Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Σύνδρομο της ωραίας κοιμωμένης: Μήπως κοιμάσαι πιο πολύ από το κανονικό;

Υπάρχει θεραπεία;

25 Ιουλίου 2019 10:35
Σύνδρομο της ωραίας κοιμωμένης: Μήπως κοιμάσαι πιο πολύ από το κανονικό;

Το σύνδρομο της Ωραίας Κοιμωμένης ή αλλιώς το σύνδρομο Kleine-Levin syndrome (ή KLS) είναι μια εξαιρετικά σπάνια πάθηση η οποία δεν απειλεί τη ζωή αλλά ουσιαστικά οι επιπλοκές που έχει στη καθημερινότητα είναι πολλές. Μήπως όμως είστε από αυτούς που τιινάζεται το σώμα σας στον ύπνο; Δείτε γιατί!

Σκέψου να κοιμάσαι για πάνω από 15 ώρες και να μην ξεκουράζεσαι και ταυτόχρονα να έχεις έντονες κυκλοθυμικές τάσεις… αυτό είναι το σύνδρομο της Ωραίας Κοιμωμένης με πολύ απλά λόγια.

Πιο επιστημονικά, σύνδρομο Kleine-Levin (KLS), επίσης γνωστό ως σύνδρομο Sleeping Beauty (το σύνδρομο της Ωραίας Κοιμωμένης) είναι μια σπάνια διαταραχή του ύπνου που χαρακτηρίζεται από επίμονη επεισοδιακή υπερυπνία και γνωστικές αλλαγές ή αλλαγές στη διάθεση.

Πολλοί ασθενείς εμφανίζουν επίσης υπερφαγία, υπερευαισθησία και άλλα συμπτώματα. Οι ασθενείς εμφανίζουν γενικά επαναλαμβανόμενα επεισόδια της πάθησης για περισσότερο από μια δεκαετία. Τα μεμονωμένα επεισόδια συνήθως διαρκούν περισσότερο από μία εβδομάδα, αλλά λιγότερο από ένα μήνα.

Η πάθηση επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική ζωή των πασχόντων, αλλά τα συμπτώματα σπάνια προκαλούν μόνιμα ζητήματα.

Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων και η πορεία του συνδρόμου ποικίλλουν μεταξύ των πασχόντων. Οι ασθενείς συνήθως έχουν περίπου 20 επεισόδια για περίπου μια δεκαετία. Έχουν περάσει αρκετοί μήνες μεταξύ των επεισοδίων. Η έναρξη της κατάστασης ακολουθεί συνήθως μια ιογενή λοίμωξη. Έχουν παρατηρηθεί διαφορετικοί ιοί για την ενεργοποίηση του KLS. Γενικά γίνεται διάγνωση μόνο αφού έχουν αποκλειστεί παρόμοιες συνθήκες. Η μαγνητική τομογραφία, οι σαρώσεις CT, η οσφυϊκή παρακέντηση και οι τοξικολογικές εξετάσεις χρησιμοποιούνται για να αποκλείσουν άλλες πιθανότητες.

Σύμφωνα με τα επιστημονικά άρθρα, όταν το σύνδρομο είναι σε έξαρση, ο πάσχων μπορεί να κοιμάται 15, 20 ή 22 ώρες τη μέρα και αυτή η κατάσταση να διαρκεί περίπου μια εβδομάδα. Συνήθως εμφανίζονται περίπου 20 κρίσεις σε βάθος δεκαετίας ενώ μπορεί να περάσουν αρκετοί μήνες, ακόμη και χρόνος χωρίς να εμφανίσουν επεισόδιο.

Οι πάσχοντες εμφανίζουν (σε ποσοστό 80%) γενικευμένο αίσθημα απάθειας και αποπροσανατολισμό από την πραγματικότητα. Επίσης περίπου το 50% των ασθενών εμφανίζουν ψυχωτικά συμπτώματα ενώ η κατάθλιψη και το άγχος εμφανίζει λιγότερος από 1 στους 4.

Υπάρχει θεραπεία; Γνωστή θεραπεία για το σύνδρομο KLS δεν υπάρχει, δυο έρευνες, όμως, που έχουν γίνει έχουν δείξει ότι η χορήγηση λιθίου μπορεί να προλάβει τα συμπτώματα της επανεμφάνισης κρίσης στο 20% – 40% των περιπτώσεων.

