Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Απίστευτο: Μικρό ισπανικό χωριό ζει ακόμη στο 2018!

Πότε θα γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά άραγε;

4 Αυγούστου 2019 15:10
Απίστευτο: Μικρό ισπανικό χωριό ζει ακόμη στο 2018!

Όταν μια τυχαία διακοπή ρεύματος τερμάτισε άδοξα τις εορταστικές εκδηλώσεις, οι κάτοικοι του Μπέρχουλες της Ισπανίας, αποφάσισαν να το αξιοποιήσουν. Και η μικρή αυτή πόλη, βρίσκεται ακόμη στο 2018. Αλλά πότε θα γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά; Το Ισπανικό χωριό που ζει σε έναν δικό του χρόνο!

Οι δρόμοι στολισμένοι με γιορτινές διακοσμήσεις, τελάρα με σταφύλια είναι παραταγμένα για την ισπανική παράδοση που θέλει κάθε κάτοικο να τρώει δώδεκα ρώγες σταφυλιού με το χτύπημα της καμπάνας τα μεσάνυχτα για καλή τύχη. Καθώς τα λεπτά περνούν, η μικρή πόλη του Μπέρχουλες ετοιμάζεται για το νέο έτος.

Μόνο που δεν είναι η 31η Δεκεμβρίου. Είναι το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου. Και η παράδοση αυτή τηρείται εδώ και 25 χρόνια σε αυτό το μικρό χωριό στην περιοχή Αλπουζάρας της Ανδαλουσίας. Αντιά: Ένα χωριό στην Εύβοια που μιλάνε με ...σφυρίγματα!

Χιλιάδες επισκέπτες συρρέουν στην μικρή πόλη για τον εορτασμό του Νέου Έτους τον Αύγουστο

Μόλις λίγες ώρες απέμεναν για το 1994, όταν ξεκίνησε αυτή η ιστορία. Οι προετοιμασίες ήταν πλήρεις, αλλά το χτύπημα του ρολογιού δεν ήρθε ποτέ.

«Ήμουν 11 χρονών εκείνη τη στιγμή» λέει ο Ισμαήλ Παντίγια Τζερβίλα, ο τωρινός δήμαρχος του Μπέρκουλες. «Λίγο πριν τις 8 το βράδυ, όλα τα φώτα της πόλης ξαφνικά έσβησαν». Μια διακοπή ρεύματος που προκάλεσε ο κακός καιρός, σήμαινε ότι η πόλη μας δεν θα πανηγύριζε για την έλευση του 1994.

Τα στενά σοκάκια της πόλης σφύζουν από ζωή το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου

«Φάγαμε το δείπνο μας υπό το φως των κεριών» συνέχισε. «μετά επί ώρες ακούγαμε από ένα παλιό ραδιόφωνο με μπαταρίες που είχαν φέρει μαζί τους οι γονείς μας από την Γερμανία – ποτέ δεν ακούγαμε αυτό το ραδιόφωνο επειδή πάντα παρακολουθούσαμε τηλεόραση – αλλά εκείνο το βράδυ ήταν πραγματικά χρήσιμο».

Το ρεύμα αποκαταστάθηκε την επόμενη ημέρα, αλλά το νέο έτος είχε αρχίσει με τον πιο λυπηρό τρόπο. Αργότερα μέσα στο μήνα, έγινε δημοτικό συμβούλιο. Η απογοήτευση και η οργή απευθύνονταν προς την εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας που, κάποιοι, είχαν θεωρήσει υπεύθυνη για το νέο έτος, Ωστόσο, μέσα από τη διχογνωμία προέκυψε τελικά μια ριζοσπαστική ιδέα.

Οι επισκέπτες και οι ντόπιοι γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά με γλέντια που κρατούν μέχρι το πρωί. Αλλά το Νέο Έτος σε αυτή την πόλη έρχεται στις 6 Αυγούστου

Το Μπέρχουλες αποφάσισε να κάνει τους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς στις 6 Αυγούστου 1994 – μια κίνηση που θα αλλάξει δραματικά την πορεία της πόλης. Από τότε, ο αριθμός των ατόμων που παρακολουθούν τις εκδηλώσεις, έχει αυξηθεί δραματικά.

