Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2020

Απίστευτο: Γιατί τα αεροπλάνα είναι λευκά;

Εσείς γνωρίζετε τον περίεργο λόγο;

25 Ιουλίου 2019 15:18
Απίστευτο: Γιατί τα αεροπλάνα είναι λευκά;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ για ποιο λόγο τα αεροπλάνα έχουν μόνο λευκό χρώμα και όχι κάποιο άλλο; Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο αλλά υπάρχει σημαντικός λόγος!

Τις μέρες του καύσωνα, οι ειδικοί μας συστήνουν να φοράμε ανοικτόχρωμα ρούχα. Το ίδιο ισχύει και για τα αεροπλάνα. Τα αεροσκάφη βάφονται λευκά, προκειμένου να αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία. Έτσι, περιορίζεται η υπερθέρμανση τους αλλά και οι πιθανές ζημιές από την ακτινοβολία (το ηλιακό φως έχει ακτινοβολίες UV), δηλαδή όπως όταν εμείς φοράμε αντηλιακό. Εσείς γνωρίζετε άραγε γιατί τα παράθυρα των αεροπλάνων έχουν οβάλ σχήμα;

Ένα αεροπλάνο που δεν είναι λευκό, είναι πολύ πιο κοστοβόρο για τους αερομεταφορείς. Ένα αεροπλάνο που δεν απορροφά τη ζέστη από το ηλιακό φως, σημαίνει και χαμηλότερο κόστος κλιματισμού του για τις αεροπορικές εταιρείες.

Αεροπλάνα περίεργα

Είναι ζήτημα ασφάλειας να προστατεύονται από το ηλιακό φως τα μέρη του αεροπλάνου που είναι πλαστικά ή μεικτά. Τέτοια μέρη είναι η «μύτη» του αεροπλάνου, πίσω από την οποία βρίσκονται τα ραντάρ εκπομπής του αεροσκάφους, για αυτό πρέπει να είναι από μη μεταλλικό υλικό. Ή οι επιφάνειες πίσω από τους πίνακες ελέγχου. Περισσότερο χρώμα σημαίνει και μεγαλύτερο κόστος για βάψιμο. Ένα αεροπλάνο βάφεται κατά μέσο όρο κάθε 4 χρόνια. Το κόστος βαφής ενός αεροπλάνου κινείται μεταξύ 50.000 και 150.000 ευρώ. Αν ένα αεροπλάνο έχει δυο ή παραπάνω χρώματα, το κόστος αυξάνει γεωμετρικά. Επίσης, είναι θέμα εμφάνισης. H μπογιά οξειδώνεται με τον καιρό. Έτσι, ένα αεροπλάνο, που πετά πάνω από τον καιρό, εκτίθεται περισσότερο στο ηλιακό φως και τις ατμοσφαιρικές συνθήκες. Αν ήταν βαμμένο σε ένα σκούρο χρώμα, το χρώμα αυτό θα ξεθώριαζε πολύ γρήγορα.

Ένα επιπλέον πλεονέκτημα ασφάλειας είναι ότι πάνω στο λευκό χρώμα, προβλήματα όπως ρωγμές, σπασίματα, διαβρώσεις του υλικού είναι καλύτερα ορατά. Όταν τα αεροπλάνα είναι βαμμένα σκουρόχρωμα, τότε έχουν περισσότερα στρώματα μπογιάς από τα ανοικτόχρωμα. Αυτό σημαίνει επιπλέον βάρος στο αεροπλάνο και άρα επιπλέον κόστος καυσίμου. Απαγορευτικό ή σε κάθε περίπτωση όχι συμφέρον, ειδικά σε καιρούς οικονομικής δυσπραγίας.

Για τους παραπάνω λόγους, οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες θέλουν λευκά ή ανοικτόχρωμα αεροσκάφη στους στόλους τους. Αυτό, στην αγορά μεταχειρισμένων αεροσκαφών, σημαίνει ότι τα λευκά αεροπλάνα έχουν υψηλότερη αξία μεταπώλησης.

Το γνωρίζατε; Αυτός είναι ο λόγος που τα καθίσματα στα αεροπλάνα είναι μπλε!

Για πολλούς οι πτήσεις, είναι μια πολύ αγχωτική διαδικασία.

Γι’ αυτό την άλλη φορά που θα είστε σε ένα αεροπλάνο και θα νοιώθετε τις παλάμες σας να ιδρώνουν από το άγχος, να θυμάστε ότι υπάρχει ένα αντικείμενο που έχει σχεδιαστεί για να σας χαλαρώνει: τα καθίσματα.

Ο λόγος που τα καθίσματα στις περισσότερες αεροπορικές εταιρείες είναι μπλε, είναι επειδή το μπλε έχει χαλαρωτική επίδραση στο σώμα.

Ειδικοί στην Ψυχολογία Χρωμάτων λένε: «Το μπλε είναι ένα χρώμα που θυμίζει ειρήνη. Είναι το χρώμα της ήρεμης θάλασσας και του καθαρού ουρανού. Αυτά τα δυο συνδέονται με την εσωτερική γαλήνη, την ηρεμία και την καθαρότητα.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι το μπλε επιβραδύνει τους χτύπους της καρδιάς και την αναπνοή, γεγονός που μπορεί να είναι ευεργετικό στον διαλογισμό και την χαλάρωση».

Το μπλε θεωρείται χρώμα που μαρτυρεί την εμπιστοσύνη, γεγονός που ας είμαστε ειλικρινείς, βοηθάει σε μια αεροπορική εταιρεία.

Η ιδέα πίσω από αυτό, είναι να δώσει στα αεροπλάνα μια αίσθηση κατοικίας, με χαλαρωτικά χρώματα και σχέδια.

Η Βιρτζίνια Τριπ, σχεδιάστρια που ασχολείται με την ψυχολογία των χρωμάτων εξηγεί πως «τα χρώματα μπορεί να επηρεάσουν την αντίληψη ενός ανθρώπου για την υγρασία, την θερμοκρασία και τις μυρωδιές».

Μελέτη του 2009, βρήκε επίσης, ότι το μπλε μπορεί να κάνει τους ανθρώπους πιο δημιουργικούς.

 

Περίεργα-Funny

Ροή ειδήσεων

Share