Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Έρευνα: Ποιά είναι τα "ταμπού" των Γερμανών;

Τα πράγματα για τα οποία δεν μιλάνε οι Γερμανοί!

29 Μαΐου 2019 16:34
Έρευνα: Ποιά είναι τα

Σε πολλές χώρες, μέλη της ίδιας οικογένειας ή/και παρέας συχνά αποφεύγουν να ανοίξουν συζήτηση γύρω από συγκεκριμένα θύματα, πρόσωπα, γεγονότα προκειμένου να αποφύγουν τις πιθανότητα έντονες αντιπαραθέσεις που θα ακολουθήσουν. Στις ΗΠΑ μπορεί να είναι ο Τραμπ, στο Ηνωμένο Βασίλειο το Brexit κ.λπ.

Σε μια έρευνα που διεξήγαγε το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Άλενσμπαχ σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα σχεδόν 1.300 Γερμανών, επιχείρησε να εντοπίσει όλα εκείνα τα ζητήματα που αποφεύγουν να συζητήσουν όσοι ζουν στη Γερμανία.

Μακράν το πιο καυτό ζήτημα -από μια λίστα με 14 θέματα- αναδείχθηκε για 7 στους 10 πολίτες το προσφυγικό/μεταναστευτικό. Μάλιστα το 61% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι είναι ριψοκίνδυνο να λέει κανείς δημόσια ότι οι πρόσφυγες στη Γερμανία απολαμβάνουν υπερβολικά πολλές παροχές. Ιδιωτικά όμως μόλις το 31% πιστεύει ότι διατρέχει κίνδυνο.

Ακολουθεί ως δεύτερο θέμα το Ισλάμ και τρίτο ο πατριωτισμός.

Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα η Deutsche Welle, έχει ενδιαφέρον ότι πριν από 20 χρόνια μόλις το 16% των ερωτηθέντων χαρακτήριζε τον πατριωτισμό ζήτημα ταμπού, ενώ σήμερα το ποσοστό έχει φθάσει στο 41%.

Στο μεταξύ πάνω από το 33% των ερωτηθέντων εκτιμά πως πως πολιτικοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν δηλώνουν εθνικά υπερήφανοι αν δεν θέλουν να γίνουν αποδέκτες έντονων αντιδράσεων. Επίσης πολλοί Γερμανοί αποφεύγουν να δηλώσουν «πατριώτες» γιατί φοβούνται μήπως στιγματιστούν ως ακροδεξιοί.

Γενικότερα αξίζει να τονιστεί πως σχεδόν το 50% των πολιτών είναι πεπεισμένοι ότι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός για το τι λένε δημόσια ενώ 1 στους 3. εκτιμά πως μπορεί να μιλήσει ελεύθερα μόνο σε ιδιωτικό του περιβάλλον.

Επίσης το 41% των ερωτηθέντων ασκεί κριτική στην υπερβολική, όπως θεωρούν, πολιτική ορθότητα.

Ένα κλασικό παράδειγμα είναι η λέξη «ξένος» που έχει αντικατασταθεί με την περιγραφή «άνθρωποι με μεταναστευτικό υπόβαθρο». Ένας όρος μέσα από σεμινάρια πανεπιστημίου, που δεν ταιριάζει με την καθομιλουμένη, λέει η συντάκτρια της έρευνας Ρενάτε Κέχερ. Πάνω από το 66% των Γερμανών ωστόσο συμφωνεί με αυτή την εκτίμηση.

Πάντως σε ζητήματα όπως είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η ισότητα των φύλων, η ανεργία ή η ανατροφή, η μεγάλη πλειοψηφία των Γερμανών αισθάνεται ότι μπορεί ελεύθερα να εκφράζει την άποψή της είτε ιδιωτικά είτε στη δημόσια.

Πηγή: Deutsche Welle

Βουλγαρία, Περού και Κολομβία: Aπό τις πιο ανταγωνιστικές χώρες!

υκρανία, Περού, Βουλγαρία, Ρουμανία και Κολομβία κατατάσσονται σε καλύτερη θέση από την Ελλάδα στον δείκτη ανταγωνιστικότητας του IMD για το 2019, καθώς η χώρα μας έχασε μία θέση στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας 2019 του "Institute for Management Development" (IMD) της Ελβετίας, παρά τη βελτίωση που παρουσίασαν οι επιδόσεις της χώρας σε τρεις βασικές κατηγορίες δεικτών, αυτές της οικονομικής, κυβερνητικής και επιχειρηματικής αποτελεσματικότητας.

Λαμβανομένων υπόψη 342 υποδεικτών, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 58η θέση μεταξύ 63 χωρών, ανήκοντας στην ομάδα των δέκα κρατών-ουραγών, μαζί με τις χώρες Ουκρανία, Περού, Νότια Αφρική, Ιορδανία, Βραζιλία, Κροατία, Αργεντινή, Μογγολία και Βενεζουέλα, σύμφωνα πάντα με τα αποτελέματα της Παγκόσμιας Επετηρίδας, τα οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος* (ΣΒΕ). Σημειώνει μάλιστα τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την Κροατία (που είναι εξηκοστή), τη στιγμή που η Βουλγαρία και η Ρουμανία κατατάσσονται αντίστοιχα στην 48η και 49η θέση!

Στην 60ή θέση για την «Οικονομική Αποδοτικότητα»

Αναλυτικότερα, στην κατηγορία των δεικτών της «Οικονομικής Αποδοτικότητας», η Ελλάδα βρίσκεται στην εξηκοστή θέση μεταξύ 63 χωρών για το 2019, έναντι της εξηκοστής πρώτης στην προηγούμενη κατάταξη, ούσα τέταρτη από το τέλος. Μικρή βελτίωση σημειώθηκε επίσης στους δείκτες της «Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας», όπου κατατάσσεται επίσης εξηκοστή, έχοντας βελτιώσει κατά μία θέση την επίδοσή της σε σχέση με την περσινή χρονιά. Στην κατηγορία των δεικτών της «Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας», καταγράφεται βελτίωση της κατάταξης της Ελλάδας επίσης κατά μία θέση, σε σχέση με πέρυσι, αφού κατατάσσεται πλέον πεντηκοστή όγδοη.

Σε αντίθεση με τις τρεις προηγούμενες κατηγορίες δεικτών, στην κατηγορία των «Υποδομών» σημειώνεται μικρή επιδείνωση της κατάταξης της χώρας: συγκεκριμένα από την τεσσαρακοστή θέση του 2018, το 2019 κατατάσσεται τεσσαρακοστή πρώτη, εμφανίζοντας υποχώρηση για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά (σ.σ.τα αποτελέσματα και η συνολική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας με όρους ανταγωνιστικότητας για την επετηρίδα του 2019 αφορούν τις επιδόσεις της κατά την προηγούμενη χρονιά, το 2018). Η Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας (WCY) του IMD, αποτελεί -κατά τον ΣΒΕ- το πλέον αξιόπιστο «εργαλείο» διεθνών επενδυτών στο πλαίσιο της συνολικής αξιολόγησης του περιβάλλοντος δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων σε χώρες και περιφέρειες, για την εξαγωγή των αποφάσεών τους σχετικά με την επιλογή τοποθεσίας χωροθέτησης των διεθνών τους δραστηριοτήτων.

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share