Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Απίστευτο: Οι selfies είναι πιο φονικές και από..

Το ξέρατε;

1 Ιουλίου 2019 14:37
Απίστευτο: Οι selfies είναι πιο φονικές και από..

Οι selfies, που έχουν μετατραπεί σε παγκόσμια μόδα την τελευταία δεκαετία, έχουν προκαλέσει πέντε φορές περισσότερα θύματα σε σχέση με τις επιθέσεις καρχαριών.

Και ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται σταδιακά κάθε χρόνο καθώς εξελίσσεται η τεχνολογία των smartphones και τα selfie-sticks αυξάνουν την εμβέλεια για την λήψη selfies εκθέτοντας έτσι σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο τον χρήστη του κινητού που θα κάνει τα πάντα για να βγάλει την καλύτερη φωτογραφία του.

Από τον Οκτώβριο του 2011 ως τον Νοέμβριο του 2017 τουλάχιστον 259 άνθρωποι σκοτώθηκαν βγάζοντας σέλφι σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τη ινδική επιθεώρηση Οικογενειακής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε σύγκριση με μόλις 50 ανθρώπους που σκοτώθηκαν από καρχαρίες την ίδια περίοδο.

Ενώ οι γυναίκες τραβούν τις περισσότερες σέλφι, οι νεαροί άνδρες που είναι πιο ριψοκίνδυνοι, αντιστοιχούν στα τρία τέταρτα των θανάτων από selfies από πνιγμούς, τροχαία, πτώσεις ή ατυχήματα με πυροβολισμούς.

Η Ινδία με πληθυσμό μεγαλύτερο από 1,3 δισεκατομμύριo ανθρώπους και 800 εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα, κατέχει ρεκόρ θανάτων από σέλφι με 159 να έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα.

Αυτό αναλογεί σε πάνω από τους μισούς θανάτους παγκοσμίως και είναι η απόδειξη της λατρείας που έχουν οι νέοι της χώρας στις σέλφι φωτογραφίες.

Στην Ινδία άλλωστε σκοτώθηκε μια ομάδα νεαρών όταν παρασύρθηκε από τρένο και κάποιοι άλλοι νεαροί που πνίγηκαν όταν βυθίστηκε η βάρκα τους τη στιγμή που έβγαζαν σέλφι. Η κατάσταση στην Ινδία είναι τόσο σοβαρή ώστε οι αρχές να έχουν καθορίσει κάποιες ζώνες «όπου απαγορεύονται οι σέλφι»–16 από αυτές στη Μουμπάϊ.

Στη δεύτερη θέση έρχεται η Ρωσία με 16 θανάτους από σέλφι, οι ΗΠΑ με 14 και ακολουθεί το Πακιστάν.

Στη Ρωσία κάποιοι έχουν σκοτωθεί πέφτοντας από γέφυρες ή από πολυώροφα κτίρια, έχουν αυτοτραυματιστεί θανάσιμα με όπλο ή έχουν σκοτωθεί πιάνοντας στα χέρια τους μια νάρκη. Το 2015 η αστυνομία εξέδωσε έναν οδηγό για «ακίνδυνες σέλφι».

Στις ΗΠΑ τα περισσότερα θύματα ήταν άνθρωποι οι οποίοι αυτοτραυματίστηκαν θανάσιμα με όπλο στην προσπάθειά τους να βγάλουν μια άψογη φωτογραφία τους. Επίσης αρκετά θύματα σκοτώθηκαν πέφτοντας στο φαράγγι Γκραν Κάνυον.

Οι υπηρεσίες διάσωσης στην Κροατία χρησιμοποίησαν το Twitter για να απευθύνουν έκκληση προς τους τουρίστες να «σταματήσουν να βγάζουν ανόητες και επικίνδυνες σέλφι» αφού επέζησε με θαυματουργό τρόπο ένας Καναδός πέφτοντας από ύψος 75 μέτρων στο Εθνικό Πάρκο λιμνών Πλίτβιτσε.