Η πόλη αποφάσισε να γιορτάζει το Νέο Έτος κάθε καλοκαίρι μετά από μια διακοπή ρεύματος το 1993 που ακύρωσε τις εορταστικές εκδηλώσεις

«Τον περασμένο Αύγουστο υπήρχαν πάνω από 10.000 άνθρωποι εδώ» λέει ο Αντόνιο Καστίγιο Σάντσες, ο πρόεδρος της εκδήλωσης.

«Η αρχική ιδέα για την αναμονή μέχρι τον Αύγουστο ήταν απλά ώστε τα μπαρ, τα εστιατόρια, τα καταστήματα και τα νυχτερινά κέντρα, να μπορούσαν να ανακάμψουν από τις απώλειες από τις 31 Δεκεμβρίου και να επωφεληθούν από τους καλοκαιρινούς τουρίστες» δήλωσε η Παντίγια Τζερβίλα. «Ήταν τόσο μεγάλη επιτυχία που αποφασίσαμε να γιορτάζουμε το νέο έτος, τότε».

Κι αν η αλλαγή της παραμονής της Πρωτοχρονιάς σας ακούγεται περίεργη, αξίζει να μάθετε ότι η 31η Δεκεμβρίου δεν ήταν πάντα η τελευταία ημέρα του έτους. Μόλις το 46 π.Χ. ο Ιούλιος Καίσαρας διέταξε την αναμόρφωση του αρχικού Ρωμαϊκού ημερολογίου, το οποίο για πρώτη φορά εισήγαγε την 1η Ιανουαρίου ως την αρχή του έτους.

Αλλά η πρακτική αυτή υπέπεσε στον Μεσαίωνα. Ο Καίσαρας και ο αστρονόμος του είχαν υπολογίσει λανθασμένα τη διάρκεια ενός ηλιακού έτους κατά 11 λεπτά, ένα λάθος που προσέθετε 10 ημέρες τον χρόνο από τα μέσα του 15ου αιώνα, οπότε πολλές ευρωπαϊκές χώρες είχαν επιλέξει μέρες θρησκευτικής σημασίας, όπως τα Χριστούγεννα, για την αρχή του νέου έτους. Μόλις το 1582, όταν ο Πάπας Πάπας Γρηγόριος ΧΙΙΙ και οι αστρονόμοι του διόρθωσαν τη διάρκεια του ηλιακού έτους και εισήγαγαν το Γρηγοριανό ημερολόγιο, η 1η Ιανουαρίου επαναπροσδιορίστηκε ως η αρχή του έτους και μέχρι τότε υιοθετήθηκε αρχικά από κατά κύριο λόγο καθολικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας. Η Αγγλία συνέχισε να γιορτάζει το Νέο Έτος στις 25 Μαρτίου, γνωστή ως Lady Day, μέχρι το 1752, όταν υιοθέτησε το νέο σύστημα.
Στενά σοκάκια παντού στην πόλη

Η πόλη Μπέρχουλες, σε υψόμετρο 1.319 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, βρίσκεται στους πρόποδες της επιβλητικής οροσειράς Σιέρα Νεβάδα, και δεν είναι ένα εύκολα προσβάσιμο μέρος.

Σαμπάνιες, στέκες με κέρατα ταράνδου και τεχνητό χιόνι, δημιουργούν μια εορταστική ατμόσφαιρα

Τα σπίτια του Μπέρχουλες είναι απλά και σοβατισμέναμ οι δρόμοι στενοί και στριφογυριστοί. Κάποτε ονομαζόταν «Paperos», για τις φημισμένες πατάτες, αλλά τώρα η πόλη παράγει κάποια από τα καλύτερα ντοματάκια της περιοχής. Το Μπέρχουλες είναι επίσης γνωστό για το πλούσιο σε σίδηρο νερό του, που θεωρείται καλό όχι μόνο για τους μύες, αλλά και για την καρδιά: σύμφωνα με μια πινακίδα σε μπλε και άσπρο κεραμίδι που είναι γραμμένη πάνω από το συντριβάνι στην είσοδο της πόλης, αυτοί που πίνουν το ελαφρώς αναβράζων νερό, θα βρουν την αληθινή αγάπη (ή τουλάχιστον θα παντρευτούν

Οι προετοιμασίες για το πάρτι της Πρωτοχρονιάς της πόλης ξεκινούν ήδη από τον Ιανουάριο. Ο Αύγουστος είναι παραδοσιακά ένας μήνας γιορτών στην Ισπανία και για ένα πάρτι αυτής της κλίμακας σε μια πόλη που έχει μόνο έναν δρόμο για να μπει κανείς και έναν μόνο δρόμο για να φύγει κανείς, είναι σημαντικό τα πάντα να είναι άριστα οργανωμένα.

