Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Σε ποιές χώρες της Ευρώπης είναι υποχρεωτική η στρατιωτική θητεία;

Εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο!

14 Ιουλίου 2019 14:19
Σε ποιές χώρες της Ευρώπης είναι υποχρεωτική η στρατιωτική θητεία;

Στην Ελλάδα και την Κύπρο το έχουμε λίγο...στάνταρ, αλλά η στρατιωτική θητεία μόνο δεδομένη δεν είναι για την υπόλοιπη Ευρώπη!

Η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ έχουν καθαρά επαγγελματικό - μισθοφορικό στρατό, ενώ υπάρχουν και χώρες χωρίς καθόλου ένοπλες δυνάμεις.

Για να τα δούμε όμως πιο συγκεκριμένα:

Η αντιστοιχία χρώματος - θητείας έχει ως εξής:

Όπως βλέπουμε, η Ισλανδία δεν διαθέτει καν ένοπλες δυνάμεις. Αντίστοιχα και η Ανδόρρα, το Λιχτενστάιν και το Βατικανό, τα οποία δεν διακρίνονται στον χάρτη.

Μη υποχρεωτική στρατιωτική θητεία έχει η συντριπτική πλειοψηφία της ηπείρου με Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Σαν Μαρίνο, Βέλγιο, Ολλανδία, Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σλοβενία, Κροατία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Λουξεμβούργο και Λετονία να την έχουν απορρίψει.

Σχέδιο για κατάργηση έχουν επίσης η Ουκρανία και η Μολδαβία.

Ακολουθούν κάποιες χώρες στις οποίες υπηρετεί λιγότερο από το 20% του στρατεύσιμου πληθυσμού, ούτως ώστε να υπάρχει ένας μίνιμουμ αριθμός. Αυτές είναι η Δανία, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Ρωσία, η Λευκορωσία, η Λιθουανία και η Εσθονία.

Τέλος, αυτές που έχουν υποχρεωτική στράτευση είναι η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αυστρία, η Ελβετία και η Φινλανδία. Βέβαια, όλες οι χώρες πλην της Ελλάδας δίνουν την επιλογή ένοπλης, άοπλης ή πολιτικής θητείας με ανάλογο διάστημα.

Γιατί τα αεροπλάνα δεν έχουν αλεξίπτωτα;

Παρότι το αεροπλάνο είναι το πιο ασφαλές μέσο, έχει και τις λιγότερες πιθανότητες επιβίωσης σε περίπτωση ατυχήματος. Οπότε φυσικό είναι να προκύπτει η εύλογη απορία "γιατί δεν έχουν αλεξίπτωτα;"

Η απάντηση όμως δεν είναι ενθαρρυντική...

Προφανώς δεν έχει να κάνει με το κόστος, αφού οι αεροπορικές εταιρείες δαπανούν αδιανόητα ποσά σε σχέση με τον εξοπλισμό ασφαλείας τους.

Η πιο προφανής απάντηση είναι ότι οι επιβάτες δεν είναι εκπαιδευμένοι για να χρησιμοποιήσουν αλεξίπτωτο ή να προσγειωθούν με αυτό. Ακόμα και οι έμπειροι αλεξιπτωτιστές χρειάζονται μία προετοιμασία προκειμένου να προσγειωθούν. Ακόμα κι αν κάποιος είναι εκπαιδευμένος οι συνθήκες της πτήσης και το υψόμετρο δεν είναι ιδανικά για πτώση με αλεξίπτωτο.

Συγκεκριμένα τα 35.000 πόδια που είναι το υψόμετρο που πετούν τα αεροπλάνα είναι τριπλάσιο από το υψόμετρο από το οποίο πέφτουν συνήθως οι αλεξιπτωτιστές. Στο ύψος εκείνο η θερμοκρασία είναι 34 βαθμοί υπό το μηδέν και όποιος εκτεθεί σε τόσο χαμηλή θερμοκρασία θα παγώσουν απευθείας τα μάτια, το στόμα και η μύτη, ενώ οι πνεύμονες θα πάθουν απευθείας ζημιά.

Ακόμα κι αν το κρύο σε εκείνο το υψόμετρο δεν ήταν θανατηφόρο, η ταχύτητα με την οποία πηγαίνει το αεροπλάνο δεν θα επέτρεπε σε κανέναν να πέσει με αλεξίπτωτο.

Τέλος, υπάρχει και το πρακτικό κομμάτι, αφού όλα αυτά τα αλεξίπτωτα θα έδιναν επιπλέον βάρος στο αεροπλάνο.

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share