Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Γιατί οι κόκορες φωνάζουν το πρωί; - Οι επιστήμονες το ανέλυσαν!

Πολλοί το έχουν απορία!

2 Αυγούστου 2019 16:48
Γιατί οι κόκορες φωνάζουν το πρωί; - Οι επιστήμονες το ανέλυσαν!

Όσοι αγαπούν τα ζώα και έχουν μείνει στο χωριό έχουν ξυπνήσει από το λάλημα του κόκορα! Πολλοί μάλιστα το βάζουν και για ήχο στο ξυπνητήρι τους! Ποιος είναι όμως ο λόγος που φωνάζουν κάθε πρωί οι κόκορες;

Το παράξενο αυτό φαινόμενο αποφάσισαν να ερευνήσουν Ιάπωνες επιστήμονες, οι οποίοι θέλησαν να διαπιστώσουν κατά πόσο οι ήχοι και ο φωτισμός επηρεάζουν τη συμπεριφορά του ζώου και τι ακριβώς υποδηλώνει το πρωινό του λάλημα για τα υπόλοιπα πτηνά του είδους. Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο θηλαστικό στον κόσμο!

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ναγκόγια της Ιαπωνίας, με επικεφαλής τον Τακάσι Γιοσιμούρα που ειδικεύεται στα βιολογικά ρολόγια των ζώων, διαπίστωσαν ότι ο κόκορας δεν χρειάζεται το φως της νέας μέρας για να ξέρει πότε είναι αυγή, αφού διαθέτει ένα «εσωτερικό ρολόι» που τον ειδοποιεί για την ώρα.

Στα πλαίσια της έρευνας, οι επιστήμονες πειραματίστηκαν με κόκορες εργαστηρίου τους οποίους εξέθεσαν σε διαφορετικές συνθήκες φωτισμού. Στο πρώτο πείραμα, οι κόκορες εκτέθηκαν σε 12 ώρες φως και 12 ώρες χαμηλό φως για 14 ημέρες και οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα κοκόρια άρχιζαν να λαλούν δύο ώρες πριν ανάψει το έντονο φως. Στο δεύτερο πείραμα, οι κόκορες κρατήθηκαν ολόκληρο 24ωρο σε συνθήκες χαμηλού φωτός για 14 ημέρες και οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι σε αυτή την περίπτωση, οι κόκορες δημιουργούσαν μία μέρα 23,8 ωρών και λαλούσαν όταν θεωρούσαν ότι ήταν αυγή.

Οταν οι επιστήμονες εξέθεσαν τα κοκόρια σε ήχους και ερεθίσματα φωτός για να δουν αν θα επηρεαστούν από εξωτερικά ερεθίσματα, το αποτέλεσμα τους εξέπληξε και πάλι, αφού οι κόκορες αντιδρούσαν πιο έντονα στα ίδια ερεθίσματα όταν ήταν πρωί, από ό,τι κατά τη διάρκεια άλλων ωρών της ημέρας, γεγονός που αποδεικνύει ότι το «βιολογικό ρολόι» του κόκορα υπερισχύει των εξωτερικών ερεθισμάτων.

Οσο για το λόγο για τον οποίο φωνάζουν, έχει να κάνει με την οριοθέτηση της περιοχής τους και την προστασία του κοτετσιού στο οποίο ο κάθε κόκορας είναι επικεφαλής, καθώς και με την κοινωνική τους θέση στην ευρύτερη περιοχή.

«Το λάλημα είναι ένα προειδοποιητικό σήμα που υποδεικνύει τις εδαφικές διεκδικήσεις του ζώου αλλά και την κοινωνική του κατάταξη. Προκαταρκτικά στοιχεία μας δείχνουν ότι οι κόκορες με υψηλότερη ''κοινωνική θέση'' είναι οι πρώτοι που λαλούν το πρωί, ενώ τα λιγότερο κοινωνικά ισχυρά κοκόρια, είναι αρκετά υπομονετικά ώστε να περιμένουν να λαλήσουν με τη σειρά τους», δήλωσε ο Γιοσιμούρα.

Αν ποτέ δεις αυτό το πλάσμα, τρέξε μακριά και ζήτα βοήθεια! (video)

Ζουν σε αυτή την χώρα τόσα παράξενα ζώα που όχι μόνο δεν γνωρίζεις καν την ύπαρξή τους, αλλά δεν μπορείς να φανταστείς πόσο επικίνδυνα είναι για σένα. Πόσο μάλλον όταν κάθε άλλο παρά... άγρια φαίνονται. Κι όμως υπάρχουν!! Αυτά είναι τα πιο παράξενα ζώα του πλανήτη!!

Πάρτε για παράδειγμα την τριχωτή... κάμπια της φωτογραφίας! Πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι κάτι που μοιάζει με... περουκίνι; (Αν φυσικά εξαιρέσουμε την περίφημη... σκεπαστή!)

Όσο και αν το... διαβολάκι στον έναν ώμο θα σας παροτρύνει να τη χαϊδέψετε, εμείς (το «αγγελάκι» ντε) στον άλλο, θα σας συμβουλέψουμε να μην το κάνετε.

Όπως επίσης και να μην ουρλιάξετε «Βοήθεια, βοήθεια, είδα μια τριχωτή κάμπια», για ευνόητους λόγους.

Όχι πως υπάρχει πάντως σοβαρή πιθανότητα να δείτε τη συγκεκριμένη κάμπια ποτέ από κοντά εκεί που ζει, αλλά ΜΗΝ μπείτε στον πειρασμό να την αγγίξετε! Ο πόνος θα είναι αφόρητος...

Μάθετε περισσότερα για την κάμπια και δείτε άλλα 11 περίεργα, αλλά άκρως επικίνδυνα πλάσματα στο βίντεο.

TAGS
 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share