Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Αυτές είναι οι πιο κοινές προκαταλήψεις για τον θάνατο!

Το χαροπούλι, οι διάσημοι και οι έγκυες που δεν κάνει να πηγαίνουν σε κηδείες!

25 Ιουλίου 2019 20:25
Αυτές είναι οι πιο κοινές προκαταλήψεις για τον θάνατο!

Όταν κάποιος πεθαίνει ή λίγο πριν υπάρχουν κάποιες κοινές προκαταλήψεις που έχουν επικρατήσει με τα χρόνια για τον θάνατο! Τι ρόλο παίζει το χαροπούλι που ακούγεται πριν πεθάνει κάποιος; Για ποιο λόγο δεν κάνει να πηγαίνουν οι έγκυες σε κηδείες;

Ας αναλύσουμε παρακάτω τις προκαταλήψεις που κυριαρχούν!

Ενώ ο κόσμος σήμερα βλέπει τις προκαταλήψεις σαν κάτι αστείο, είναι απίστευτο το πόσοι απο εμάς θα χτυπήσουν ξύλο για να αποφύγουν την μοίρα, θα ενώσουν χιαστί τα δάχτυλα τους για καλή τύχη, ή θα αποφύγουν απλά να περάσουν κάτω απο σκάλα « απλά γιατί ποτέ δεν ξέρεις».

Τα πουλιά είναι κακοί οιωνοί.

Πουλιά , όπως τα κοράκια και οι κουκουβάγιες, συχνά έχουν κατηγορηθεί για προάγγελους θανάτου. Επειδή μπορούν πολύ εύκολα να μετακινηθούν ανάμεσα στη γή και στον ουρανό, οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι οι φτερωτοί φίλοι μας συνδέουν τον παρόν, με παράλληλους κόσμους. Δεν πρέπει να μας εντυπωσιάζει το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός προκαταλήψεων συνδέεται με τα πτηνά και το θάνατο. Όταν ένα πουλί πετάξει σε ένα σπίτι, μέσα από μια πόρτα ή ένα παράθυρο, και σταθεί σε μια καρέκλα, πολλοί το θεωρούν σημάδι θανάτου για κάποιον στο χώρο. Ομοίως , όταν κάθεται ένα πουλί και κοιτάει μέσα στο παράθυρο , ή αν χτυπάει το ράμφος του στο τζάμι, είναι ένα δυσοίωνο σημάδι. Το να δείς μια κουκουβάγια τη μέρα, ή αν ακούσεις τον ήχο της ότι ώρα και να είναι , τότε υπάρxει πιθανότητα θανάτου.

Οι διάσημοι πεθαίνουν ανά τρείς.

Υπάρχουν πολλές αντιπαραθέσεις γιατί είναι απίθανο να αποδειχθεί. Τι προσδίδει ένα διάσημο; Ο κόσμος πεθαίνει συνέχεια, οπότε είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί κάποιος γνώστης ώστε να αποδείξει αυτή τη θεωρία. Και πόσο γρήγορα δηλαδή πρέπει να πεθάνει αυτό το τρίο; Ανάμεσα σε κάποιο χρονικό διάστημα; Μήνες; Όλο αυτό βασίζεται σε μια θεωρία από την παραδοσιακή Αγγλική ιστορία όπου συχνά γινόντουσαν τρεις κηδείες κάτω από ανεξιχνίαστους λόγους. Ότι και αν προέκυψε όμως χάθηκε στο χρόνο.

Μια γυναίκα όταν είναι έγκυος πρέπει να αποφεύγει τις κηδείες.

Αρκετοί πολιτισμοί υποστηρίζουν αυτή την παραδοσιακή θεωρία, αρκετά φόρουμ στο ιντερνετ , έχουν ερωτήσεις απο μελλοντικές μαμάδες που αναρωτιούνται αν είναι αλήθεια κάτι τέτοιο. Μια πιθανή εξήγηση, είναι ότι το πνεύμα του νεκρού θα στοιχειώσει το αγέννητο παιδί, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια έντονη αρνητική ενέργεια εξαιτίας της κηδείας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποβολή.