«Ασφάλεια, στάθμευση, εμπορεύματα, σερβιτόροι...» ο Καστίγιο Σάντσες ελέγχει την λίστα. «Μετά, είναι το φαγητό» Παρά το γεγονός ότι πραγματοποιείται τον Αύγουστο, η γιορτή εξακολουθεί αν ενσωματώνει γαστρονομικές παραδόσεις που συνήθως προορίζονται για την εορταστική περίοδο. Το Polverone και το mantecado είναι είδη μπισκότων που μπορούν να βρεθούν σε οποιοδήποτε ισπανικό τραπέζι Χριστουγέννων και κατασκευάζονται πάνω από 3.000 κιλά αυτών των μπισκότων για να καλύψουν την υψηλή ζήτηση.

Οι αυλές των σπιτιών στολίζονται για να υποδεχθούν το νέο έτος

Τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα πιάτα της γαλοπούλας και του μοσχαριού σερβίρονται παράλληλα με δροσιστικά καλοκαιρινά φαγητά όπως το γκασπάτσο και η ντοματόσουπα salmorejo.

Τρεις σοφοί άνδρες, έρχονται με τα άλογά τους μέσα στο πλήθος. Χορευτές σάμπα δίνουν τον ρυθμό και ακολουθεί ένας γάιδαρος με τα παραδοσιακά γλυκά σε γιγάντιους σάκους στην πλάτη του, για τα ενθουσιασμένα παιδιά. Μικρά σακουλάκια με δώδεκα ρώγες σταφυλιού πωλούνται έναντι ενός ευρώ σε όσους επιθυμούν να κρατήσουν την παράδοση, ενώ ένα μικρό κατάστημα πουλά σκούφους Άγιου Βασίλη και κέρατα ταράνδου.

«Είναι Χριστούγεννα, Παραμονή Πρωτοχρονιάς και Καρναβάλι, αλλά το καλοκαίρι» εξηγεί με ενθουσιασμό ο Καστίγιο Σάντσες.

Καθώς η ζέστη της ημέρας σιγά σιγά μειώνεται, οι άνθρωποι συγκεντρώνονται στις δύο κύριες πλατείες του χωριού. Το ρολόι στον πύργο της εκκλησίας ετοιμάζεται να σημάνει μεσάνυχτα. Ο ήχος της καμπάνας που σηματοδοτεί την άφιξη της νέας χρονιάς αντηχεί στους δρόμους. Φελλοί σαμπάνιας εκτοξεύονται στον ουρανό, ενώ τεχνητό χιόνι αρχίζει να πέφτει. Αγκαλιές, φιλιά και ευχές ανταλλάσσονται μεταξύ φίλων, οικογενειών και αγνώστων.

Παραδοσιακά σπίτια του Μπέρχουλες

Και το πάρτι μόλις έχει αρχίσει. Οι κάτοικοι του Μπέρχουλες και οι χιλιάδες επισκέπτες θα συνεχίσουν να τραγουδούν τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια και να χορεύουν κάτω από τον ζεστό νυχτερινό ουρανό μέχρι το επόμενο πρωί.

«Είναι ένα μαγικό μέρος» λέει η Κάρμεν Εσπινόζα, φαρμακοποιός από την Γρανάδα. «Ο αέρα;ς είναι καθαρός και φρέσκος από τα βουνά, με την μυρωδιά του χριστουγεννιάτικου φαγητού να πλημμυρίζει την πόλη – είναι τόσο γιορταστικό. Ακόμη και σαν επισκέπτης, νιώθεις πως είσαι στο σπίτι σου εδώ».

«Μπορείτε να βρείτε ένα υπέροχο street party οπουδήποτε στην Ισπανία. Αλλά μόνο εδώ στο Μπέρχουλες μπορείτε να βρείτε μια Πρωτοχρονιά τον Αύγουστο. Για μένα αυτό είναι πολύ όμορφο» λέει με θαυμασμό ο Καστίγιο Σάντσες.

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share