Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Γιατί άραγε αγαπάμε τόσο τη μπίρα;

Αυτός είναι ο λόγος!

30 Μαΐου 2019 22:04
Γιατί άραγε αγαπάμε τόσο τη μπίρα;

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Φάινμπεργκ του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν στο Ιλινόι των ΗΠΑ αναζήτησαν παραλλαγές στα γονίδια της γεύσης οι οποίες θα μπορούσαν να εξηγήσουν τις προτιμήσεις για διαφορετικά ποτά.

Η μελέτη τους έδειξε ότι οι προτιμήσεις που έχουν οι άνθρωποι για πικρά ή γλυκά ροφήματα και ποτά όπως η μπίρα δεν βασίζονται στην ποικιλομορφία των γονιδίων της γεύσης, αλλά σε γονίδια που συνδέονται με τις ψυχοδραστικές ιδιότητες αυτών των ποτών και των ροφημάτων.
«Η γενετική πίσω από τις προτιμήσεις μας σχετίζεται με τα ψυχοδραστικά συστατικά των ποτών» ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Human Molecular Genetics» Μέριλιν Κορνέλις, επίκουρη καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Φάινμπεργκ του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν και πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι αγαπούν το πώς ο καφές και η μπίρα τούς κάνει να αισθάνονται. Για αυτόν τον λόγο και τα πίνουν. Δεν είναι η γεύση τους που τους αρέσει».

Η νέα αυτή μελέτη φωτίζει σημαντικές πτυχές σχετικά με τη συμπεριφορά μας και την επιβράβευση σε ό,τι αφορά τις επιλογές που κάνουμε στα ποτά και βοηθά στην κατανόηση της σύνδεσης μεταξύ της γενετικής και της κατανάλωσης ποτών. «Παράλληλα μας βοηθά να καταλάβουμε τα πιθανά εμπόδια σχετικά με τις παρεμβάσεις στη διατροφή του πληθυσμού» σημείωσε η δρ Κορνέλις.

Τα ζαχαρούχα αναψυκτικά έχουν συνδεθεί με πολλές νόσους ενώ η κατάχρηση αλκοόλ συνδέεται με περισσότερες από 200 παθολογικές καταστάσεις και είναι ένοχη για περίπου το 6% των θανάτων παγκοσμίως.


Στο πλαίσιο της μελέτης οι ερευνητές κατηγοριοποίησαν τα ποτά και τα ροφήματα με βάση το πόσο πικρά ή γλυκά ήταν. Ετσι δημιουργήθηκε η «πικρή» ομάδα που περιελάμβανε τον καφέ, το τσάι, τον χυμό γκρέιπφρουτ, την μπίρα, το κόκκινο κρασί και τα «σκληρά» ποτά. Στη «γλυκιά» ομάδα περιλαμβάνονταν ζαχαρούχα ποτά, ποτά που περιέχουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες καθώς και χυμοί εκτός του χυμού γκρέιπφρουτ.

Τα στοιχεία σχετικά με την κατανάλωση ποτών και ροφημάτων στη διάρκεια του 24ώρου συνελέγησαν με βάση ειδικά ερωτηματολόγια τα οποία απάντησαν περί τα 336.000 άτομα της βρετανικής Βιοτράπεζας (UK Biobank – μια μεγάλη μακροχρόνια μελέτη που τρέχει στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2006 σε 500.000 άτομα και έχει ως στόχο να διερευνήσει τον ρόλο της γενετικής προδιάθεσης αλλά και της περιβαλλοντικής έκθεσης σε παράγοντες όπως η διατροφή, η λήψη φαρμάκων και ο τρόπος ζωής γενικότερα στην εμφάνιση νόσων). Στη συνέχεια οι ερευνητές διεξήγαγαν τη γενετική μελέτη σε αυτό το δείγμα εθελοντών ενώ φρόντισαν να αναπαραγάγουν τα βασικά ευρήματά τους σε τρεις άλλες ομάδες Αμερικανών εθελοντών.

Αιώνια απορία: Μπίρα ή μπύρα;

Πραγματικά πόσες φορές έχεις κολλήσει με την ορθογραφία κάποιων λέξεων. Και δεν έχει να κάνει με το αν ξέρεις καλή ορθογραφία ή όχι. Είναι μερικές λέξεις που τις έχουμε δει να γράφονται με διαφορετική ορθογραφία. Ίσως για αυτό το λόγο να υπάρχει μια σύγχυση.

Μία από αυτές τις λέξεις είναι και η λέξη "μπίρα" ή "μπύρα" ή όπως θέλετε. Η σύγχυση στην ορθογραφία είναι μεγαλύτερη όταν η λέξη είναι ξενική.

Τελικά μπίρα ή μπύρα;

Η Νεοελληνική Γραμματική του Τριανταφυλλίδη που διδασκόμαστε, βάσει νόμου, στο σχολείο τις τελευταίες δεκαετίες, δηλαδή η επίσημη Γραμματική της Ελληνικής Γλώσσας, αναφέρει ρητά πως οι λέξεις δάνεια από άλλες γλώσσες γράφονται όπως προφέρονται και με τον απλούστερο τρόπο. Αυτό σημαίνει με ι, ε, ο και χωρίς διπλά σύμφωνα. Η λογική του κανόνα έγκειται στην αυτονόητη παραδοχή πως ο Έλληνας χρήστης δεν είναι πάντα σε θέση να γνωρίζει την ετυμολογία και την ορθογραφία της λέξης στην ξένη γλώσσα, έτσι η απόδοση της στα ελληνικά θα πρέπει να γίνεται με τον απλούστερο τρόπο.

Η λέξη μπίρα είναι δάνειο από την γερμανική λέξη bier που μας μεταδόθηκε μέσω της ιταλικής birra. Είναι αξιοσημείωτο πως η γραφή με «υ» δεν δικαιολογείται από πουθενά. Πιο λογικό θα ήταν να βλέπαμε τη γραφή μπίρα λόγω της ιταλικής, αλλά γι’ αυτό το λόγο ο συντάκτης της Γραμματικής επέλεξε την απλοποίηση καθώς δεν ήταν όλοι γνώστες της ιταλικής.

Έτσι, λοιπόν η γραφή μπίρα θεωρείται η σωστή ενώ η γραφή μπύρα είναι λάθος. Με την ευκαιρία να σημειώσω την ελληνική λέξη ζύθος, με ρίζα το ζέω που σήμαινε βράζω.

Μπίρα: Ποια τα οφέλη του αγαπημένου ποτού;

Ο Ethan A. Bergman, του Academy of Nutrition and Dietetics, δήλωσε ότι μια κρύα μπίρα είναι ο τέλειος τρόπος να χαλαρώσετε στο τέλος της ημέρας και μπορούμε να συμφωνήσουμε σε αυτό. Έχει καλή γεύση και με μέτρο μπορεί να είναι ακόμα και ωφέλιμη.

Δείτε πώς το αγαπημένο σας ποτό μπορεί να ενισχύσει την υγεία σας.

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share