Έρευνα: Aν κοιμάστε λίγες ώρες είναι πιο εύκολα να πάρετε βάρος!

Όσο και να κοιμηθείτε το Σαββατοκύριακο ο ύπνος που χάσατε μέσα στην εβδομάδα δεν αναπληρώνεται, δείχνει έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Current Biology.

Οι ερευνητές πήραν δύο ομάδες υγιών ανθρώπων και περιόρισαν τον ύπνο τους σε όχι περισσότερες από 5 ώρες κάθε βράδυ.

Η μία ομάδα κοιμόταν μόνον αυτές τις ώρες καθ'όλη τη διάρκεια της έρευνας, ενώ η άλλη μπορούσε να αναπληρώσει τον ύπνο της το Σαββατοκύριακο.


Και οι δύο ομάδες τσιμπολογούσαν περισσότερο το βράδυ, πήραν βάρος και παρουσίασαν ενδείξεις επιβράδυνσης του μεταβολισμού τους, σε σύγκριση με την περίοδο που άρχισαν την έρευνα.

Αν και η ομάδα που μπορούσε να κοιμηθεί το Σαββατοκύριακο περισσότερο για να αναπληρώσει τον ύπνο που είχε χάσει την εβδομάδα παρουσίαζε κάποιες ήπιες βελτιώσεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, (μεταξύ των οποίων λιγότερο τσιμπολόγημα το βράδυ), τα οφέλη αυτά χάνονταν όταν ξανάρχιζε η εργασιακή εβδομάδα με τις περιορισμένες ώρες ύπνου.

«Στο τέλος, δεν είδαμε κάποιο όφελος στον μεταβολισμό των ανθρώπων που κατάφερναν να κοιμηθούν για να αναπληρώσουν τον ύπνο τους το Σαββατοκύριακο», δήλωσε ο επικεφαλής των συντακτών της σχετικής έκθεσης Κρις Ντέπνερ, καθηγητής Φυσιολογίας και επιστημονικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Μπόλντερ.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι ο πολύ λίγος ύπνος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για μια σειρά προβλημάτων υγείας, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2, εν μέρει γιατί αυξάνει την τάση για τσιμπολόγημα το βράδυ και μειώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη ή την ικανότητα του οργανισμού να ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Στην έρευνα αυτή διάρκειας δύο εβδομάδων για το πώς ο περιορισμένος ύπνος και η προσπάθεια αναπλήρωσής του το Σαββατοκύριακο επηρεάζει τον μεταβολισμό μετείχαν 36 άνθρωποι ηλικίας 18 με 39 ετών. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι μπορεί ο αριθμός αυτός να δείχνει μικρός, αλλά αποτελεί έναν αρκετά μεγάλο σύνολο συμμετεχόντων σε μια έρευνα για τον ύπνο και ενισχύει το μήνυμα για καλή "υγιεινή ύπνου", όπως για παράδειγμα η αποφυγή της χρήσης υπολογιστή πριν από τον ύπνο.

Επίσης επισημαίνουν ότι τα πορίσματα της έρευνας ενισχύουν την συμβουλή ότι είναι σημαντικό να κοιμάται κανείς αρκετά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και ιδανικά να έχει ένα φυσιολογικό πρόγραμμα ύπνου. Άλλοι σημειώνουν ωστόσο, ότι αν κάποιος δεν μπορεί να ακολουθήσει αυτό το ωράριο ύπνου, δεν σημαίνει ότι προσπαθώντας να αναπληρώσει μέσα στο Σαββατοκύριακο είναι απαραίτητα κάτι κακό.

«Αν και πιστεύω ότι θα πρέπει να παροτρύνουμε όλους να έχουν ένα τακτικό πρόγραμμα αν μπορούν, δεν πιστεύω ότι θα πρέπει να λέμε στους ανθρώπους που δεν έχουν αυτήν την πολυτέλεια ότι δεν θα πρέπει να κοιμούνται το Σαββατοκύριακο», σχολίασε ο Μάλκομ φον Σαντς, καθηγητής Χρονοβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ.

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share