Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2019

Σοκαριστικό: Από πόσο μακριά μπορεί να εντοπίσει το αίμα ο καρχαρίας;

Mια σταγόνα αίμα μέσα στον ωκεανό; Μύθος ή πραγματικότητα;

27 Ιουνίου 2019 14:13
Σοκαριστικό: Από πόσο μακριά μπορεί να εντοπίσει το αίμα ο καρχαρίας;

Είναι κοινή λαϊκή σοφία πως ο καρχαρίας μυρίζει ακόμα και μια σταγόνα αίμα μέσα στον ωκεανό! Μια υπερβολή φυσικά που έχει ωστόσο μια βάση στην πραγματικότητα!

Μιλώντας επιστημονικά, ο καρχαρίας έχει τη δυνατότητα να διακρίνει κατά μέσο όρο ένα μέρος αίματος ανά 100 εκατομμύρια μέρη νερού.

Τι σημαίνει αυτό; Πως μπορεί να ανιχνεύσει την ύπαρξη αίματος ακόμα και από απόσταση 400 μέτρων.

Αυτό μας λέει το επιστημονικό περιοδικό «Science Focus» του BBC, προσγειώνοντάς μας ωστόσο στην πραγματικότητα:

«Οι καρχαρίες έχουν ουσιαστικά την ίδια περίπου ευαισθησία με τα άλλα ψάρια και μπορούν να πιάσουν μυρωδιές μεταξύ ενός μέρους αίματος ανά 25 εκατ. μέρη νερού και ενός μέρους αίματος ανά 10 δισ. μέρη νερού, κάτι που εξαρτάται από τα χημικά και το είδος του καρχαρία».

undefined

Οι οσφρητικές διαφορές μεταξύ των διαφόρων ειδών, υπάρχουν είδη κάποιοι που πιάνουν το αίμα ακόμα και σε ποσόστωση ενός μέρους αίματος ανά 10 δισ. μέρη νερού, «το αντίστοιχο μιας σταγόνας αίματος μέσα σε μια πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων!».

Απίστευτο βίντεο: Δύτες κολύμπησαν πλάι σε έναν γιγαντιαίο λευκό καρχαρία!

Ένας μεγάλος λευκός καρχαρίας, από τους μεγαλύτερους που έχει δει ποτέ άνθρωπος, εντοπίστηκε στα νερά ανοικτά των ακτών της Χαβάης από μια ομάδα δυτών, που είχε την πολυτέλεια να κολυμπήσει στο πλάι αυτού του τρομερού θαλάσσιου αρπακτικού.

Ο θηλυκός καρχαρίας, μήκους έξι μέτρων, με σημάδια παρόμοια με αυτά του Deep Blue, ενός από τους μεγαλύτερους καρχαρίες που έχουν θεαθεί ποτέ, εμφανίστηκε απροειδοποίητα την Τρίτη, καθώς ανυποψίαστοι μικρότεροι καρχαρίες-τίγρεις απολάμβαναν ένα λουκούλλειο γεύμα: κατασπάραζαν το πτώμα μιας φάλαινας σε αποσύνθεση, κοντά στο νησί Οάχου.

«Βλέπαμε μερικούς (καρχαρίες-τίγρεις) όταν έφθασε, κι όλοι οι υπόλοιποι καρχαρίες έγιναν καπνός. Τότε, άρχισε να τρίβεται πάνω στο σκάφος», αφηγήθηκε η Όσιαν Ράμζι, δύτρια, στην εφημερίδα Honolulu Star-Advertiser.

«Ήταν απλά ένας ευγενικός γίγαντας που ήθελε να χρησιμοποιήσει το σκάφος μας για να ξυστεί», εξήγησε η Ράμζι, επαγγελματίας δύτρια και ειδική στους καρχαρίες, που δίνει αγώνα για την προστασία τους.

Κολύμπησε πλάι-πλάι με τον θηλυκό καρχαρία για «μεγάλο μέρος της ημέρας» και τράβηξε καθηλωτικά πλάνα από τη συνάντηση.

Κατά τη Ράμζι ο καρχαρίας, που πρέπει να είναι ηλικίας τουλάχιστον πενήντα ετών και ζυγίζει κάπου δυόμισι τόνους, ήταν «σοκαριστικά φαρδύς», διότι μάλλον κυοφορεί.

Σπάνια συναντά κανείς μεγάλους λευκούς (Carcharodon carcharias) στη Χαβάη, καθώς τα νερά εκεί είναι συνήθως υπερβολικά ζεστά για τα γούστα τους.

 

Περίεργα-Funny

Ροή ειδήσεων

Share