Άλλη μια προκατάληψη που σχετίζεται με αυτό , είναι ότι αν μια έγκυος γυναίκα αποφασίσει να πάει σε μια κηδεία, θα πρέπει να αποφεύγει να κοιτάξει τον νεκρό. Και πάλι , ένας υποδόριος φόβος ότι το πνεύμα θα προκαλέσει το αγέννητο παιδί να εισέλθει στη γή των νεκρών.

«Τρείς σε ένα σπίρτο» είναι κακή τύχη.

Όσοι καπνίζουν ίσως να είναι γνώριμοι με αυτή την προκατάληψη, η οποία λέει ότι τρείς άνθρωποι δεν πρέπει ποτέ να ανάψουν το τσιγάρο τους από ένα σπίρτο, γιατί ένας από αυτούς θα πεθάνει. Η πιθανή προέλευση αυτής της πεποίθησης μπορεί να χρονολογείται απο τους στρατιώτες που πολέμησαν στον πόλεμο της Κριμαίας τη δεκαετία του 1850: Ένας στρατιώτης άναψε ένα σπίρτο, και δυστυχώς έγινε αντιληπτός από τον αντίπαλο στο σκοτάδι. Ο δεύτερος στρατιώτης άναψε το τσιγάρο του και έδωσε στόχο στον εχθρό, και ο τρίτος έλαβε τη χαριστική βολή.

Κράτα την αναπνοή σου όταν περνάς από νεκροταφείο.

Ομοίως με την παραπάνω προκατάληψη, υπάρχει η θεωρία ότι πρέπει να κρατάμε το στόμα μας κλειστό για να αποτρέψουμε το πνεύμα μας να αφήσει το σώμα μας. Το να κρατήσουμε την αναπνοή μας όταν περνάμε από το νεκροταφείο υποτίθεται αποτρέπει τα πνεύματα των νεκρών να εισέλθουν στο σώμα μας.

Θάψτε τους νεκρούς με το κεφάλι τους να βλέπει προς τη δύση.

Ίσως να μην το έχεις προσέξει αλλά θα μπορούσες να εκπλαγείς αν συνειδητοποιούσες πόσα νεκροταφεία θάβουν τους νεκρούς με τα κεφάλια τους να βλέπουν τη δύση και τα πόδια τους την ανατολή. Η ανατολή συμβολίζει την γέννηση και την ανανέωση, ενώ το ηλιοβασίλεμα συμβολίζει το κακό και τον θάνατο. Δεν μας κάνει εντύπωση , ότι κατά τη Χριστιανική παράδοση η συντέλεια θα αρχίσει από την ανατολή , και γι αυτό το λόγο πολλά νεκροταφεία θάβουν τους νεκρούς, ώστε να κοιτούν την ανατολή και να περιμένουν.

Οι νεκροθάφτες πρέπει να φοράνε γάντια.

Συναντάμε αυτή την προκατάληψη στην Βικτωριανή εποχή, αλλά υπάρχει ακόμα και σήμερα. Σύμφωνα με αυτή την λαϊκή θεωρία , αυτοί που κουβαλούν ένα φέρετρο στον χώρο της ταφής πρέπει να φορούν γάντια , ώστε να αποτρέψουν το πνεύμα του νεκρού να κάνει άμεση επαφή με το σώμα τους. Ενώ η προέλευση αυτή της δεισιδαιμονίας είναι άγνωστη, παραμένει ένα ακόμα παράδειγμα του φόβου που νιώθουμε για τα πνεύματα και σχετίζεται άμεσα με την μετά θάνατον ζωή.

Ο κεραυνός μετά την κηδεία σημαίνει ότι ο νεκρός πήγε στον παράδεισο.

Αυτή η θεωρία εμφανίζεται στη βίβλο, όπου λέει ότι ένας αρχάγγελος φυσάει την σειρήνα του, για να ξυπνήσει τους νεκρούς και να ανακοινώσει την επιστροφή του Χριστού στην τελευταία παρουσία του. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι σε άλλες παραδοσιακές ιστορίες , αν ένας κεραυνός χτυπήσει κατά τη διάρκεια της κηδείας, αυτό σημαίνει ότι ο νεκρός πάει σε ένα πιο όμορφο μέρος. Προφανώς η διαφορά εξαρτάται απο τις τελετουργίες της ταφής.

Τα λουλούδια φυτρώνουν μόνο στους τάφους καλών ανθρώπων.

