεκρών τους ή έκαιγαν πάνω σε αυτά τις νεκρικές σωρούς….

Το κυπαρίσσι έχει ρίζες στους αρχαιοελληνικούς μύθους, αλλά έγινε μέρος και της χριστιανικής παράδοσης. Στην Παναγιά τη Μεσοσπορίτισσα στον Μαραθώνα υπάρχει και η αγιογραφία, του Άγιου Σωκράτη! Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Εδώ έγινε η σπουδαία μάχη του Μαραθώνα και κάποιος θέλησε να τιμήσει και τον Σωκράτη. Αυτόν που κήρυξε πρώτος τον έναν Θεό και θανατώθηκε με την κατηγορία της αθεΐας.

Η χριστιανική παράδοση

Το κυπαρίσσι θεωρήθηκε πένθιμο δέντρο και φυτεύεται μέχρι σήμερα στα νεκροταφεία. Οι Χριστιανοί ορθόδοξοι, λόγο της μορφής του, θεωρούν ότι συνδέει τη γη με τον ουρανό και «βοηθούν τις ψυχές να ανέβουν στον ουρανό». Στη Δημητσάνα υπάρχει το περίφημο κυπαρίσσι που φύτεψε ο Θ. Κολοκοτρώνης στη μνήμη του αδελφού του, Γιάννου, που σκοτώθηκε στην περιοχή. Ανατριχιαστικό: Δείτε τι τράβηξε με τη φωτογραφική του ένας πιτσιρικάς από την εκδρομή του σε ένα νεκροταφείο πολέμου!

Η πραγματικότητα Πολλοί υποστηρίζουν ότι τα κυπαρίσσια (Cupressus sempervirens) εξαφανίζουν τις ανεπιθύμητες μυρωδιές και κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο στα νεκροταφεία. Μάλλον όμως η αλήθεια βρίσκεται στο ριζικό του σύστημα: το κυπαρίσσι, ανεξαρτήτως εδάφους και κλίματος έχει πασσαλώδες και βαθύ ριζικό σύστημα, χωρίς να απλώνεται και να ανασηκώνει το έδαφος και έτσι δεν επηρεάζει τα ταφικά μνημεία!

Να τι γίνεται όταν ο τάφος καταστραφεί από θεομηνία!

Πριν από λίγο καιρό κάποιοι τάφοι σε κοιμητήριο υπέστησαν ζημιές από πτώση δέντρου. Οι συγγενείς των νεκρών διαμαρτυρήθηκαν ζητώντας αποζημιώσεις, όμως ο δημοτικός σύμβουλος του τοπικού διαμερίσματος , έψαξε το θέμα και διαπίστωσε ότι ο δήμος δεν μπορεί να κάνει τίποτα.

Στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ανάρτησε και τη σχετική νομολογία και ιδού τι προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις:


Συγκεκριμένα παραθέτουμε την νομολογία επί του θέματος:


«Πράξη VII Τμήματος 260/2010 ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ: Μη νόμιμη η καταβολή δαπάνης για την προμήθεια μαρμάρων για επισκευή οικογενειακών τάφων στο Δημοτικό Νεκροταφείο, λόγω ζημίας από πτώση κορμού δένδρου, διότι, αφενός δεν προβλέπεται από διάταξη νόμου αρμοδιότητα του Δήμου να καταβάλει με αυτεπάγγελτη ενέργεια αποζημιώσεις στους πολίτες (επισκευή των οικογενειακών τάφων δημοτών) και αφετέρου η δαπάνη αυτή δε φέρεται να συμβάλει στην κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του Δήμου ούτε σχετίζεται με την εξυπηρέτηση της ομαλής λειτουργίας του.

Επιπλέον, η απαίτηση των φερομένων ως ζημιωθέντων δημοτών δεν έχει αναγνωριστεί με τελεσίδικη δικαστική απόφαση, όπου να διαπιστώνεται η συνδρομή των νόμιμων προϋποθέσεων για την αποζημίωση αυτών από το Δήμο και συγκεκριμένα παράνομη ενέργεια ή παράλειψη του Δήμου, το ύψος της ζημίας και τυχόν συνυπαιτιότητα των φερομένων ως δικαιούχων».

Επιπροσθέτως σας γνωρίζουμε ότι οι θεομηνίες αποτελούν κατά νόμο εξαιρετικά γεγονότα που εμπίπτουν στην έννοια της ανωτέρας βίας μη δυνάμενα να προβλεφθούν με μέτρα άκρα επιμέλειας και συνέσεως και ως εκ τούτου οι ζημιές που προκαλούν δεν αποκαθίστανται.

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share