Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Τι να προσέξετε στην φροντίδα του σκύλου σας για το καλοκαίρι!

Τι πρέπει να προσέχετε αντιμετωπίζοντας τα εξωπαράσιτα!

10 Ιουλίου 2019 08:38
Τι να προσέξετε στην φροντίδα του σκύλου σας για το καλοκαίρι!

Κάθε καλοκαίρι η θερμοκρασία ανεβαίνει και τα έντομα κάνουν..."πάρτι". Αυτό όπως καταλαβαίνετε δεν επηρεάζει μόνο εμάς, αλλά και τους καλύτερους φίλους μας, τους σκύλους και πρέπει να τους προστατεύσουμε γιατί πολλές φορές αυτά τα έντομα μπορεί να είναι φορείς ασθενειών.

Αυτό γίνεται με παρασιτοκτόνα όπως τις αμπούλες, το σπρέι και το κολάρο.

Τι πρέπει να προσέχουμε όμως σε αυτή την φροντίδα;

- Όταν εφαρμόζουμε αγωγή με spot-on ή σπρέι, δεν πρέπει να κάνουμε μπάνιο στο κατοικίδιό μας 2 – 3 ημέρες πριν και μετά την εφαρμογή, επειδή η δραστική ουσία χρησιμοποιεί τη λιπαρότητα του δέρματος για να δράσει και να καλύψει όλη την επιφάνεια του σώματός του.

-Η ένσταξη του spot-on θα πρέπει να γίνεται ακριβώς στο δέρμα (και όχι στις τρίχες), σε 2 – 3 σημεία κατά μήκος της ράχης, ανάμεσα στις ωμοπλάτες και στη βάση της ουράς. Ιδανικά, προετοιμάζουμε τα σημεία που θα εφαρμόσουμε τις σταγόνες κουρεύοντας μια μικρή περιοχή λίγων εκατοστών.

-Δεν διστάζουμε να επικοινωνήσουμε με τον κτηνίατρο προκειμένου να διαλέξουμε το κατάλληλο spot-on, ανάλογα με το είδος και το σωματικό βάρος του ζώου.

-Σε νεαρά σκυλάκια προτιμάμε να χρησιμοποιούμε σπρέι. Φροντίζουμε να βρέξουμε πολύ καλά όλο το σώμα, αποφεύγοντας την περιοχή των ματιών.

-Κατά την εφαρμογή πρέπει να παίρνουμε όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις (γάντια, αεριζόμενος χώρος κ.λπ.). Τα παιδιά καλό είναι να έρχονται σε επαφή με το σκυλάκι λίγες ώρες μετά, όταν θα έχει απορροφηθεί και στεγνώσει το φάρμακο.

-Το αντιπαρασιτικό περιλαίμιο πρέπει να είναι σε καλή επαφή με το τρίχωμα του ζώου, ώστε η δραστική ουσία να διαχέεται σε όλο το σώμα του. Επίσης πρέπει να το αφαιρούμε όταν θέλουμε να πλύνουμε το ζωάκι μας, ώστε αυτό να μην αποδυναμώνεται.

-Ορισμένα αντιπαρασιτικά προϊόντα για το σκύλο έχουν και απωθητική δράση για τις σκνίπες, και έτσι βοηθούν στην πρόληψη της λεϊσμανίωσης.

-Η θεραπεία μιας εξωπαρασίτωσης δεν είναι πάντα η ίδια με την πρόληψή της. Ανάλογα με το πρόβλημα, ο κτηνίατρος θα κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις για να ταυτοποιήσει το παράσιτο και να επιλέξει το σκεύασμα και τη συχνότητα με την οποία πρέπει να το εφαρμόσουμε στο ζωάκι μας.

-Οι αντιπαρασιτικές αγωγές για τα εξωπαράσιτα πρέπει να γίνονται κάθε 1 – 1,5 μήνα, ανάλογα με το σκεύασμα, και πρέπει επίσης να πραγματοποιούνται ακόμα και όταν το σκυλάκι μας ζει αποκλειστικά μέσα στο σπίτι. Ο λόγος είναι ότι κάποια από τα παράσιτα αυτά μπορούμε να τα μεταφέρουμε εμείς στο χώρο που ζούμε, με τα ρούχα και τα παπούτσια μας.

