Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κοιτάς συνέχεια το κινητό; Τότε θα αποκτήσεις....κέρατα!

Αυτό υποστηρίζουν οι επιστήμονες;

24 Ιουνίου 2019 19:23
Κοιτάς συνέχεια το κινητό; Τότε θα αποκτήσεις....κέρατα!

Αρκετοί γιατροί έχουν διαγνώσει ότι οι πόνοι στον αυχένα ή στα δάχτυλα οφείλονται στη συχνή χρήση κινητού τηλεφώνου, ωστόσο καμία έρευνα μέχρι στιγμής δεν έχει συνδέσει άμεσα τη χρήση της τεχνολογίας και φορητών συσκευών με τις αλλαγές στον ανθρώπινο σκελετό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, δύο Αυστραλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι έχουν παρατηρήσει κάποια μορφή οστικής διαφοροποίησης στην ανθρώπινη σπονδυλική στήλη.

Το 2018, επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports συμπεραίνει ότι οι κερατόμορφες οσφυϊκές διαφοροποιήσεις που παρατηρούνται ολοένα και περισσότερο στους νέους ηλικίας 18 με 30 ετών, προκαλούνται από την εμπρόσθια κλίση του κεφαλιού, η οποία μετατοπίζει το βάρος από τη σπονδυλική στήλη στους μυς που βρίσκονται στο πίσω μέρος του κρανίου, στο ύψος του αυχένα.

Λόγω της επικράτησης της ασυνήθιστης ανάπτυξης των οστών στους νεότερους πληθυσμούς, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ακτής του Ήλιου στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, εκτιμούν ότι οφείλεται στη μετατόπιση της στάσης του σώματος που επιφέρει η χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας.

Στην ανάλυσή τους, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα smartphones και άλλες φορητές συσκευές, είναι οι πιο πιθανοί υπαίτιοι για την οστική αλλαγή που παρατηρείται, καθώς απαιτείται από τον εκάστοτε χρήστη να σκύψει το κεφάλι του προς τα εμπρός, προκειμένου να κοιτάξει την οθόνη.

Ο επιστήμονας Βιομηχανικής, Ντέιβιντ Σάχαρ, δηλώνει ότι το πιο εντυπωσιακό επιστημονικό εύρημα ήταν το μέγεθος των «κεράτων» τα οποία έφταναν ήδη τα 10 χιλιοστά, παρά το νεαρό της ηλικίας των συμμετεχόντων.

Ο Σάχαρ πρόσθεσε ότι «ο κερατόμορφος σχηματισμός είναι σημάδι μιας σοβαρής παραμόρφωσης στη σπονδυλική στήλη, η οποία μπορεί να προκαλέσει χρόνιους πονοκεφάλους και συνεχή πόνο στην πλάτη και τον αυχένα».

Παρά τα ευρήματα, η έρευνα κλείνει με σχετική αισιοδοξία όσον αφορά στην αποφυγή των προβλημάτων που δημιουργούν οι κερατόμορφες «προεκτάσεις».

Οι επιστήμονες αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι η δημιουργία των «κεράτων» συμβαίνει κατά τη διάρκεια μεγάλου χρονικού διαστήματος, γεγονός που υποδηλώνει πως η βελτίωση της στάσης του σώματος μπορεί να καλύψει ή και να σταματήσει την ανάπτυξή τους.

Τι μπορεί να πάθετε εάν κοιμάστε με το κινητό δίπλα σας;

Είναι γεγονός και σύμφωνα με έρευνα που έκανε η ανεξάρτητη Βρετανική αρχή Ofcom, 8 στους 10 ανθρώπους που πέφτουν για ύπνο δεν αποχωρίζονται το κινητό τους τηλέφωνο και το έχουν ακόμη και στον ύπνο τους, δίπλα τους. Η ίδια έρευνα αποκάλυψε ότι το 50% από όσους έχουν το κινητό δίπλα τους, το χρησιμοποιούν και σαν ξυπνητήρι.

Τι μπορεί όμως να συμβεί σε όσους κοιμούνται με το κινητό «αγκαλιά»; Ο καθηγητής Guy Meadows, από την κλιν ική ύπνου του Λονδίνου (The Sleep School of London), είναι κατηγορηματικός: «Κοιμόμαστε καλύτερα όταν το κινητό μας βρίσκεται έξω από το δωμάτιο και όχι δίπλα στο κρεβάτι.»

O δρ Meadow τονίζει επίσης ότι η πλειονότητα όσων κοιμούνται με το κινητό κοντά ή δίπλα από το κρεβάτι τους, παρουσιάζουν διαταραχές ύπνου, αϋπνίες, δεν ξεκουράζονται καλά και συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας υποφέρουν από πονοκεφάλους και ζαλάδες.


