Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2020

Γιατί είναι υποχρεωτική η αναγγελία γάμου στις εφημερίδες;

Θα σας εκπλήξει η απάντηση!

16 Ιουλίου 2019 16:10
Γιατί είναι υποχρεωτική η αναγγελία γάμου στις εφημερίδες;

Η αναγγελία γάμου στις εφημερίδες είναι μία μόνο από τις πολλές υποχρεώσεις που το ζευγάρι καλείται να τακτοποιήσει προτού ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας. Σε αντίθεση όμως με την διακόσμηση της εκκλησίας ή τις βέρες, που έχουν ξεκάθαρη αναγκαιότητα, η αναγγελία εξυπηρετεί έναν άλλο σκοπό...

Η αναγγελία δίνεται σε μια καθημερινή εφημερίδα πανελλαδικής κυκλοφορίας. Δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζετε την ακριβή ημερομηνία, δεν χρειάζεται σε αυτή τη φάση αρκεί η δημοσίευση να γίνει τουλάχιστον 15 ημέρες πριν το γάμο και όχι πάνω από έξι μήνες νωρίτερα, γιατί αλλιώς θεωρείται άκυρη.

undefined

Τα στοιχεία που θα δώσετε στην εφημερίδα για την αναγγελία γάμου είναι:

-Tο όνομά σας
-Tο όνομα του /της συζύγου σας
-Tα ονόματα των γονέων σας
-Tα πατρώνυμα των μητέρων σας
-Την εκκλησία όπου θα τελεστεί το μυστήριο
-Tην περιοχή όπου θα γίνει ο γάμος.

Συνήθως δίνεται μια τυποποιημένη φόρμα για να συμπληρωθούν αυτά τα στοιχεία, στα γραφεία της εφημερίδας και αυτή στη συνέχεια θα τη συντάξουν με δική τους ευθύνη. Σε κάποιες εφημερίδες μπορείτε να το κάνετε και τηλεφωνικά, το κόστος γενικά είναι πολύ μικρό.

Το φύλλο της εφημερίδας όπου έγινε η δημοσίευση θα το προσκομίσετε στον ιερέα για να εκδώσει όλα τα χαρτιά που χρειάζεστε ώστε να βγουν οι άδειες. Ένας από τους λόγους που πρέπει η αναγγελία γάμου να δημοσιευθεί στον τύπο είναι καθαρά για προστασία. Έχει ως σκοπό να δουν όλοι ποιοι παντρεύονται και αν βρεθεί περίπτωση διγαμίας να υπάρξει ένσταση από συγγενικό ή άλλο πρόσωπο.

Το φύλλο της εφημερίδας όπου έγινε η δημοσίευση θα το προσκομίσετε στον ιερέα για να εκδώσει όλα τα χαρτιά που χρειάζεστε ώστε να βγουν οι άδειες.

Γιατί δεν πρέπει να παντρεύεστε δίσεκτο έτος;

Η γενικότερη αντίληψη λέει ότι το να παντρευτείς δίσεκτο έτος, δηλαδή χρονιά που ο Φεβρουάριος έχει μία ημέρα παραπάνω, είναι μεγάλη ατυχία, καθώς ο γάμος δεν θα στεριώσει και το ζευγάρι θα χωρίσει!

Βέβαια "η γενικότερη αντίληψη" θέλει συχνά το νιόπαντρο ζευγάρι να μην κάνει να φυτέψει δέντρα κατά τον πρώτο χρόνο του γάμου τους και την νύφη να μην πρέπει να σκουπίσει το σπίτι της την πρώτη εβδομάδα μετά τον γάμο της.

undefined

Όλα αυτά βέβαια είναι προκαταλήψεις και δεισιδαιμονίες κι αυτό το επιβεβαιώνει ακόμα και η Εκκλησία!

Σύμφωνα με την παράδοση από την εποχή των Ρωμαίων τα δίσεκτα έτη θεωρούνταν άτυχα καθώς, ο Φεβρουάριος ήταν ο μήνας των νεκρών και αφού το δίσεκτο έτος ο μήνας αυτός έχει μια μέρα παραπάνω σίγουρα δεν θα είναι τυχερή αυτή η χρονιά. Στην συνέχεια οι βασιλικές οικογένειες θέσπισαν πως όταν γίνονταν βασιλικοί γάμοι απαγορευόταν να πραγματοποιηθεί οποιοσδήποτε άλλος γάμος εκείνη τη χρονιά. Παντρεύτηκε ένας βασιλιάς δίσεκτο έτος και κανένας άλλος δεν μπορούσε να παντρευτεί εκείνη τη χρονιά.

TAGS
 

Περίεργα-Funny

Ροή ειδήσεων

Share