Παρασκευή, 07 Μαΐου 2021

Λύθηκε το μυστήριο με τις τρύπες στο ελβετικό τυρί!

Το μυστικό τους!

24 Ιουλίου 2019 20:06
Λύθηκε το μυστήριο με τις τρύπες στο ελβετικό τυρί!

Το ινστιτούτο διευκρινίζει στην ανακοίνωσή του ότι τα σωματίδια αυτά εκλύουν αέρια κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται «κενά» στο τυρί.

Μετά από έναν αιώνα ερευνών και μελετών, λύθηκε το μυστήριο που απασχολούσε τους Ελβετούς επιστήμονες: γιατί τα ελβετικά τυριά, όπως το έμενταλ, έχουν τρύπες. Δείτε και ποια αγαπημένα σου τρόφιμα είναι απαγορευμένα σε άλλα κράτη!


Το μυστικό των τυριών αποκαλύφθηκε χάρη στις μελέτες που διενήργησαν οι ερευνητές του Agroscope, του ινστιτούτου επιστημών και τροφίμων που εδρεύει στη Βέρνη, σε συνεργασία με τους συναδέλφους τους του Empa (Ομοσπονδιακό Εργαστήριο Δοκιμών Υλικών και Έρευνας). Κατέληξαν έτσι στο συμπέρασμα ότι οι τρύπες στο τυρί δημιουργούνται από μικροσωματίδια άχυρου που πέφτουν στο γάλα κατά το άρμεγμα των αγελάδων.

Το ινστιτούτο διευκρινίζει στην ανακοίνωσή του ότι τα σωματίδια αυτά εκλύουν αέρια κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται «κενά» στο τυρί.

Λύθηκε το μυστήριο με τις τρύπες στο ελβετικό τυρί!

Οι ερευνητές έκαναν την ανακάλυψη αφού παρατήρησαν ότι οι τρύπες «εξαφανίζονταν» όταν το άρμεγμα των αγελάδων γινόταν με σύγχρονες μεθόδους. «Αυτό οφείλεται στην εξαφάνιση του παραδοσιακού κάδου» που τοποθετούσαν οι κτηνοτρόφοι κάτω από τους μαστούς της αγελάδας, εξήγησαν. Με τις πιο σύγχρονες και υγιεινές μεθόδους αρμέγματος, χάνονται και οι τρύπες, είπε εκπρόσωπος του Agroscope.

«Είναι μια ανακάλυψη που έγινε εντελώς τυχαία, όπως συμβαίνει με όλες τις μεγάλες ανακαλύψεις», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Χάρη στην έρευνα αυτή, οι τυροκόμοι θα μπορούν πλέον να ελέγχουν με ακρίβεια τον αριθμό των… τρυπών στο τυρί, εισάγοντας στο γάλα συγκεκριμένη δόση μικροσωματιδίων αχύρου.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρούνται τα τυριά στο ψυγείο;

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρούνται τα τυριά στο ψυγείο και να μην φοβάστε να τα καταναλώσετε; Τι πρέπει να κάνετε έτσι ώστε να τα διατηρείτε περισσότερο;

Αν το τυρί είναι συσκευασμένο, μετά το άνοιγμα της συσκευασίας, καλό είναι να τοποθετηθεί σε πλαστικό δοχείο κατάλληλο για τρόφιμα, ώστε να διατηρήσει την υγρασία του.

Η θερμοκρασία του ψυγείου πρέπει να είναι ρυθμισμένη στους 2- 4οC.

Τυρί ψυγείο

Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε τη φέτα είναι σε τάπερ με άλμη.

Η γραβιέρα, για να διατηρηθεί φρέσκια, πρέπει να φυλαχθεί μέσα σε καλά κλεισμένο γυάλινο ή πλαστικό δοχείο, μαζί με ένα «κυβάκι» ζάχαρης, που θα «τραβάει» την υγρασία.

Προσοχή όμως! Μην φυλάσσετε στο ίδιο δοχείο διαφορετικούς τύπους τυριών, γιατί το ένα μεταδίδει στο άλλο τη δική του μυρωδιά, με αποτέλεσμα η γεύση και το άρωμα του κάθε τυριού να αλλοιώνεται.

Μην τοποθετείτε τα τυριά στην κατάψυξη, γιατί χαλάει η υφή τους. Μόνο μερικά σκληρά τυριά, όπως το κεφαλοτύρι ή το τσένταρ, όταν είναι τριμμένα, μπορούν κατ’ εξαίρεση να αποθηκευτούν και στην κατάψυξη – τυλιγμένα σφιχτά μέσα σε μια πλαστική σακούλα φαγητού – χωρίς να χάσουν τη γεύση τους.

Τι κάνω με το τυρί που έχει μουχλιάσει;

Αφού το τυρί ανοιχθεί από την αρχική του συσκευασία και παραμείνει για κάποιες ημέρες στο ψυγείο, είναι πολύ πιθανό να παρατηρηθούν σημάδια μούχλας στην εξωτερική επιφάνειά του.
Τα τυριά που έχουν μυρίσει ή μουχλιάσει μέχρι μέσα δεν τρώγονται, σύμφωνα με το cretalive. Αν όμως η αλλοίωση είναι επιφανειακή, μπορείτε να αφαιρέσετε με το μαχαίρι τη μούχλα κόβοντας το τυρί σε βάθος 2 εκατοστών από την επιφάνεια και να καταναλώσετε το ανεπηρέαστο τμήμα του, σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Αυτό που θα πρέπει να σας θορυβήσει περισσότερο είναι ο σχηματισμός αέρα στο εσωτερικό της συσκευασίας ή του δοχείου στο οποίο φυλάσσεται το τυρί. Σημαίνει ότι έχουν παραχθεί αέρια από μικροοργανισμούς.

Tips
* Τοποθετήστε τα τυριά στα πάνω ράφια του ψυγείου.
* Μην καθαρίζετε τα τυριά που έχουν εξωτερικό περίβλημα, αν δεν πρόκειται να καταναλωθούν άμεσα.
* Όταν αγοράζετε συσκευασμένα τυριά που διατηρούνται σε κενό αέρα, προσέξτε η συσκευασία τους να μην έχει τρύπες ή σκασίματα.
* Αν παίρνετε τυρί από τον πάγκο, αφαιρέστε το χαρτί, και διατηρήστε το σε γυάλινο δοχείο.

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share