Αν αυτός /ή που απεβίωσε έκανε μια καλή ζωή, λουλούδια φυτρώνουν στον τάφο του, και φανερώνουν την είσοδο του/της στον παράδεισο. Ένας τάφος όμως που είναι καλυμμένος μόνο με άγρια χόρτα σημαίνει ότι νεκρός/ή ήταν κακός/ιά. Η προέλευση αυτής της προκατάληψης έχει χαθεί ανάμεσα στα χρόνια, αλλά πάντα ο κόσμος σχετίζει τα λουλούδια με κάτι καλό και όμορφο, ενώ η απουσία τους δηλώνει κακία , απόγνωση κ.τ.λ.

Όταν βγάζουν ένα πτώμα από το σπίτι πρέπει πρώτα να βγεί με τα πόδια του.

Πολλοί θεωρούν «παράθυρα της ψυχής», τα μάτια του νεκρού, γι αυτό και βάζουν κέρματα στα μάτια τους. Το να βγούν πρώτα τα πόδια του νεκρού από το σπίτι , κάτι το οποίο επίσης συναντάμε στην Βικτωριανή Αγγλία, προέρχεται από τον φόβο ότι θα κοιτάξει μέσα στο σπίτι κάποιον άλλον για να τον ακολουθήσει.

Πολλοί καλύπτουν τους καθρέφτες σε ένα σπίτι όπου κάποιος πέθανε πρόσφατα.

Είναι κοινό στο εβραικό παραδοσιακό μοιρολόι, να καλύπτουν τα παράθυρα σε ένα σπίτι μετά απο ένα θάνατο. Υπάρχουν πολλοί λόγοι γι αυτό, συμπεριλαμβάνοντας μια συμβολική κίνηση για να συγκεντρωθούν όλοι στον νεκρό, ή για να αποσυρθούν απο την κοινωνία κατά την περίοδο του πένθους, αλλά στη Βικτωριανή εποχή η λογική ήταν περισσότερο ορθολογιστική. Πίστευαν ότι με το να καλύψουν έναν καθρέφτη , θα μπορούσαν να αποτρέψουν ένα πνεύμα να «παγιδευτεί» μέσα στο γυαλί. Οπότε έτσι θεωρούσαν ότι προστάτευαν το πνεύμα για να κάνει το ταξίδι του στον άλλο κόσμο.

Ακούμπησε ένα κουμπί σου αν δείς νεκροφόρα.

Πολλές προκαταλήψεις έχουν να κάνουν με τις νεκροφόρες, είναι το μέσο το οποίο μεταφέρει τους νεκρούς, άρα υπάρχει μεταξύ θανάτου και κηδειών. Μια απο τις πιο ασυνήθιστες πεποιθήσεις, είναι να ακουμπήσεις ένα κουμπί στα ρούχα σου , ώστε να αποτρέψεις να είσαι ο επόμενος που θα μεταφέρει. Μια βάση για αυτή την προκατάληψη είναι ότι όταν ακουμπάς το κουμπί, σε κρατάει σε σύνδεση με τον ζωντανό κόσμο.

Πέτα αλάτι πάνω από τον αριστερό ώμο σου.

Το να χυθεί αλάτι θεωρείται ένας κακός οιωνός για πάρα πολλούς λόγους, που αφορούν τη ζωή , τις αξίες και ότι σημαντικό υπάρχει σε αυτή. Η παράδοση μας λέει ότι ο Ιούδας, ο απόστολος που πρόδωσε το Χριστό, έριξε κάτω αλάτι κατά τη διάρκεια του μυστικού δείπνου, κάτι που μπορούν πολλοί να παρατηρήσουν στον διάσημο πίνακα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Η προέλευση αυτή της προκατάληψης είναι η ιδέα ότι στον δεξί μας ώμο κάθεται ένας άγγελος και στον αριστερό ο διάβολος. Το να πετάξεις αλάτι πάνω από τον αριστερό σου ώμο σημαίενι ότι τυφλώνεις τον διάβολο και αποτρέπεις το πνεύμα του να σε ελέγξει όσο εσύ μαζεύεις ότι έριξες.

Δυστυχώς , η πραγματική προέλευση αυτής της θεωρίας έχει χαθεί για πάντα. Πολλοί πιστεύουν ότι το να πετάξεις αλάτι από τον ώμο σου απλά σου φέρνει τύχη, και δεν έχει καμία σύνδεση με κάτι κακό.

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share