Σοκαριστικό: Από πόσο μακριά μπορεί να εντοπίσει το αίμα ο καρχαρίας;

Είναι κοινή λαϊκή σοφία πως ο καρχαρίας μυρίζει ακόμα και μια σταγόνα αίμα μέσα στον ωκεανό! Μια υπερβολή φυσικά που έχει ωστόσο μια βάση στην πραγματικότητα!

Μιλώντας επιστημονικά, ο καρχαρίας έχει τη δυνατότητα να διακρίνει κατά μέσο όρο ένα μέρος αίματοςανά 100 εκατομμύρια μέρη νερού.

Τι σημαίνει αυτό; Πως μπορεί να ανιχνεύσει την ύπαρξη αίματος ακόμα και από απόσταση 400 μέτρων.

Αυτό μας λέει το επιστημονικό περιοδικό «Science Focus» του BBC, προσγειώνοντάς μας ωστόσο στην πραγματικότητα:

«Οι καρχαρίες έχουν ουσιαστικά την ίδια περίπου ευαισθησία με τα άλλα ψάρια και μπορούν να πιάσουν μυρωδιές μεταξύ ενός μέρους αίματος ανά 25 εκατ. μέρη νερού και ενός μέρους αίματος ανά 10 δισ. μέρη νερού, κάτι που εξαρτάται από τα χημικά και το είδος του καρχαρία».

Οι οσφρητικές διαφορές μεταξύ των διαφόρων ειδών, υπάρχουν είδη κάποιοι που πιάνουν το αίμα ακόμα και σε ποσόστωση ενός μέρους αίματος ανά 10 δισ. μέρη νερού, «το αντίστοιχο μιας σταγόνας αίματος μέσα σε μια πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων!».

Απίστευτο βίντεο: Δύτες κολύμπησαν πλάι σε έναν γιγαντιαίο λευκό καρχαρία!

Ο θηλυκός καρχαρίας, μήκους έξι μέτρων, με σημάδια παρόμοια με αυτά του Deep Blue, ενός από τους μεγαλύτερους καρχαρίες που έχουν θεαθεί ποτέ, εμφανίστηκε απροειδοποίητα την Τρίτη, καθώς ανυποψίαστοι μικρότεροι καρχαρίες-τίγρεις απολάμβαναν ένα λουκούλλειο γεύμα: κατασπάραζαν το πτώμα μιας φάλαινας σε αποσύνθεση, κοντά στο νησί Οάχου.

«Βλέπαμε μερικούς (καρχαρίες-τίγρεις) όταν έφθασε, κι όλοι οι υπόλοιποι καρχαρίες έγιναν καπνός. Τότε, άρχισε να τρίβεται πάνω στο σκάφος», αφηγήθηκε η Όσιαν Ράμζι, δύτρια, στην εφημερίδα Honolulu Star-Advertiser.

«Ήταν απλά ένας ευγενικός γίγαντας που ήθελε να χρησιμοποιήσει το σκάφος μας για να ξυστεί», εξήγησε η Ράμζι, επαγγελματίας δύτρια και ειδική στους καρχαρίες, που δίνει αγώνα για την προστασία τους.

Κολύμπησε πλάι-πλάι με τον θηλυκό καρχαρία για «μεγάλο μέρος της ημέρας» και τράβηξε καθηλωτικά πλάνα από τη συνάντηση.

Κατά τη Ράμζι ο καρχαρίας, που πρέπει να είναι ηλικίας τουλάχιστον πενήντα ετών και ζυγίζει κάπου δυόμισι τόνους, ήταν «σοκαριστικά φαρδύς», διότι μάλλον κυοφορεί.

Σπάνια συναντά κανείς μεγάλους λευκούς (Carcharodon carcharias) στη Χαβάη, καθώς τα νερά εκεί είναι συνήθως υπερβολικά ζεστά για τα γούστα τους.

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share