Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Έρευνα: Ο χωρισμός πονάει και τα ψάρια υποστηρίζουν oι ερευνητές!

Το τεστ χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε ψάρι!

12 Ιουνίου 2019 21:38
Έρευνα: Ο χωρισμός πονάει και τα ψάρια υποστηρίζουν oι ερευνητές!

Τα ψάρια μερικές φορές αισθάνονται τον πόνο του αποχωρισμού από το έτερόν τους ήμισυ ,δηλώνουν ερευνητές που βασίζονται σε ένα τεστ συμπεριφοράς.

Το τροπικό ψαράκι Amatitlania siquia, όπως είναι το επιστημονικό του όνομα, ανήκει στην οικογένεια των κιχλιδών και στο σώμα του έχει χαρακτηριστικές ραβδώσεις.

Είναι μονογαμικό, κάνει σταθερές σχέσεις με το άλλο φύλο και, όταν γίνεται ζευγάρι, ο δεσμός αντέχει στον χρόνο. Οι δύο σύντροφοι φτιάχνουν μαζί τη φωλιά τους και ασχολούνται συντονισμένα με τα αυγά και το μεγάλωμα των ιχθυδίων.

Για να έχουν πρόσβαση στη συναισθηματική κατάσταση αυτών των ψαριών με τρόπο αντικειμενικό, χωρίς την προβολή του ανθρωπομορφισμού στην ανάλυση, οι επιστήμονες κατέφυγαν σ' ένα τεστ κρίσης που χρησιμοποιείται και για τον άνθρωπο, δηλώνει στο AFP ο Φρανσουά Ξαβιέ Ντεσόμ-Μονσαρμόν, καθηγητής εξειδικευμένος στη συμπεριφορά των ζώων στο Πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας, στη Ντιζόν.

Χάρη σε αυτό το τεστ, που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε ψάρι, οι ερευνητές μπόρεσαν να αποδείξουν ότι, όταν ένα θηλυκό χωρίζει από τον σύντροφό του, νιώθει τον καημό και γίνεται «απαισιόδοξο».

Είναι η «πρώτη απόδειξη συναισθηματικής προσήλωσης στον σύντροφο σε είδος διαφορετικό από αυτό του ανθρώπου», τονίζει ο Ντεσόμ-Μονσαρμόν, ένας από τους συντάκτες της μελέτης που δημοσιεύεται σήμερα στην επιθεώρηση Proceedings of Royal Society B.

Για να δοκιμάσουν τη συναισθηματική προσήλωση των ζώων αυτών, οι επιστήμονες στη συνέχεια χώρισαν τα ζευγάρια. «Φάνηκε ότι ο χωρισμός αυξάνει την απαισιοδοξία του θηλυκού» και μάλιστα πολύ γρήγορα. Το θηλυκό χρειαζόταν σαφώς περισσότερο χρόνο για να δείξει ενδιαφέρον για το κουτί με το γκρι κάλυμμα σε σχέση με όταν ο αρσενικός σύντροφός του ήταν μέσα στο ενυδρείο.

Έπειτα από 48 ώρες, το αρσενικό επέστρεψε στο ενυδρείο όπου κολυμπούσε το θηλυκό του, στο πλαίσιο της δεοντολογικής μεταχείρισης των ζώων.

Στη συνέχεια, η ομάδα έκανε τον ίδιο τύπο πειράματος για τα αρσενικά. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι παρόμοια.

Η ομάδα των ερευνητών ήθελε να ξέρει πόσο χρόνο διαρκεί αυτό το ερωτικό σεκλέτι στα ψαράκια του γλυκού νερού που ζουν κυρίως στην κεντρική Αμερική. Αλλά θα πρέπει να τα χωρίσουν για πολύ καιρό, «κάτι που εγείρει θέματα δεοντολογίας», επισημαίνουν. «Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα, μπορούμε να φανταστούμε ότι η συναισθηματική προσήλωση στο έτερον ήμισυ είναι κάτι χρήσιμο στο ζευγάρι και παρουσιάζει εξελικτικό ενδιαφέρον».

Παρότι το Amatitlania siquia αποδεικνύεται μέγας ερωτιάρης, είναι και εριστικός και καβγατζής με αιχμηρά δόντια. Νιώθει υπεύθυνος για το περιβάλλον του και δεν του αρέσει ιδιαίτερα η παρουσία άλλων ειδών όταν το ενυδρείο του είναι μικρό.

Έρευνα: Και όμως οι άνδρες με μούσι έχουν περισσότερα μικρόβια από τους σκύλους!

Οι περισσότεροι λατρεύουν το μούσι,αλλά τα ανδρικά γένια συγκεντρώνονται περισσότερα μικρόβια συγκριτικά με το τρίχωμα ενός σκύλου.

Ερευνητές από την Κλινική Hirlsanden στη Ζυρίχη της Ελβετίας, συγκέντρωσαν το μικροβιακό φορτίο σε μονάδες σχηματισμού αποικιών των ανθρώπινων παθογόνων μικροοργανισμών, από 18 άνδρες και 30 σκύλους.

Όπως αποδείχθηκε, οι άνδρες με μούσι είχαν υψηλότερο αριθμό μικροβίων σε σύγκριση με τους 23 από τους 30 σκύλους.

Το ακόμα πιο εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι οι επτά από τους άνδρες που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν τόσα μικρόβια στα γένια τους που κινδύνευαν να αρρωστήσουν!

Αν λάβουμε σοβαρά τα ευρήματα αυτά, τα σκυλιά μπορούν να θεωρηθούν πιο καθαρά από τους άνδρες με μούσι.

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share