-Αν βρούμε τσιμπούρι πάνω στο σκυλάκι μας, πρέπει να ενημερώσουμε τον κτηνίατρό μας, ώστε να μας εξηγήσει πώς θα το αφαιρέσουμε αλλά και για να προγραμματίσουμε μια ορολογική εξέταση για την ερλιχίωση λίγο καιρό αργότερα.

Γιατί τα σκυλιά βγάζουν το κεφάλι έξω απ’το παράθυρο του αυτοκινήτου!

Όσοι έχουμε κάποιο ζωάκι σίγουρα έχουμε προσέξει ότι έχει κάποιες περίεργες συνήθειες. Οι γάτες θεωρούνται μακράν οι πιο παράξενες και απρόβλεπτες, αλλά δεν πάνε πίσω και τα σκυλιά. Ας ξεκινήσουμε από το πιο απλό. Μαρκάρουν την περιοχή τους για να δείξουν σε ποιον ανήκει ουρώντας την. Για ποιο λόγο όμως βγάζουν το κεφάλι απ’το παράθυρο του αυτοκινήτου;

Αυτή είναι ακόμη μια πολύ κοινή συνήθεια που έχουν, η οποία ξεκινάει από όταν είναι ακόμη κουτάβια. Ενώ μπορεί να κυνηγάνε τα αυτοκίνητα που περνάνε στον δρόμο, όταν μπουν μέσα σε αυτά κάνουν σαν τα παιδιά που χαζεύουν έξω από το παράθυρο. Μπορεί να έχουμε ακούσει διάφορα γι’ αυτό, υπάρχουν όμως έρευνες που κατάφεραν να απαντήσουν σε αυτή την απορία μας! Τα 9+1 πιο επικίνδυνα σκυλιά του κόσμου!

Αυτοί είναι οι λόγοι που τα σκυλιά βγάζουν το κεφάλι τους από το παράθυρο του αυτοκινήτου!

Υπάρχουν διάφορες έρευνες που καταλήγουν σε διαφορετικά συμπεράσματα για τον λόγο που έχουν τέτοια λατρεία τα σκυλιά με τα παράθυρα, την ώρα που το αυτοκίνητο είναι εν κινήσει, αλλά όλες αυτές συμφωνούν στο γεγονός ότι επειδή έχουν έντονη την αίσθηση της οσμής συλλέγουν πληροφορίες, μυρίζοντας το κάθε μέρος από το οποίο περνάει το αμάξι.

Στην ουσία, μπορούν να απομνημονεύσουν έναν χώρο από την οσμή του. Ωστόσο, υπάρχουν άλλες μελέτες που επικεντρώνονται περισσότερο στο ρόλο της κοινωνικής τους κατάρτισης. Με λίγα λόγια, και εμείς οι άνθρωποι συνηθίζουμε να κολλάμε το κεφάλι μας στο πλάι στο παράθυρο ή να βγάζουμε το χέρι μας έξω από αυτό. Άρα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προσπαθούν να μιμηθούν το αφεντικό τους.

Το πιο πιθανό όμως είναι ότι ισχύει ο συνδυασμός όλων αυτών. Βέβαια, επειδή εμείς οι άνθρωποι είμαστε πολύπλοκα όντα δεν σημαίνει ότι είναι το ίδιο και τα σκυλάκια μας. Αν σκεφτούμε πιο απλά, μπορεί να το κάνουν επειδή μυρίζει έντονα ένα αυτοκίνητο ή ακόμη καλύτερα για να δροσιστούν. Γι’αυτό εξάλλου βγάζουν και την γλώσσα τους εκείνη τη στιγμή.

Ο οποιοσδήποτε από εμάς αν είχε τέτοια τρίχα θα εκμεταλλευόταν την κάθε ευκαιρία για να πάρει λίγο αέρα!

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share