Πολλοί ίσως να πιστεύουν ότι το πρόβλημα με το κινητό εντοπίζεται στην ακτινοβολία. Οι επιστήμονες όμως διαπίστωσαν ότι το πρόβλημα με τα κινητά όταν κοιμόμαστε είναι το φως από τις οθόνες τους.

Ο καθηγητής του Χάρβαρντ Charles Czeisler, εξηγεί τι ακριβώς συμβαίνει: «Το φως αυτό ξεγελά τον οργανισμό και τον κάνει να πιστεύει ότι είναι ημέρα. Το φως ενεργοποιεί τα κύτταρα στον αμφιβληστροειδή, την περιοχή του ματιού που μεταφέρει τα μηνύματα στον εγκέφαλο.


Τα φωτοευαίσθητα κύτταρα ενημερώνουν το σώμα μας για το τι ώρα είναι. Αυτά ευθύνονται για την απελευθέρωση της ορμόνης μελατονίνης –η οποία μας προκαλεί νύστα- και της κορτιζόλης, η οποία μας ‘ξυπνά»

Και συνεχίζει: «Το φως που εκπέμπεται από τις σύγχρονες ηλεκτρονικές συσκευές περιέχει μεγάλες ποσότητες του μήκους κύματος φωτός που βγάζει το μπλε χρώμα, το οποίο έχει μεγαλύτερη διεγερτική δράση στο μάτι. Τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς είναι πιο ευαίσθητα στο μπλε φως, εξαιτίας μιας χρωστικής που καλείται μελανοψίνη»

Πάντως η έρευνα της Ofcom συνεχίζει και λέει ότι τέσσερις στους δέκα χρήστες κινητών παραδέχονται ότι ελέγχουν το τηλέφωνό τους αν ξυπνήσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας.


Ο ειδικός σε θέματα ύπνου καθηγητής Neil Stanley τονίζει: «Προκειμένου να μπορέσει κανείς να απολαύσει έναν καλό και ξεκούραστο ύπνο, πρέπει να νιώθει ασφάλεια και να μην έχει ανησυχία για τίποτα.

Το να έχει το τηλέφωνο δίπλα από το κεφάλι του, είναι σαν να λέει υποσυνείδητα στον εαυτό του, ότι πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση.»

Μια άλλη έρευνα που έγινε πριν από έξι χρόνια, όσοι έχουν το κινητό δίπλα στο κρεβάτι τους, κάνουν κατά μέσο όρο 7 λεπτά περισσότερο να κοιμηθούν και για να φτάσουν στον βαθύ ύπνο.

Στη φάση αυτή επίσης δεν μένουν όσο χρόνο χρειάζεται ο οργανισμός για να ξεκουραστεί και «βγαίνουν» από την κατάσταση αυτή 10 λεπτά γρηγορότερα

Γιατί δεν πρέπει να παίρνετε ποτέ το κινητό στην τουαλέτα;

Καθημερινή ρουτίνα έχει γίνει για πολλούς η χρήση του κινητού τηλεφώνου στην τουαλέτα. Οι ειδικοί όμως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς αυτά τα λεπτά… δημιουργικής απασχόλησης μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία.
«Το να πιάνεις το κινητό σου ανάμεσα στη χρήση της τουαλέτας και το πλύσιμο των χεριών είναι μια πολύ κακή ιδέα» είπε στην εφημερίδα «The Sun» ο μικροβιολόγος του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου του Λονδίνου Dr Paul Matewele.
Η λεκάνη της τουαλέτας είναι φανερά ένα από τα πιο βρώμικα μέρη μέσα στο σπίτι, αλλά αυτός δεν είναι ο κύριος ένοχος για τις αρρώστιες.

Σύμφωνα με τον γιατρό τα κινητά τηλέφωνα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα καθώς τα μεταφέρουμε σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού, μεταφέροντας ταυτόχρονα και ότι μικρόβια έχουν πιάσει από την τουαλέτα.


«Το κάθισμα της τουαλέτας και οι νιπτήρες είναι γεμάτα μικρόβια όπως το E.Coli, που μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις στο ουροποιητικό σύστημα και εντερικές ασθένειες και έτσι να καταλήξουμε με διάρροια και ίσως κάποια μεταδοτική αναπνευστική λοίμωξη», είπε ο δρ. Matewele.


Για να αποφευχθεί μια τέτοια διάδοση μικροβίων τα κινητά θα πρέπει να μένουν στην τσάντα ή σε κάποιο ντουλάπι. Αν όμως το Facebook ή το Instagram δεν μπορούν να περιμένουν τότε ο γιατρός συστήνει το απαραίτητο πλύσιμο χεριών πριν και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share