Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Σπάνιο ντοκουμέντο: Ιθαγενής του Αμαζονίου με ματσέτα και δόρυ (video)

Δεν έχει έρθει ποτέ σε επαφή με τον πολιτισμό

23 Ιουλίου 2019 14:02
Σπάνιο ντοκουμέντο: Ιθαγενής του Αμαζονίου με ματσέτα και δόρυ (video)

Το βίντεο – ντοκουμέντο που φαίνεται να καταγράφει έναν άνδρα από «άγνωστη» φυλή του Αμαζονίου κάνει τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες, σε μια προσπάθεια των οργανώσεων και των ΜΚΟ να προστατεύσουν τα τροπικά δάση και τους ανθρώπους που ζουν ειρηνικά σε αυτά.

Η παράνομη υλοτόμηση στη Βραζιλία, η οποία σύμφωνα με τους εκπροσώπους των οργανώσεων αυτών, έχει την υποστήριξη της νέας κυβέρνησης Μπολσονάρο, απειλεί την ίδια την ύπαρξη των φυλών του Αμαζονίου. Στο βίντεο εμφανίζεται ένας άνδρας που κρατά ένα δόρυ και μια ματσέτα. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο άνδρας φαίνεται να ανήκει στην φυλή Αουα, μια από τις φυλές που δεν έχουν έρθει σε επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο εδώ και δεκαετίες και ζει στα βάθη των τροπικών δασών του Αμαζονίου.

Το βίντεο ντοκουμέντο από τον Αμαζόνιο

Στο βίντεο λίγων δευτερολέπτων, ο άνδρας φαίνεται να κρατά ένα δόρυ και μια ματσέτα και να παρατηρεί γύρω του, πριν αντιληφθεί την παρουσία του άνδρα που τον καταγράφει.

Η φυλή που κινδυνεύει με αφανισμό στον Αμαζόνιο

Η φυλή Αουά έχει χαρακτηριστεί ως η πιο επαπειλούμενη ανθρώπινη φυλή στον κόσμο, σύμφωνα με την ΜΚΟ Survival International, που έδωσε και το βίντεο στη δημοσιότητα. Φαίνεται πως γκρουπ ανθρώπων κατασκηνώνουν στα εδάφη όπου ζουν ειρηνικά οι Αουά προκειμένου να συνεχίσουν την παράνομη υλοτόμηση. Οι ομάδες αυτές είναι ένοπλες και σύμφωνα με την οργάνωση ευθύνονται για τον θάνατο πολλών μελών της φυλής.

Αλλοι από τους Αουά αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το δάσος, φυσικό τους σπίτι εδώ και δεκαετίες, ενώ ορισμένοι παραμένουν σε ένα καθεστώς ιδιότυπης απομόνωσης. Εμπορικά συμφέροντα έχουν φτάσει στο σημείο να αμφισβητούν ακόμη και την ύπαρξή τους, προκειμένου να προωθήσουν τις επιχειρήσεις τους στον Αμαζόνιο.

Οι άνθρωποι του Αμαζονίου παλεύουν για τη γη και τις ζωές τους

Το βίντεο καταγράφηκε από μέλος άλλης φυλής ντόπιων του Αμαζονίου, τους Γκουαχαχάρα, που κάνουν προσπάθειες να υπερασπιστούν τη γη τους και το τελευταίο παρθένο δάσος που απειλείται από την αλόγιστη υλοτόμηση. «Ελπίζουμε το βίντεο να προσφέρει θετικά αποτελέσματα. Ελπίζουμε να επηρεάσει τον κόσμο και να βοηθήσει στην προστασία των ανθρώπων και του δάσους» δηλώνει ο Φλέι που τράβηξε το στιγμιότυπο.

Πριν από ένα χρόνο είχε κυκλοφορήσει βίντεο που υποτίθεται πως έδειχνε τον τελευταίο μιας φυλής του Αμαζονίου να περιφέρεται μέσα στο δάσος. Αν και η εγκυρότητα των βίντεο μπορεί να αμφισβητηθεί, είναι γεγονός πως οι φυλές στα τροπικά δάση απειλούνται από την αλόγιστη υλοτομία.

Ανακάλυψαν από που... πηγάζει ο Αμαζόνιος!

Από τον 17ο αιώνα αναζητείται ο τόπος... προέλευσης του Αμαζονίου. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπέρκλι στις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι το σήμα κατατεθέν της Νοτίου Αμερικής πηγάζει από έναν ποταμό του Περού.

Υδάτινος γίγαντας

Ο Αμαζόνιος διαρρέει τη Νότια Αμερική από τις Άνδεις ως τις εκβολές του, στον Ατλαντικό Ωκεανό. Θεωρείται ο δεύτερος μακρύτερος ποταμός στη Γη μετά τον Νείλο, με μήκος 6.400 χιλιόμετρα - μάλιστα, το μήκος του, ανάλογα με το ποιο θεωρείται το σημείο των εκβολών του φτάνει μέχρι τα 7.000 χιλιόμετρα, οπότε μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ο μακρύτερος ποταμός στη Γη.

Ο Αμαζόνιος όμως είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος ποταμός όσον αφορά τη μέση παροχή (τον όγκο δηλαδή του νερού που χύνεται από αυτόν κατά μέσο όρο στη θάλασσα), η οποία ανέρχεται σε 219.000 κυβικά μέτρα νερού ανά δευτερόλεπτο. Υπολογίζεται ότι το 1/5 του συνόλου του γλυκού νερού που ρέει στην επιφάνεια της γης μεταφέρεται απ' τον Αμαζόνιο.

Το όνομα «Αμαζόνιος» το έδωσε ο ισπανός κατακτητής Φρανθίσκο ντε Ορεγιάνα ο οποίος διέπλευσε τον ποταμό το 1541-1542. Στην πορεία του συνάντησε φυλές με γυναίκες που πολεμούσαν και για τον λόγο αυτό του έδωσε το όνομα «Αμαζόνιος» (Río de las Amazonas).

Μάχη υποψηφίων «γονέων»

Από την απαρχή της προσπάθειας εντοπισμού της πηγής του Αμαζονίου τον 17ο αιώνα είχε διαπιστωθεί ότι αυτή βρισκόταν κάπου στο Περού. Στη διάρκεια των αιώνων υποδείχθηκαν πέντε διαφορετικοί ποταμοί του Περού ως πηγή του Αμαζονίου - οι δύο τελευταίες σχετικές έρευνες διεξήχθησαν από ερευνητικές αποστολές του National Geographic.

Η πρώτη έλαβε χώρα το 1971 και υπέδειξε ως πηγή του Αμαζονίου το όρος Mismi των Περουβιανών Ανδεων. Στους πρόποδες του όρους υπάρχει η λίμνη Ticlla Cocha που τροφοδοτείται με νερό από το βουνό. Η λίμνη τροφοδοτεί με τη σειρά της τον ποταμό Apurimac ο οποίος υποδείχτηκε ως «αφετηρία» του Αμαζονίου.

Το 2000 έγινε νέα έρευνα και πάλι υπό την αιγίδα του National Geographic η οποία επιβεβαίωσε τα ευρήματα της προηγούμενης. Η νέα έρευνα υποδεικνύει ως πηγή έναν άλλο ποταμό του Περού και πιο συγκεκριμένα τον ποταμό Mantaro.

Αν αυτό τελικά ισχύει τότε θα πρέπει να αναθεωρηθεί και το συνολικό μήκος του Αμαζονίου που σε αυτή την περίπτωση θα είναι περίπου 92 χλμ μεγαλύτερο από ό,τι πιστεύουμε σήμερα.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Area» και έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις. Ορισμένοι γεωλόγοι υποστηρίζουν ότι ο ποταμός Mantaro ξεραίνεται για διάστημα περίπου πέντε μηνών κάθε χρόνο οπότε είναι ουσιαστικώς αδύνατο να είναι αυτός η πηγή του Αμαζονίου.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Σπάνια πλάνα από τον άγριο σκύλο της ζούγκλας του Αμαζονίου! (video)

H σπάνια φυλή του Αμαζονίου: Ξέρουν να σκαρφαλώνουν άψογα στα δέντρα και τρώνε πίθηκους! (Photos)

Το δάσος του Αμαζονίου δεν ήταν και τόσο παρθένο: Τι ανακαλύφθηκε; (Photos)

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share